Nadczynność tarczycy. Co jeść przy problemach z tarczycą?

Fot: Claudia Totir / gettyimages.com

Nadczynność tarczycy zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Wynika to z gospodarki hormonalnej organizmu. Jak się okazuje, dieta przy nadczynności tarczycy ma ogromne znacznie. Specjaliści zalecają spożywanie większej ilości posiłków o mniejszej zawartości kalorii.

Nadczynność tarczycy związana jest ze zwiększoną produkcją hormonów tarczycy. Jej objawy są uciążliwe, a wynikające z nich powikłania – bardzo niebezpieczne dla organizmu. Najgroźniejszą formą jest przełom tarczycowy, czyli gwałtowne nasilenie objawów nadczynności tarczycy.

Zobacz także:

Brzuch tarczycowy - kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?

Usunięcie tarczycy – skutki, powikłania, rekonwalescencja

Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Nadczynność tarczycy - co to za choroba?

Nadczynność tarczycy to choroba, która polega na produkcji za dużej ilości hormonów: tyroksyny (T4)) oraz trójjodotyroniny (T3). Skutkiem jest tyreotoksykoza. Co więcej, okazuje się, że w większości ta choroba dotyczy kobiet. Objawy nadczynności tarczycy są nieprzyjemne, natomiast powikłania – niebezpieczne i poważne.

Nadczynność tarczycy może występować w dwóch formach: jawnej i ukrytej. W pierwszym przypadku ma szeroki wachlarz bardzo charakterystycznych symptomów. Za to nadczynność ukryta ma niski nadmiar hormonów, a jej objawy są znikome.

Nadczynność tarczycy ma kilka najczęściej pojawiających się symptomów. Są wśród nich: utrzymujące się uczucie gorąca, kołatanie serca oraz drżenie rąk. Bardzo często oznaki są zróżnicowane i w różny sposób skonfigurowane.

Leczenie nadczynności tarczycy

Lekarz, zanim rozpocznie kurację, musi wykonać kilka podstawowych badań, w tym poziomu hormonów oraz USG tarczycy. Dopiero po zdiagnozowaniu nieprawidłowego poziomu hormonów lub zmian w obrębie tarczycy, może przystąpić do dalszych badań oraz leczenia pacjenta. Specjaliści skupiają się na terapii mającej eliminować przyczyny powstania choroby, czego skutkiem jest usuwanie jej objawów.

Podstawowym sposobem leczenia jest wykorzystanie leków przeciwtarczycowych. Mają one przede wszystkim spowolnić syntezę hormonów. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie jodu promieniotwórczego. Skorzystanie z tej formy leczenia doprowadza do uszkodzenia komórek tarczycy, wskutek czego zmniejsza się produkcja hormonów.

Kolejną alternatywę stanowi operacja. Zabieg chirurgiczny ma na celu wycięcie części albo całości tarczycy. Wykonuje się go w przypadku wystąpienia wola wieloguzkowego. W innej sytuacji operacja jest jedynie alternatywą, którą należy zastosować, gdyby nic innego nie pomaga w leczeniu nadczynności tarczycy.

Natomiast w sytuacji, gdy przyczyną schorzenia jest choroba Gravesa-Basedowa, lekarze najpierw podejmują decyzję o tym, żeby wyleczyć wszelkie objawy związane z tarczycą. Dopiero w późniejszym okresie jest przeprowadzana terapia samej choroba powodującej nadczynność tarczycy. Można także zastosować terapię radykalną; podobnie jest w przypadku guzków autonomicznych czy wola guzkowego.

Warto pamiętać, że pacjent potrzebuje dużo ciszy, spokoju, a także powinien stronić od sytuacji, w których pojawia się nadmierny stres. Jak się jednak okazuje, bardzo ważną rolę w leczeniu tej choroby pełni dieta.

Lekarze podkreślają, że należy spożywać dużo warzyw, owoców, mięsa wysokiej jakości oraz produktów mlecznych. Jednocześnie pacjenci powinni uważać na soję, brukselkę, orzechy, kapustę, kasze gruboziarniste czy ostre przyprawy.

Dieta stosowana przy nadczynności tarczycy

W przypadku gdy lekarz zaleci pacjentowi, aby ten szczególną uwagę zwracał na to, co je, należy dostosować własne życie do odpowiednio zbilansowanej diety. Co więcej, organizm dziennie powinien przyjmować od pięciu do sześciu posiłków o mniejszej liczbie kalorii, niż dotychczas wybierane.

Dietetycy zalecają spożywania dużych ilości mleka i przetworów z niego wyprodukowanych, jaj, wędlin i chudych ryb. Dodatkowo każdy posiłek potrzebuje odpowiedniej ilości witamin A, B1 oraz C. Nie można zapomnieć o uzupełnianiu składników mineralnych, np. wapnia, potasu lub magnezu.

Witamina A w dużych ilościach występuje w marchwi, brzoskwiniach, papryce oraz pomidorach. W przypadku witaminy B1, można zwiększyć spożywanie produktów zbożowych, kasz oraz jajek. Natomiast witaminę C znajdziemy w cytrusach, natce pietruszki oraz czerwonej papryce.

Lekarze zalecają wybieranie potraw lekkostrawnych i unikanie jedzenia smażonych albo tłustych posiłków. Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie dań bądź duszenie ich bez smażenia. Innym sposobem jest gotowanie na parze. Tak przyrządzone potrawy nie obciążają organizmu.

Ważne jest, aby pamiętać, że do najzdrowszych tłuszczów zaliczane są oleje roślinne. Dietetycy zaznaczają, że do minimalnej ilości należy sprowadzić spożywanie herbaty, kawy i coli. Ważne jest również ograniczone jedzenie kalarepy, brukselki, brokułów, kapusty, rzodkiewki oraz chrzanu. Ale to nie wszystko. Lekarze odradzają spożywanie posiłków mających puste kalorie. Mowa o słodyczach, chipsach, ciastach czy słonych paluszkach. Można natomiast swobodnie pić koktajle o dużej zawartości białka.

Jak choruje tarczyca? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak choruje tarczyca? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 04.12.2020,
Opublikowano: 04.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Irena 27.12.2020r.

Osoby które mają predyspozycje bo np. w ich rodzinach są osoby mające problemy z tarczycą, powinny zachować szczególna czujność. Zdrowa dieta to oczywiscie podstawa, ale drugi wazny czynnik to również regularna kontrola organizmu. Badania profilaktyczne w tym uwzgledniajace jak w promocyjnym pakiecie maksimum diagnostyki - wskaźniki TSH, to absolutne must have by trzymać reke na pulsie i reagować gdy tylko pojawia sie pierwsze niepokojące symptomy. Warto zreszta na bieżąco śledzić oferty pakietowe diagnostyki, aktualna akcja na pakiet maksimum trwa do końca miesiąca, a sam voucher mozna zrealizować w ciagu 90 dni

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej