Zwiększa płodność, chroni przed rakiem... Poznaj 8 zdrowotnych korzyści z jedzenia zupy pomidorowej

loooby/getty images

Lubisz zupę pomidorową? To dobrze! Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Wiele badań sugeruje, że zawarte w pomidorach składniki, mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi – w tym także przed rakiem. Co ciekawe, najcenniejszy składnik pomidorów - likopen - podczas gotowanie nie traci swojej mocy, a wręcz przeciwnie - jeszcze zyskuje.

Ciepła miska rozgrzewającej zupy pomidorowej jest świetnym sposobem na maksymalne wykorzystanie zdrowotnych właściwości pomidorów. Dietetycy wskazują na 8 zdrowotnych korzyści, jakie daje jedzenie pomidorówki.

Czytaj też:

1. Zupa pomidorowa - ma dużo wartości odżywczych a mało kalorii

Pomidory maja mnóstwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia, a jednocześnie zawierają mało kalorii.

Jeden duży pomidor (ok. 180 g) to:

  • Kalorie: 33
  • Węglowodany: 7 gramów
  • Błonnik: 2 gramy
  • Białko: 1,6 grama
  • Tłuszcz: 0,4 grama
  • Witamina C: 28 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Witamina K: 12 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Witamina A: 8 proc. dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 9 proc. dziennego zapotrzebowania

2. Zupa pomidorowa jest bogata w przeciwutleniacze

Przypomnijmy tylko, że przeciwutleniacze to związki, które pomagają neutralizować szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego. Dochodzi do niego, kiedy wolne rodniki gromadzą się w naszym organizmie. Spożywanie dużej ilości przeciwutleniaczy wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka i choroby zapalne, takie jak otyłość, choroby serca oraz cukrzyca typu 2.

Zupa pomidorowa jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, w tym między innymi flawonoidów, witamin C i E oraz likopenu.

Likopen to pigment, który nadaje pomidorom jego charakterystyczny jaskrawoczerwony kolor. Związek ten wykazuje wiele zdrowotnych korzyści. Ilość likopenu tylko w jednym pomidorze pokrywa aż 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten konkretny składnik.

Co ciekawe, badania sugerują, że organizm lepiej wchłania likopen po ugotowaniu pomidora. Ciepło może zwiększyć jego biodostępność oraz szybkość wchłaniania. Zupa pomidorowa jest przygotowana z gotowanych pomidorów, jest  więc doskonałym źródłem tego związku.

3. Likopen z gotowanych pomidorów zmniejsza ryzyko raka

Ze względu na wysoką zawartość likopenu pomidory są badane pod kątem ich właściwości w walce z nowotworami. Mogą być szczególnie skuteczne w przypadku raka prostaty i piersi.

Liczne badania wykazały bezpośredni związek między wysokim spożyciem likopenu, szczególnie z gotowanych pomidorów, a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Dieta obfitująca w likopen to nawet o 28 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka piersi.

4. Jedzenie pomidorowej poprawia cerę

Regularne spożywanie zupy pomidorowej może również korzystnie wpływać na naszą skórę. Jak?

Zawarte w pomidorach beta karoten i likopen chronią  skórę między innymi przed oparzeniami słonecznymi i tzw. fotostarzeniem, ponieważ zmniejszają skutki promieniowania ultrafioletowego (UV).

Naukowcy w jednym z badań podali 149 zdrowym dorosłym osobom suplement zawierający 15 mg likopenu, 0,8 mg beta karotenu i kilka dodatkowych przeciwutleniaczy. Wynik ich obserwacji pokazał, że suplement znacznie chronił skórę uczestników przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

5. Pomidory mają dobry wpływ na kości

Badania udowadniają, że likopen odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu kości poprzez zwiększenie ich gęstości mineralnej, co zmniejsza ryzyko złamań.

Zmniejsza w ten sposób m.in. skutki osteoporozy - przewlekłej choroby, która charakteryzuje się zwiększoną łamliwością kości.

6. Przetwory z pomidorów zmniejszają ryzyko chorób serca

Wysokie spożycie przetworów pomidorowych, w tym rozgrzewającej zupy, może obniżyć poziom tzw.  złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca.

To zawarte w pomidorach likopen i witamina C zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL. Nadmieńmy, że utlenianie cholesterolu LDL jest czynnikiem ryzyka miażdżycy. Likopen obniża również wchłanianie cholesterolu w jelitach i poprawia funkcjonowanie tzw. dobrego cholesterolu HDL w organizmie.

Dodatkowo karotenoidy w pomidorach mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Wysokie ciśnienie krwi również jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

7. Jedzenie pomidorów może zwiększać płodność mężczyzn

Stres oksydacyjny jest jedną z przyczyn niepłodności wśród mężczyzn. Wolne rodniki mogą prowadzić do uszkodzenia nasienia, powodując tym samym zmniejszoną żywotność i ruchliwość plemników.

Niektóre badania sugerują, że przyjmowanie suplementów z likopenem mogą wspomóc leczenie bezpłodności. Właściwości przeciwutleniające likopenu mogą zwiększać szanse na wytworzenie większej liczby zdrowych plemników.

W jednym badaniu z udziałem 44 mężczyzn, którzy mieli problem z płodnością stwierdzono, że spożywanie produktów pomidorowych, takich jak sok pomidorowy lub zupa, znacznie zwiększyło poziom likopenu we krwi, co skutkowało poprawą ruchliwości plemników.

8. Gorąca pomidorowa zwiększa odporność

W wielu kulturach uważa się, że ciepłe, rozgrzewające zupy są domowym lekarstwem na przeziębienie. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ zawarte w zupie pomidorowej karotenoidy oraz witamina C mogą rzeczywiście stymulować układ odpornościowy.

Prosty przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny. Poznaj przepis na pyszną, zdrową zupę pomidorową z bazylią.

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki suszone oregano
  • szczypta rozgniecionej czerwonej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 szklanka grubo posiekanych liści bazylii

Wykonanie:

Podsmaż na złoty kolor cebulkę, dodaj czosnek. Poczekaj aż się zeszklą i dodaj resztę składników. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zblenduj a na koniec udekoruj liśćmi bazylii.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść zupę pomidorową?

źródło: x-news

źródło: www.healthline.com

Data aktualizacji: 09.11.2020,
Opublikowano: 09.11.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej