Żółta herbata - rozgrzewa i dodaje zdrowia. Jak ją parzyć, by była pyszna i zachowała cenne właściwości?

Fot: Pannonia / gettyimages.com (1)

Żółta herbata to rzadka odmiana najwyższej klasy herbat chińskich. Uzyskiwana jest z młodych pędów rośliny w bardzo ograniczonym procesie fermentacji – z zastosowaniem oksydacji nieenzymatycznej, czyli lekkiego utleniania liści podczas ich zwijania. Ma oryginalny smak i szereg cennych właściwości.

Legenda głosi, że przed wiekami żółta herbata zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiego dworu i potrzeb niektórych ceremonii religijnych. Niedozwolone było zarówno spożywanie szlachetnego naparu, jak i wywóz suszu poza teren Chin. Z tego względu żółta herbata jest słabo znana w Europie. Obecnie odmiana ta produkowana jest głównie w Chinach i na Tajwanie. Powstaje na podstawie zaginionej receptury, odtworzonej dopiero w latach 80. ubiegłego wieku, więc nie ma pewności, czy współczesne żółte herbaty przypominają te, które pijali chińscy cesarze.

Czytaj też:

Czym jest żółta herbata?

Żółta herbata (huángchá) wytwarzana jest z tej samej rośliny, co herbata zielona lub czarna – z liści Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. Należy do odmian lekko fermentowanych, czyli poddanych jedynie częściowej obróbce, a konkretnie fermentacji nieenzymatycznej. Do produkcji wykorzystywane są zebrane wczesną wiosną najmłodsze pędy rośliny wraz z nierozwiniętymi pączkami. Taki surowiec przez 2–3 dni poddaje się naprzemiennemu ogrzewaniu na słońcu i studzeniu, a następnie fermentacji we własnych sokach, która przypomina nieco proces kiszenia. Technika taka jest skomplikowana i kosztowna, ale dzięki niej zostaje zachowanych większość naturalnych właściwości herbaty.

Właściwości żółtej herbaty

Suszone liście żółtej herbaty mają ciemnozieloną barwę z żółtawym odcieniem po wewnętrznej stronie. Kolor naparu zaś – w zależności od czasu parzenia i gatunku suszu – może być słomkowożółty lub bursztynowy. „Cesarska” herbata wyróżnia się subtelnym, cierpko-słodkim aromatem. Podobny jest smak naparu – ma lekką goryczkę, ale dominuje słodycz, określana niekiedy jako czekoladowa.

Skład żółtej herbaty

W skład żółtej herbaty wchodzą te same związki, które znajdują się w innych rodzajach chińskich herbat – polifenole (głównie katechiny), garbniki (np. tanina), alkaloidy (kofeina, teobromina, teofilina), aminokwasy (teanina), olejki eteryczne oraz nieco witamin i minerałów. W związku z niskim stopniem przetworzenia liści „cesarski” napar obfituje we flawonoidy (czyli związki polifenolowe) o właściwościach antyoksydacyjnych i zawiera relatywnie niedużo teiny (mieszaniny soli kofeiny i kwasów organicznych). W porównaniu z czarną herbatą ma mniejsze właściwości pobudzające, ale dostarcza niezwykle cenne dla zdrowia substancje, które ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Wpływ żółtej herbaty na ludzki organizm

Jako zasobne źródło związków o działaniu przeciwutleniającym żółta herbata może służyć profilaktyce wielu chorób spowodowanych stresem oksydacyjnym. Regularnie spożywana ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, zawałów, udarów, choroby Alzheimera czy Parkinsona. Spowalnia także starzenie się organizmu, a tym samym oddziałuje korzystnie na stan skóry.

Cenne są także właściwości obecnych w żółtej herbacie alkaloidów. Teobromina na przykład wspomaga funkcjonowanie układu krążenia – rozszerza naczynia krwionośne, stymuluje pracę serca. Związek ten ma także właściwości moczopędne, a ponieważ zawarte w żółtej herbacie substancje aktywne mają zdolność wiązania toksyn. Regularne picie „cesarskiego” naparu służy oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Picie herbaty sprzyja trawieniu, ale obecne w niej alkaloidy mogą działać drażniąco na żołądek. W żółtej herbacie jest ich niewiele, dlatego po napar bez obaw sięgać mogą osoby cierpiące na niektóre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To samo dotyczy chorych z nadciśnieniem czy zaburzeniami snu. „Cesarski” napar jest zdecydowanie łagodniejszy od odradzanej w takich wypadkach czarnej herbaty.

Mimo że pobudzających alkaloidów jest w żółtej herbacie niewiele, jej regularne picie wpływa korzystnie na samopoczucie – orzeźwia i redukuje zmęczenie. Warto sięgać po aromatyczny napar w okresach zwiększonego wysiłku czy napięcia emocjonalnego.

Dlaczego warto pic herbatę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6

Parzenie żółtej herbaty

Zalecany sposób parzenia żółtej herbaty podobny jest do tego, który stosuje się przy herbacie zielonej. Standardowa porcja to 2–3 g suszu na 120 ml wody, której temperatura w chwili parzenia nie powinna przekraczać 80°C. Czas zaparzania herbaty zależy od indywidualnych preferencji, choć według tradycji proces ten powinien trwać 3–5 minut. W odróżnieniu od zielonych odmian, żółta herbata zwykle nie nadaje się do kilkukrotnego parzenia.

Gdzie kupić żółtą herbatę?

Żółta herbata jest dość droga i rzadko spotykana. Wynika to ze skomplikowanego procesu jej produkcji oraz ograniczonego czasu zbioru surowca odpowiedniego do jej wytworzenia. W związku z tym trudno znaleźć „cesarską” herbatę na sklepowych półkach. W Polsce najłatwiej jest kupić ją przez Internet. Cena suszu jest zróżnicowana, w zależności od jego jakości – od 30 do 150 zł za 100 g.

Bibliografia:

1. A. Stańczyk, Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, [w:] Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, tom XLIII, nr 4, Warszawa 2010.

2. R. Tomczyk, Zapiski o herbacie, Warszawa 2009.

Data aktualizacji: 15.12.2020,
Opublikowano: 15.12.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej