Jaką dietę stosuje się przy torbielach nerek?

GROGL/getty images

W torbielach nerek można pomocniczo stosować dietę podobną jak w niewydolności nerek. Warto zatem wiedzieć, których potraw unikać, a o które należy wzbogacić codzienny jadłospis.

Torbiel nerek jest rodzajem cysty, która wypełniona jest płynem. Ważne, aby regularnie poddawać się kontroli u specjalisty. Pomocniczo wskazana jest również zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta

Co jeść przy chorych nerkach?

Rodzaj diety stosowanej przy chorobach nerek, w tym niewydolności (przewlekłej i ostrej) i torbieli, opiera się na podawaniu odpowiednich ilości białka, potasu, soli kuchennej oraz płynów. Osobom chorym na torbiel nerkową z prawidłową masą ciała zaleca się przyjmowanie około 2000–2500 kcal na dobę. Tym, którzy prowadzą mało aktywny tryb życia, proponuje się jadłospis obejmujący 1800–2000 kcal na dobę.

Na szczególną uwagę zasługują takie składniki odżywcze, jak białko oraz tłuszcze. W pierwszym przypadku o ilości przyjmowanego białka decyduje stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi. Nie mniej ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, jest klirens kreatynowy (GFR). Codzienna dieta powinna być bogata w świeże warzywa i owoce, przyprawy oraz dania wysokobłonnikowe. Kluczowa jest sama technika przyrządzania dań. Zaleca się gotowanie na parze, w wodzie oraz pieczenie, natomiast ostrożność należy zachować przy smażeniu w tłuszczu.

Ilość przyjmowanego białka powinna wynosić około 40–50 g na dobę. Mniejsze ograniczenie zezwala nawet na około 70 g. Najlepszymi źródłami białka dla osób cierpiących na choroby nerek są m.in.: sery twarogowe, naturalne jogurty nisko słodzone, białka jaj, kefiry, chude mleko i mięso. Tłuszcze roślinne są dopuszczalne w ilości około 1 g/1 kg masy ciała. Dietetycy zwracają uwagę na ograniczenie wieprzowiny, podrobów, kaczki, tłustych ryb, gęsi, boczku, pasztetów, parówek, serów topionych oraz pleśniowych. Z rezerwą należy podchodzić również do wyrobów cukierniczych bogatych w tłuszcze, w tym ciast francuskich, tortowych oraz fast foodów, czyli frytek i ociekających tłuszczem hamburgerów. Zamiast mięsa można przygotować kotleciki z kalafiora, cukinii lub marchewki. Dobrym pomysłem na obiad jest również faszerowana papryka z ryżem, czosnkiem, cebulą i niewielką ilością natki pietruszki.

Przyjmowanie płynów a torbiel nerek

W zakresie płynów pod uwagę bierze się obecność obrzęków, dobową ilość wydalanego moczu oraz występowanie nadciśnienia tętniczego. Rozpisując jadłospis, nie wolno zapominać o tym, że owoce i warzywa zawierają dużą ilość wody i cukrów – fruktozy. Zarówno profilaktyka, jak i wspomaganie leczenia chorób nerek musi obejmować ograniczenie spożywania soli kuchennej (NaCl). Nawet osoby zdrowe powinny pomyśleć o minimalizowaniu jej ilości. Większość produktów spożywczych, w tym wędliny, kiszonki, sery, koncentraty do zup oraz konserwy, zawierają ilość soli, która odpowiada dobowemu zapotrzebowaniu. Zrezygnowanie z tzw. białej śmierci jest kwestią przyzwyczajenia.

Przewlekłe i ostre schorzenia nerek, w tym torbiele, wymagają ograniczenia produktów bogatych w fosfor. Zalicza się do nich podroby, sery długo dojrzewające i topione, produkty zbożowe, grzyby, mleko w proszku, wędliny oraz żółtka jaj. W zależności od stopnia zaawansowania choroby odpowiednio dawkuje się również potas. Przy okresach wyrównanej niewydolności jego ilość może być nieco zwiększona. Ograniczenie do 2000 mg na dobę zaleca się przy ostrej niewydolności. W miarę możliwości należy zminimalizować spożywanie czekolady, kakao, bananów, pomidorów, awokado, warzyw liściastych, grzybów, ziemniaków, nasion strączkowych, otrębów i orzechów. Przy występowaniu tendencji do anemii dieta powinna być wzbogacona w żelazo.

Dieta przy dializie nerek

Nieco bardziej restrykcyjna dieta zalecana jest dla osób przechodzących dializy. Często są to pacjenci z niską masą ciała, niedożywieni. Głównym źródłem ich pożywienia powinny być węglowodany, w tym makarony, kasze, pełnoziarnisty chleb oraz mąka skrobiowa. W zależności od rodzaju dializy zmienia się zapotrzebowanie na białko. Przy dializie otrzewnowej wynosi ono 1,2–1,5 g na kilogram masy ciała, natomiast u hemodializowanych 1,2–1,4 g na kilogram masy ciała. Obowiązuje kategoryczne ograniczenie sodu i fosforu. W niektórych przypadkach zaleca się suplementowanie witamin A, D oraz C, a także składników mineralnych. Ilość przyjmowanego płynu zależy od dobowego wydalania moczu. Większa podaż jest zalecana przy biegunkach, wymiotach oraz gorączce. Przy kamicy nerkowej warto zwiększyć głównie ilość mineralnej wody niskosodowej, natomiast przy skąpomoczu ograniczyć jej ilość.

Zobacz film: Na czym polega zdrowa dieta?

źródło: x-news

Bibliografia

1. Shobana Jayapalan, M. Hossein Saboorian, Jeff W. Edmunds, Harold M. Aukema, High Dietary Fat Intake Increases Renal Cyst Disease Progression in Han:SPRD-cy Rats, The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 9, September 2000, Pages 2356–2360.

Data aktualizacji: 23.09.2020,
Opublikowano: 27.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej