Homar – wartości odżywcze, jak przyrządzać

Fot: Diana Miller / gettyimages.com

Homar jest skorupiakiem o bardzo smacznym i delikatnym mięsie, dlatego zalicza się go do owoców morza. Homary kiedyś były oznaką ubóstwa, były tanie i często stawały się głównym posiłkiem, np. w więzieniach. Dziś natomiast homar jest produktem „z wyższej półki”, gdyż wcale nie jest tani (ok.150-200 zł/kg).

Homar – charakterystyka i wartości odżywcze

Homary żyją w strefie dennej słonych zbiorników wodnych, zamieszkują m.in. z wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, Lofoty w północnej Norwegii po Azory i Maroko. Można go również znaleźć w niektórych częściach Morza Śródziemnego i północno – wschodniej części Morza Czarnego. Żywy homar ma kolor ciemnoniebieski lub oliwkowy kolor. Po obróbce termicznej kolor homara zmienia się na intensywny czerwony kolor. Długość ciała mieści się w granicach 75 cm, a waga wynosi od 0,5 – 1 kilograma.

Homar jest bogatym odżywczo produktem. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów oraz tłuszczy, które pozwalają na sprawne funkcjonowanie organizmu. Homar jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i na 100g produktu zawiera aż około 19 g białka. Co więcej, jest lekkostrawny i niskokaloryczny, gdyż zawiera około 90 kcal/100 g produktu.

Homar jest również bogatym źródłem, m.in.:

  • Witaminy z grupy B – witaminy te odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie, m.in. biorą udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, oraz w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci oraz są niezbędne do utrzymania sprawności intelektualnej, koncentracji oraz dobrego nastroju.
  • Witamina E – inaczej zwana witaminą młodości. Witamina ta jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu sprawnie walczy z wolnymi rodnikami, jest bardzo istotna dla par, które starają się o dziecko, gdyż u kobiet wspiera prawidłową owulację, zapewnia prawidłowy rozwój płodu, a u mężczyzn wspomaga produkcję nasienia. Co więcej, zapobiega uszkadzaniu się błon komórkowych, poprawia wygląd cery, bierze udział w procesie wchłaniania witaminy A i C oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Fosfor – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, razem z wapniem i witaminą D bierze udział w mineralizacji kości, dzięki czemu te są zdrowe i mocne. Fosfor pomaga również w utrzymaniu gospodarki kwasowo – zasadowej, wspomaga pracę nerek oraz redukuje bóle stawów.
  • Miedź – pierwiastek ten zapobiega chorobom kości i tkanek, zwiększa odporność organizmu, wspiera prawidłową prace mózgu, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz hamuje rozwój bakterii.
  • Selen – jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania enzymów, chroni komórki przed wolnymi rodnikami i toksynami, wspiera pracę tarczycy oraz wspomaga leczenie bólu w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
  • Omega 3 – te wielonienasycone kwasy tłuszczone mają dobry wpływ na układ sercowo – naczyniowy, regulują pracę tętnic, zmniejszają zdolność płytek krwi do zlepiania się, tym samym zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki omega 3 zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, demencji starczej oraz choroby Parkinsona.

Homar może uczulać oraz zawierać umiarkowanie ilości rtęci, dlatego nie powinien być spożywany częściej niż 6 razy w miesiącu. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie.

Woda Ok. 800 g
Wartość energetyczna 90 kcal
Białko 19,3 g
Tłuszcz 0,9 g
Węglowodany 0,5 g
Wapń 48 mg
Magnez


28 mg
Fosfor 146 mg
Potas 274 mg
Sód
292 mg
Selen 42,6 mg
Miedź 1,67 mg
Cynk 3,08 mg

Jak przygotować homara?

Mięso z homara pozyskuje się z odwłoka, ogona, nóg i szczypiec. Najlepsze mięso znajduje się w szczypcach i ogonie gdzie jest go najwięcej. Mięso homara ma delikatny słodko – słony smak, kremową barwę oraz zwartą, jędrną, ale jednocześnie miękką strukturę. Mięso z homara można jeść samodzielnie oraz wykorzystuje się, jako dodatek do sałatek, sosów, zup rybnych, dań z ryżu, owoców morza oraz makaronów.

Homara można przygotować poprzez gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie grillowanie lub poprzez gotowanie na parze. Obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 14 minut, gdyż po tym czasie mięso może zmienić smak oraz strukturę mięsa na twardą i gumowatą. Do obróbki termicznej nie należny przesadzać z ilością przypraw, aby mięso nie straciło swoistego delikatnego smaku. Klarowane masło i sok z cytryny świetnie podkreślą smak homara.

Które owoce morza kupimy w sklepie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy owoce morze są zdrowe i które można kupić w sklepie? Źródło: Wiem co jem

Po obróbce termicznej na początku należy zdjąć szczypce, przytrzymując go w jednej ręce, drugą wykręcając szczypce. Następnie należy oddzielić ogon od ciała wykonując podobny ruch jak w przypadku szczypiec. Kolejnym krokiem jest wydobycie mięsa z poszczególnych części. Ogon należy zgnieść w ręku, to sprawi, że mięso odczepi się od skorupki. Ogon można również naciąć. Wydobycie mięsa ze szczypiec wygląda tak samo jak w przypadku ogona. Od głowotułowia należy oderwać wszystkie nogi i wyjąć mięso ze skorupki.

Data aktualizacji: 19.09.2019,
Opublikowano: 19.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej