Rodzynki – jakie mają wartości odżywcze? Do jakich potraw można je dodawać?

Fot: AlekZotoff / gettyimages.com

Rodzynki to bakalie, które cieszą się największą popularnością. Są słodkie i doskonale komponują się z deserami czy bardziej wytrawnymi potrawami. Poza walorami smakowymi rodzynki są doskonałym źródłem błonnika oraz pierwiastków, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu?

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona i uchodzą za jedne z najzdrowszych bakalii. W zależności od wielkości oraz koloru dzieli się je na smyrneńskie (sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), jumbo, koryntki lub włoskie. Pierwsze są jasne i bardzo słodkie, doskonale nadają się do ciast i deserów. Rodzynki są złote i aromatyczne. Pochodzą z Turcji, Iranu, Chin oraz Stanów Zjednoczonych Ameryki. Koryntki pochodzą z Grecji. Powstają z winogron dojrzewających na słońcu, są małe i ciemne. Odmiana włoska zapachem przypomina gałkę muszkatołową. Doskonale nadają się do pieczenia. Można z nich także przygotować wino.

Rodzynki – wartości odżywcze

Rodzynki są dość kaloryczne. W 100 gramach tych bakali mieści się aż 299 kcal. Nie znaczy to jednak, że trzeba zrezygnować z ich jedzenia, ale trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. O wprowadzeniu rodzynek do diety powinny pomyśleć osoby, które mają problemy nadciśnieniem. Rodzynki zawierają sporo potasu. Pierwiastek ten pomaga wyregulować ciśnienie krwi i dodatkowo wzmacnia serce.

Rodzynki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Substancja ta wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, a także obniża poziom cholesterolu. Dzięki temu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Błonnik pokarmowy pozwala dłużej utrzymać uczucie sytości, tym samym rodzynki polecane są osobom, które zmagają się z nadmiarem kilogramów, a także tym, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Jednocześnie polecane są osobom, które często zmagają się z zaparciami. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że rodzynki są też bardzo słodkie, dlatego zdaniem specjalistów dzienna porcja to tyle, ile mieści się w jednej garści.

Które rodzynki lubisz najbardziej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Po rodzynki powinny sięgnąć osoby, które mają problemy z tarczycą. Rodzynki zawierają sporo jodu, który wspomaga pracę tego gruczołu. W rodzynkach znajduje się także sporo fosforu. Pierwiastek ten w raz z witaminą D i wapniem jest niezbędny do tego, aby mieć mocne kości i zdrowe zęby.

Rodzynki ze względu na zawartość żelaza polecane są chorym na anemię. Pierwiastek jest niezbędny do produkcji hemoglobiny, która dostarcza tlen do wszystkich komórek i tkanek w organizmie.

Warto zaznaczyć, że rodzynki podobnie jak świeże winogrona zawierają resweratrol. Związek ten zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Chroni przed rozwojem nowotworów, a także wspomaga pracę całego układu krążenia.

Rodzynki – witaminy

Poza minerałami i cennymi dla zdrowia pierwiastkami rodzynki są bogactwem witamin. Jakich? Przede wszystkim z grupy B. Są one niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego, uczestniczą w procesie trawienia, a także poprawiają wygląd skóry. Witamina B6 bierze udział w procesach krwiotwórczych. Zawarta w rodzynkach witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki te zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie. Dodatkowo witamina C wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami.

Czy warto jeść bakalie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dla kogo orzechy włoskie, dla kogo laskowe, a dla kogo migdały? Źródło: Wiem co jem

Rodzynki – kto nie powinien ich jeść?

Rodzynki mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (ok. 64) dlatego nie są wskazane osobom, które chorują na cukrzycę. Na rodzynki, choć wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, powinni uważać pacjenci z zespołem jelita drażliwego. To samo tyczy się osób z wrzodami żołądka. Ich obecność w diecie może zaostrzyć przebieg choroby.

Rodzynki nie są wskazane także tym osobom, które mają migrenę. Zawarta w bakaliach tyramina może zaostrzyć jej objawy.

Rodzynki – z czym można je podawać?

Rodzynki mogą wchodzić w skład bardzo wielu potraw. Z powodzeniem można je dodawać do ciast (np. sernika lub ciasta drożdżowego), deserów czy owsianki. Można je dodawać także do sałatek, nie tylko tych owocowych. Ich słodki smak i aromat dobrze łączy się z bardziej wytrawnymi daniami. Na ich bazie można przygotować sos do mięsa, mogą być także składnikiem farszu. Z powodzeniem można nimi wzbogacić smak curry.

Na bazie rodzynek można przygotować również wino. Robi się je identycznie jak wino ze świeżych winogron. Niezbędne do jego przygotowania są drożdże winiarskie, pożywka dla drożdży, cukier, woda oraz kilka plasterków cytryny.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 04.07.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej