Trawa pszeniczna i jej właściwości. Cudowne lekarstwo na wszystko?

Fot. Thomas Barwick / Getty Images

Trawa pszeniczna w ostatnich latach podbija polski rynek jako jeden z najsilniej działających superfoodów. Wiele osób twierdzi, że może wyleczyć niemal każdą chorobę. Zanim się po nią sięgnie, warto wiedzieć, jak jest naprawdę.

Trawa pszeniczna pozwala dłużej cieszyć się młodością dzięki olbrzymiej zawartości witamin i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Wspiera walkę z rakiem i organizm w czasie chemioterapii. Pomaga też na wiele innych przypadłości zdrowotnych.

Co to jest trawa pszeniczna?

Trawa pszeniczna to młode, dwutygodniowe pędy pszenicy, które zawierają duże, skondensowane ilości składników leczniczych, w tym witamin, mikroelementów i chlorofilu. Została uznana za jeden z superpokarmów, który warto włączyć do swojej diety.

Trawa pszeniczna – wartości odżywcze

4 g trawy pszenicznej zawiera 15 kalorii, 2 g węglowodanów i 1 g białek. Nie stanowi więc ona budulca organizmu, który może zastąpić pożywienie. Jednak duża ilość witamin i mikroelementów sprawia, że warto włączyć ją do codziennej diety.

Łyżeczka trawy pszenicznej zaspokaja między innymi:

  • 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę A,
  • 12% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
  • 1600% dziennego zapotrzebowania na witaminę E,
  • 44% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
  • 733% dziennego zapotrzebowania na tiaminę,
  • ponad 15 000% dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę,
  • 1260% dziennego zapotrzebowania na niacynę,
  • 1950% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6,
  • 44% dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 413% dziennego zapotrzebowania na cynk,
  • 85% dziennego zapotrzebowania na miedź,
  • 700% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Zawiera także wapń, selen, potas, magnez i fosfor w mniejszych ilościach.

Jakie właściwości zdrowotne ma trawa pszeniczna? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie właściwości zdrowotne ma trawa pszeniczna? Źródło: Dzień Dobry TVN

Trawa pszeniczna i jej właściwości lecznicze

Badania wykazały, że wodne ekstrakty uzyskane z trawy pszenicznej działają przeciwrakowo i mogą być pomocne w leczeniu raka jamy ustnej, który jest jednym z najgroźniejszych nowotworów. Ponieważ bardzo dobrze wzmacniają organizm dzięki dużej zawartości witamin, zalecane są także osobom po chemioterapii. Duże ilości przeciwutleniaczy zapobiegają też rozwojowi i remisji raka.

Sok z trawy pszenicznej okazał się też być skutecznym lekiem w nawracających i przewlekłych infekcjach pęcherza wywołanych przez bakterię Escherichia coli. Wykazuje on bowiem silne właściwości zapobiegające ich przyleganiu do ścianek pęcherza moczowego, a co za tym idzie, uniemożliwia ich namnażanie się.

Trawa pszeniczna zawiera duże ilości chlorofilu, zielonego barwnika znajdującego się w roślinach, który umożliwia im fotosyntezę. Wpływa on dobroczynnie na stan zdrowia człowieka, ponieważ:

  • dostarcza budulec do produkcji krwi – chlorofil wygląda niemal identycznie jak hemoglobina, ale różni się tym, że w jego centrum znajduje się magnez, a nie żelazo;
  • działa przeciwutleniająco – usuwa wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się;
  • działa przeciwbakteryjnie;
  • wspomaga regenerację tkanek – może być wykorzystany do leczenia nadżerek w przewodzie pokarmowym, a także zewnętrznie w przypadku skaleczeń, oparzeń, odmrożeń i odleżyn;
  • działa detoksykująco – oczyszcza organizm i neutralizuje toksyny;
  • reguluje poziom cukru we krwi.

Sok z trawy pszenicznej może być stosowany również zewnętrznie. Leczy rany, wypryski, wysypki, stany zapalne skóry, oparzenia i odmrożenia. Natomiast osoby, którym dokuczają bóle stawowe, mogą robić z niego okłady. Wcierany we włosy wzmacnia je, zapobiega ich wypadaniu i siwieniu. Można go też wykorzystać w przypadku dolegliwości jamy ustnej, pędzlując afty lub skaleczenia, a także płucząc gardło. Rozcieńczony może służyć do przemywania oczu.

Na czym polega zdrowe odżywianie? Jak odpowiednio zbilansować swoją dietę? Przekonajcie się:

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Trawa pszeniczna na odmłodzenie

Trawa pszeniczna może być podstawą do stworzenia prawdziwego eliksiru młodości. Zawarte w niej witaminy i przeciwutleniacze zapobiegają procesowi starzenia i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Dobroczynnie na skórę i przeciwzmarszczkowo wpływają witamina A i E, podczas gdy duże ilości miedzi spowalniają procesy siwienia. Dlatego też trawa pszeniczna utrzymuje urodę i przedłuża młody wygląd.

Trawa pszeniczna w proszku, w tabletkach lub w postaci soku

Trawa pszeniczna w proszku jest wygodna w użyciu, ponieważ można ją dodać do zup, koktajli czy jogurtów, natomiast tabletki łatwiej przewozić. Najlepszymi właściwościami charakteryzuje się jednak świeżo wyciskany sok z trawy pszenicznej. Prasa, która umożliwia jego tłoczenie, jest nie tylko bardzo droga, ale dodatkowo zajmuje wiele miejsca. Istnieją jednak wyciskarki ślimakowe, które umożliwiają uzyskanie soku z trawy pszenicznej w warunkach domowych. Zawiera on najwięcej chlorofilu i witamin.

Bibliografia:

1. Wheat grass Nutrition Facts & Calories

2. Gore R. D., Palaskar S. J., Bartake A. R. i in., Wheatgrass: Green Blood can Help to Fight Cancer, „Journal of Clinical and Diagnostic Research for doctors”, 11 (6), 2017.

3. Beydokthi S. S., Sendker J., Brandt S. i in, Traditionally used medicinal plants against uncomplicated urinary tract infections: Hexadecyl coumaric acid ester from the rhizomes of Agropyron repens (L.) P. Beauv. with antiadhesive activity against uropathogenic E. coli, „Fitoterapia”, 117, s. 22–27, 2017.

Data aktualizacji: 09.07.2020,
Opublikowano: 09.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej