Mięta i jej prozdrowotne właściwości. Napar miętowy, syrop miętowy i olejek miętowy

TorriPhoto/getty images

Mięta jest ziołem znanym ze swoich leczniczych właściwości. Nie ma prostszej recepty na wzdęcia niż napar z mięty. Jednak roślina ta ma zdecydowanie więcej cennych właściwości prozdrowotnych. Poznaj je.

Mięta na trawienie

Najpopularniejszą zaletą mięty jest jej pozytywny wpływ na dolegliwości układu pokarmowego np. na podrażniony żołądek. Ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i ich objawów, takich jak wzdęcia i zaparcia. Przyczynia się do tego zawarty w liściach mentol, który ogranicza wydzielanie się żółci i ma działanie wiatropędne.

Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego najlepiej sprawdza się napar z mięty bądź mięta w postaci herbaty, które można spożywać zwłaszcza po większych i ciężkostrawnych posiłkach. By zapobiec nawracającym dolegliwościom, zalecane jest regularne picie herbaty miętowej, nawet kilka filiżanek dziennie.

Trawienie wspomoże również regularne picie syropu z mięty. By go przygotować, wystarczy liście mięty zasypać cukrem. Po kilku godzinach mięta puści sok, który pomoże przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Olejek miętowy do inhalacji

Wyciąg z mięty zmniejsza ból głowy. Ma działanie uspokajające - dlatego przydaje się w łagodzeniu stresu.

Olejek eteryczny stosowany jest przede wszystkim w dolegliwościach ze strony układu oddechowego, najczęściej w formie inhalacji bądź maści do wcierania np. przy doskwierającym katarze. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, skutecznie udrażnia drogi oddechowe ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Olejek można kupić w każdej aptece, ale można również przygotować go samodzielnie w domu. Jak? Wystarczy, że do rozgniecionych liści mięty (wyciskamy aż do momentu kiedy puszczą sok) dodamy olejek migdałowy. Wywar gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po ostygnięciu należy odcedzić olej i przelać do słoiczka. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po 12 dniach olejek jest gotowy do użytku.

Zobacz film: Agnieszka Cegielska i roślinne wsparcie domowej apteczki. Aloes, żyworódka, rozmaryn, mięta i bazylia

źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 24.06.2020,
Opublikowano: 24.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej