Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]

RossHelen/getty images

Choć warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, to niestety zawierają również pestycydy. Które produkty chłoną ich najwięcej, a które najmniej? Poznaj „brudną 12-stkę” i „czystą 15-stkę”.

Niebezpieczne pestycydy

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.

Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.

Amerykańskie zestawienie

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.

Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.

„Brudna 12-stka”

Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:


    „Czysta 15-stka”

    Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.

    Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.

    Produkty chłonące najmniej pestycydów:

    Zobacz film: Żywność ekologiczna - czy warto ją kupować? Zasady produkcji takiej żywności.

    źródło: Dzień dobry TVN

      Data aktualizacji: 20.05.2020,
      Opublikowano: 19.05.2020 r.

      Polecamy

      Komentarze (0)

      Trwa dodawanie...
      Komentarz dodany!
      Komentarz nie mógł zostać dodany
      Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

      Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

      Czytaj więcej
      Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

      Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

      Czytaj więcej
      Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

      Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

      Czytaj więcej
      Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

      Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

      Czytaj więcej
      Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

      Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

      Czytaj więcej
      O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

      Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

      Czytaj więcej
      Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

      Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

      Czytaj więcej
      Aronia — superfood na wsparcie odporności 

      Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

      Czytaj więcej
      To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

      Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

      Czytaj więcej
      Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

      Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

      Czytaj więcej