Sok z czarnej porzeczki - dlaczego warto po niego sięgnąć?

Fot: istetiana / gettyimages.com

Sok z czarnej porzeczki zasługuje na uwagę przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C. Dodatkowo, zwarte w nim związki przyspieszają leczenie infekcji, a także łagodzą bóle głowy. Na tym jednak prozdrowotne właściwości soku z czarnej porzeczki się nie kończą. Dlaczego warto wprowadzić go do codziennej diety? 

Sok z czarnej porzeczki to przede wszystkim witamina C, ale nie tylko. Zawiera on sporo cennych dla zdrowia pierwiastków, a także substancji, które działają antybakteryjnie i łagodzą bóle migrenowe.

Sok z czarnej porzeczki - wartości odżywcze

Sok z czarnej porzeczki jest doskonałym źródłem witamin. Najwięcej ma witaminy C, która nie tylko przyczynia się do sprawniejszego działania układu immunologicznego, ale także chroni przed rozwojem zmian nowotworowych. Witamina C jest jednym z silniejszych antyoksydantów, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się komórek rakowych. Szacuje się, że 100 gramów owoców dostarcza ponad 250 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dodatkowo w sok z czarnej porzeczki dostarcza witaminy A, E oraz witamin z grupy B (B6, niacyna, ryboflawina i tiamina). Witamina A ma korzystny wpływ na wzrok i chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli gorszym wiedzeniem po zmroku. Witamina A poprawia także wygląd włosów, skóry i paznokci.

Równie silnym przeciwutleniaczem co witamina C jest także witamina E. Choć przyjęło się ją nazywać witaminą młodości, to potrafi znacznie więcej niż zapewnić skórze młody wygląd. Witamina E ma wpływ na płodność (zwłaszcza męską), chroni przez zakrzepami oraz uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych.  

Witaminy z grupy B biorą udział w procesach metabolicznych oraz krwiotwórczych, łagodzą skutki stresu, a także poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci.

Sok z czarnej porzeczki to również bogactwo flawonoidów. Związki te nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Dodatkowo sok z czarnej porzeczki zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Sok czy nektar? Czym się od siebie różnią? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czym różni się sok od nektaru? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok z czarnej porzeczki - dlaczego warto po niego sięgnąć?

Sok z czarnej porzeczki - zgodnie z medycyną ludową - to panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Ma nie tylko wzmacniać organizm, ale także łagodzić objawy artretyzmu, migreny, reumatyzmu. Ma także chronić i zapobiegać nadmiernemu wypadaniu włosów.

Polecany jest przy problemach z układem pokarmowym, a także przy zaburzeniach krążenia. Sok z czarnej porzeczki przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a dzięki sporej zawartości pektyn zapobiega hipoglikemii, czy zbyt wysokiemu stężeniu glukozy we krwi.

Sok z czarnej porzeczki jest dość kaloryczny. 100 ml soku to ok. 45 kcal, tym samym jedna szklanka soku ma ok. 100 kcal. Dlatego osoby, które dbają o linię powinny pić sok rozcieńczony wodą niegazowaną.

Sok z czarnej porzeczki - jak wybrać najlepszy?

Najlepszy dla zdrowia będzie naturalny, bez dodatku cukru sok z czarnej porzeczki. Niestety ogromna większość tych soków, które można dostać w sklepach jest dosładzana. Całkowicie naturalne, 100 proc. soki można jednak dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Taki sok można zrobić też samemu.

Data aktualizacji: 02.06.2020,
Opublikowano: 02.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej