Piramida zdrowego żywienia jasno pokazuje, co i w jakich proporcjach powinniśmy jeść, aby nasz organizm działał prawidłowo. Nie ma na niej jednak informacji, co można ze sobą połączyć, aby posiłek był najbardziej wartościowy. A szkoda, bo błędy zdarzają na się bardzo często. O ile niektóre połączenia żywieniowe spowodują jedynie utratę substancji odżywczych, to inne mogą być groźne dla zdrowia.
Czego ze sobą nie łączyć?
- Pomidor i zielony ogórek
To chyba najczęściej popełniany błąd. Zestawienie pomidora i świeżego ogórka sprawia, że organizm nie może przyswoić zawartej w pomidorze witaminy C. Dlaczego tak się dzieje?
Ogórek zawiera askorbinazę. Już jedna łyżka tego związku wystarczy, aby zniszczyć całą witaminę C, którą ma pomidor – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.
Dlatego jeśli chcemy zjeść pomidora i ogórka to sięgnijmy po korniszona lub ogórka koszonego.
Warto zaznaczyć, że witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem. Związki te zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.
Jeśli planujemy grilla zadbajmy o to, aby obok mięsa znalazł się właśnie pomidor (lub papryka) bogaty w witaminę C. Dodatkowo jest ona niezbędna do tego, aby organizm przyswoił żelazo zawarto w mięsie.
- Biały ser i pomidor
Co jest złego w tym połączeniu? Otóż zawarte w pomidorach kwasy -cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy - łączą się za wapniem.
W ten sposób powstają kryształy, które mogą odkładać się w stawach. Zbyt częste spożywanie białego serca w połączeniu z pomidorem może przyczynić do rozwoju, np. dny moczanowej – mówi specjalistka.
- Herbaty z cytryną
W liściach herbaty znajduje się glin, a w cytrynie kwas cytrynowy. W ten sposób powstaje glinian cytrynu, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Badania pokazują, że glinian cytrynu może przyczynić się i przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera.
Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:
Warto zaznaczyć, że związek ten wytrąca się tylko wtedy, gdy cytryna ma bezpośredni kontakt z liśćmi herbaty. Jeśli do zaparzonej już herbaty – bez fusów – dodamy cytrynę związek nie powstanie – mówi dietetyczka.
- Herbata o ciasto drożdżowe
Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. To dzięki nim skóra jest piękna i lepiej radzimy sobie ze stresem. Niestety w połączeniu z herbatą niewiele z nich zostaje.
Garbniki, które występują w herbacie łączą się z witaminami z grupy B, a to sprawia, że organizm gorzej je przyswaja – mówi specjalistka.
- Czerwone mięso z czerwonym winem
Nie ma znacznie czy dodajemy do sosu czy popijamy przy obierze. Garbiki, które występują w czerwonym winie łączą się z żelazem hemowym, czyli tym najbardziej wartościowym, przez co organizm nie może go przyswoić.
- Ryby z warzywami krzyżowymi
Ryba z kapustą czy brokułem to jedno z popularniejszych połączeń i niestety, niezbyt zdrowych. Zawarte w warzywach krzyżowych związki łączą z jodem i blokują jego przyswajanie. Z takiego połączenia powinny zrezygnować przede wszystkim te osoby, które mają problemy z tarczycą.
Co trzeba ze sobą łączyć?
- Kasza gryczany i mięso
Mięso zawiera witaminę B6. Uczestniczy ona w procesach krwiotwórczych oraz odpowiada za metabolizm aminokwasów. Aby organizm mógł ją przyswoić niezbędny jest magnez, a tego bardzo dużo ma kasza gryczana.
- Banan i produkty mleczne
Banany zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy. W połączeniu z produktami mlecznymi i zawartym w nim magnezie organizm lepiej przyswaja witaminy z grupy B. Ale to nie koniec.
Takie połączenie pozwala się uspokoić i wyciszyć – mówi dietetyczka.
Taki mleczny koktajl dobrze jest wypić na słońcu. Dlaczego?
Dzięki witaminie D, którą organizm wytwarza dzięki promieniom słonecznym, lepiej przyswajany jest wapń obecny w mleku czy kefirze – dodaje.