Produkty wysokobiałkowe - lista. Produkty wysokobiałkowe w diecie na masę, w diecie Dukana, dla wegetarian

Fot. HotFlash / Getty Images

Produkty wysokobiałkowe przyspieszają procesy przemiany materii, dzięki czemu wspomagają odchudzanie. Białko odgrywa zasadniczą rolę w budowie masy mięśniowej, dlatego znajduje szerokie zastosowanie u osób trenujących siłowo. Produktami wysokobiałkowymi są: chude rodzaje mięs, ryby, jaja, nabiał, soczewica, soja oraz orzechy. 

Produkty wysokobiałkowe powinny stanowić stały składnik diety. Białko jest jedną z podstawowych substancji odżywczych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odgrywa bardzo ważną rolę, gdyż jest materiałem budującym mięśnie i uczestniczy w wielu procesach zachodzących w ustroju.

Produkty wysokobiałkowe - rola białka w diecie

Produkty wysokobiałkowe powinny być elementem diety każdego zdrowego człowieka, a szczególnie osób, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Zalicza się do nich sportowców, osoby aktywne fizycznie oraz dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu. Białko pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Stanowi podstawowy materiał budulcowy mięśni uczestnicząc w ich wzroście i regeneracji. Białko składa się z aminokwasów, które katalizują wiele reakcji enzymatycznych zachodzących w organizmie. Jest również jednym z głównych źródeł energii. Dzięki niemu możliwe są procesy naprawcze oraz gojenie się ran. Produkty wysokobiałkowe przyspieszają przemianę materii, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej oraz budowę masy mięśniowej, dlatego znajdują szerokie zastosowanie w diecie odchudzającej, a także w żywieniu sportowców w okresie rozbudowy muskulatury.

Zobaczcie, które produkty zawierają bardzo dużo białka:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Dieta wysokobiałkowa - produkty pochodzenia zwierzęcego

Dieta wysokobiałkowa, nazywana inaczej proteinową, opiera się na jadłospisie, w którym dominują produkty o wysokiej zawartości białka. Jest szczególnie zalecana osobom dążącym do redukcji tkanki tłuszczowej i zmniejszenia wagi ciała. Duże spożycie białka przyczynia się do zwiększenia wydatkowania energii na trawienie pokarmów, co skutkuje wzrostem deficytu kalorycznego i szybszą utratą zbędnych kilogramów. Produkty wysokobiałkowe dzieli się na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Na wykazie żywności o wysokiej zawartości białka znajdują się przede wszystkim:

  • produkty mleczne: chudy ser twarogowy, serek wiejski, kefir, odtłuszczony jogurt naturalny, niskotłuszczowe mleko,
  • chude rodzaje mięs: kurczak, indyk, wołowina,
  • wszystkie rodzaje ryb,
  • jaja.

Produkty wysokobiałkowe dla wegetarian

Osoby praktykujące dietę wegetariańską są bardziej narażone na niedobory pokarmowe, w tym również zbyt małą ilość białka w codziennym jadłospisie. Produktami wysokobiałkowymi dla wegetarian są przede wszystkim rośliny strączkowe, takie jak: fasola, soczewica, groch, soja. Dużą ilością tego cennego składnika odżywczego cechują się również orzechy, migdały, tofu, ciecierzyca oraz amarantus. Do roślinnych produktów wysokobiałkowych zalicza się także: brukselkę, brokuły, nasiona dyni, szparagi, awokado, banany, płatki owsiane, kuskus, hummus, chleb razowy, szpinak, ziarna słonecznika, brązowy ryż, masło orzechowe. W diecie wegetariańskiej opartej na produktach roślinnych zaleca się każdego dnia spożywać co najmniej 1 szklankę ugotowanych roślin strączkowych oraz 1.5 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub jaglanej. Do jadłospisu należy również wprowadzić 3 łyżki orzechów, pestek dyni lub nasion słonecznika oraz 2 szklanki zamienników nabiału w postaci jogurtów i mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego oraz migdałowego.

Produkty wysokobiałkowe na masę

Produkty wysokobiałkowe odgrywają bardzo ważną rolę w diecie na “masę”, a więc w żywieniu sportowców uprawiających treningi siłowe w okresie rozbudowy masy mięśniowej. W jadłospisie diety na masę powinny dominować produkty pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka. Szczególnie zalecane są chude rodzaje mięs bez skóry (zwłaszcza kurczak i indyk), jaja kurze, mleko i jego przetwory (np. mleko zawierająca 2% tłuszczu, serek wiejski, chudy twaróg) oraz ryby (np. tuńczyk, pstrąg, łosoś, dorsz). W diecie na rozbudowę masy mięśniowej nie powinno zabraknąć również pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są źródłem nie tylko białka, ale przede wszystkim węglowodanów złożonych stanowiących główne źródło energii. W jadłospisie wskazane są więc: brązowy ryż, makaron razowy, płatki owsiane, otręby pszenne, pieczywo razowe oraz gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak). W żywieniu osób dążących do uwydatnienia mięśni i wzrostu masy mięśniowej muszą pojawić się posiłki skomponowane tak, by dostarczały dużej ilości białka. Przykładowymi potrawami w diecie na masę są: owsianka na mleku, jaja gotowane na twardo lub na miękko, pieczona pierś z kurczaka podawana z pełnoziarnistym ryżem, jajecznica, omlet, pieczona ryba lub makaron razowy z kawałkami kurczaka.

Produkty wysokobiałkowe - dieta Dukana

Dieta Dukana jest rodzajem diety proteinowej opartej na produktach wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych. Program żywieniowy stworzony przez francuskiego lekarza - Pierre’a Dukana składa się z czterech etapów. Dwa pierwsze mają na celu utratę zbędnych kilogramów, natomiast dwa kolejne przeciwdziałają wystąpieniu tzw. efektu jo-jo. W pierwszej fazie diety Dukana, określanej jako uderzeniowa dozwolone jest spożywanie wyłącznie produktów wysokobiałkowych, takich jak: cielęcina, wołowina, wątróbka cielęca i drobiowa, dorsz, halibut, flądra, sola, tuńczyk, owoce morza, mięso drobiowe, jaja kurze i przepiórcze, wędliny oraz chudy lub beztłuszczowy nabiał. W drugim etapie do jadłospisu wprowadza się niektóre warzywa, zwłaszcza o dużej zawartości białka (szpinak, szparagi) oraz soję. Trzecia faza pozwala na spożywanie określonych ilości produktów zbożowych - pieczywa, kasz oraz roślin strączkowych - soczewicy, fasoli, grochu. 

Ostatni etap polega na powrocie do normalnej diety opartej na zasadach racjonalnego i zdrowego żywienia. Stosowanie wysokobiałkowej diety Dukana może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zbyt duża podaż białka w jadłospisie przyczynia się do obciążania nerek i wątroby. Konsekwencjami nadmiernej ilości produktów wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych w diecie Dukana mogą być również osłabienie zdolności poznawczych (pamięci, uwagi, koncentracji), wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz kamica nerkowa, negatywny wpływ na homeostazę (równowagę) organizmu.

Czy dieta Dukana jest zdrowa? Przekonajcie się z filmu:

Zobacz film: Dieta Dukana - zasady i fazy. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 04.10.2018,
Opublikowano: 04.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej