Herbata z pokrzywy – właściwości, zastosowanie, sposób przygotowania

Fot: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Herbata z pokrzywy to napar ziołowy o wyjątkowo szerokim spektrum zastosowania. Dzięki bogactwu substancji bioaktywnych pokrzywa wzmacnia odporność, zwalcza objawy alergii, oddziałuje korzystnie na układ krwionośny, trawienny, moczowy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Pokrzywa zwyczajna to wieloletnia, rozłogowa roślina z gatunku pokrzywowatych, która w stanie dzikim występuje głównie w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Osiąga wysokość do 3 m. Porasta żyzne, wilgotne gleby lasów i zarośli, ale można ją też często spotkać na terenach poddanych intensywnej działalności człowieka.

Choć pokrzywa od lat wykorzystywana była z powodzeniem w medycynie ludowej w wielu regionach świata, współcześnie często uważana jest za chwast. Budzi nie najlepsze skojarzenia, ponieważ niespodziewany kontakt z nią zwykle kończy się dotkliwym poparzeniem. Tymczasem warto wzbogacać codzienną dietę o tę roślinę, gdyż dostarcza organizmowi wiele cennych dla zdrowia substancji. Pokrzywę, stosowaną niegdyś np. jako baza do zup, obecnie najczęściej spożywa się w formie przyprawy lub herbaty.

Wartości odżywcze herbaty z pokrzywy

Pokrzywa zawiera znaczne ilości witamin – A, B (w tym B1, B2, B3 i B5), C i K. Stanowi cenne źródło mikro- i makroelementów, w szczególności wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i krzemu. W składzie pokrzywy znajdują się także:

  • lektyny, aglutyniny,
  • kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, octowy, glikolowy, glicerolowy),
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • taniny,
  • fitosterole,
  • alkaloidy,
  • aminy (cholinę, histaminę, serotoninę).

Bogata w powyższe składniki herbata z pokrzywy wykazuje szereg właściwości leczniczych.

Jakie właściwości ma pokrzywa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Pokrzywa zwyczajna i jej zdrowotne właściwości. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Herbata z pokrzywy – właściwości

Napar z pokrzywy – zarówno spożywany w formie herbaty, jak i stosowany miejscowo – wykazuje działanie antyalergiczne. Przeciwdziała objawom kataru siennego. Łagodzi zmiany skórne – świąd, wykwity i inne zmiany zapalne.

Pokrzywa wzmacnia układ odpornościowy organizmu, ma właściwości antybiotyczne. Sporządzona z niej herbata jest pomocna w zwalczaniu infekcji – zarówno bakteryjnych, grzybiczych, jak i niektórych wirusowych.

W związku z działaniem przeciwzapalnym, napar z pokrzywy jest naturalnym środkiem przeciwbólowym przy dolegliwościach związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi także objawy rwy kulszowej, bóle mięśni czy głowy.

Działanie moczopędne herbaty z pokrzywy

Pokrzywa ma silne działanie moczopędne. Regularne spożywanie sporządzonej z niej herbaty zaleca się osobom cierpiącym na zapalenia dróg moczowych, kamicę nerkową czy łagodny przerost gruczołu krokowego. Pokrzywa jest także remedium na zatrzymywanie wody w organizmie, które może objawiać się obrzękami.

Napar z pokrzywy wykazuje właściwości antytoksyczne. Przyspiesza wydalanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Może być pomocny w leczeniu dny moczanowej.

Herbata z pokrzywy a układ sercowo-naczyniowy

Zawarte w pokrzywie substancje obniżają ciśnienie tętnicze, a także poziom cholesterolu i cukru we krwi. W związku z tym regularne spożywanie naparu z tej rośliny ogranicza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Herbata z pokrzywy, stymulując produkcję czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii.

Herbata z pokrywy na trawienie i odchudzanie

Picie naparu z pokrzywy pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Jest także pomocne w przypadku nieżytów żołądka czy jelit. W związku z działaniem antyseptycznym, herbata z pokrzywy oczyszcza przewód pokarmowy z substancji toksycznych. Ponadto stanowi skuteczny środek na biegunkę.

Napar z pokrzywy na włosy, skórę i paznokcie

Zawarte w pokrzywie minerały i fitozwiązki są niezbędne do utrzymania właściwego stanu skóry, włosów i paznokci. Nie tylko zapewniają ich zdrowy wygląd, ale też wspomagają leczenie częstych schorzeń. Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze napar z pokrzywy warto zastosować jako lekarstwo na trądzik, łupież czy nadmierny łojotok.

Herbata z pokrzywy w ciąży

Pokrzywie tradycyjnie przypisuje się wiele właściwości cennych dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji – od naturalnego wzmocnienia odporności, przez działanie moczopędne, które pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, po zwiększenie produkcji pokarmu. Cenny napar może jednak wywoływać niepożądane skutki uboczne. Ponieważ nie przeprowadzono dotąd szczegółowych badań dotyczących wpływu pokrzywy na stan płodu i noworodka, należy zachować ostrożność w jej spożyciu i zasięgnąć porady u specjalisty prowadzącego ciążę.

Przeciwwskazania do spożywania herbaty z pokrzywy

Leczniczy napar silnie oddziałuje na organizm, dlatego jego spożycie w dużych ilościach warto skonsultować z lekarzem. Herbaty z pokrzywy nie należy pić w przypadku niewydolności nerek, zażywania leków na nadciśnienie, cukrzycę lub preparatów zmniejszających krzepliwość krwi. Warto wiedzieć, że przy długotrwałym stosowaniu naparu mogą wystąpić reakcje alergiczne (np. obrzęki powiek) czy bóle brzucha.

Co można przygotować z pokrzywy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zastosowanie pokrzywy w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak przyrządzić herbatę z pokrzywy?

Pokrzywa współcześnie dostępna jest na rynku w postaci herbaty ekspresowej. Przygotowuje się ją, zalewając 1 saszetkę szklanką wrzątku i pozostawiając pod przykryciem przez około 10 minut. Zalecana dzienna dawka takiego naparu to 2–3 porcje.

Bardziej wartościowa jest herbata ze świeżych, młodych liści pokrzywy. Zaparza się je nie dłużej niż minutę. Ich ilość powinna być równa jednej łyżeczce suszu (około 5 g) na około 200 ml wody. Uzyskuje się z nich napój o jasnożółtej barwie i intensywnym, cierpkim smaku, który można złagodzić dodatkiem soku z owoców. Walory smakowe naparu można także podnieść, dodając do niego liście mięty.


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 04.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej