Dieta dr Budwig, czyli lecznicza dieta przeciwnowotworowa. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dr Budwig, zasady i jadłospis

Fot: tachinskamarina / fotolia.com

Dieta dr Budwig wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jest wskazana przede wszystkim osobom chorującym na nowotwory. Charakterystycznym składnikiem diety jest pasta dr Budwig, którą przygotowuje się na bazie chudego twarogu i oleju lnianego. 

Dieta dr Budwig jest dietą leczniczą o działaniu przeciwnowotworowym, ale wykazuje również szereg innych właściwości zdrowotnych. Dostarcza organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych, takich jak: węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, nienasycone tłuszcze oraz substancje antyoksydacyjne.

Zobacz film: Jak ważna jest dieta podczas walki z nowotworem. Źródło: 36,6

Wskazania do stosowania diety dr Budwig

Dieta dr Budwig wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe, ale jej stosowanie prowadzi do ogólnej poprawy stanu zdrowia. Zasady żywieniowe, które proponuje dr Budwig przynoszą korzystne efekty zdrowotne u osób chorujących na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe. Dieta pomocna jest m.in. w: chorobach przewodu pokarmowego (np. choroba wrzodowa żołądka, schorzenia woreczka żółciowego), problemach dermatologicznych, zakażeniach pasożytniczych, chorobach naczyniowych, otłuszczeniu wątroby oraz stwardnieniu rozsianym. Wykorzystywana jest również w leczeniu zespołu metabolicznego, któremu towarzyszy otyłość, insulinooporność tkanek, nadciśnienie tętnicze oraz podwyższony poziom glukozy i lipidów we krwi.

Dieta dr Budwig: zasady

Najważniejszą zasadą obowiązującą w diecie dr Budwig jest właściwy dobór tłuszczów. Z żywienia eliminuje się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, masło margaryny oraz oleje rafinowane, które są uważane za szkodliwe dla zdrowia. W diecie dominują tłuszcze roślinne, które są łatwo przyswajalne przez organizm i wykazują licznie właściwości zdrowotne. Zalicza się do nich: olej lniany, kokosowy, z kiełków pszenicy oraz oliwę z oliwek. Na początku stosowania diety dr Budwig głównym źródłem tłuszczów jest olej lniany tłoczony na zimno. Jego zalecana ilość w codziennym jadłospisie jest zależna od stanu organizmu. Zaleca się, by przy zaawansowanych stadiach i chorobach o przebiegu ciężkim stosować 6-8 łyżek oleju lnianego w ciągu doby. Przy lekkich schorzeniach wskazane jest 4-5 łyżek na dobę, a w celach profilaktycznych 1-2 łyżki. Ważną zasadą w diecie dr Budwig jest wyeliminowanie z jadłospisu żywności przetworzonej, wzbogaconej o substancje poprawiające konsystencję, wygląd i smak potraw oraz o konserwanty. Dr Budwig zaleca picie około 2-2,5 litra płynów dziennie – najlepiej wody mineralnej, zielonej herbaty oraz naturalnych soków.

Zobacz także: Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety. Przepis na pieczone łososia z pomarańczami i żurawiną oraz zupę krem z brokułów

Podstawowe produkty w diecie dr Budwig: olej lniany i chudy twaróg

W diecie dr Budwig głównymi składnikami, które powinny pojawić się w codziennym planie żywieniowym są: olej lniany oraz chudy twaróg. Z tych dwóch produktów przygotowuje się najważniejszy posiłek w diecie przeciwnowotworowej, czyli pastę dr Budwig. Tą charakterystyczną i wyróżniającą spośród innych diet pastę przyrządza się poprzez połączenie ze sobą 8 łyżek stołowych oleju lnianego ze 125 gramami chudego twarogu. Zdaniem twórczyni diety tak przygotowana pasta umożliwia najwyższą przyswajalność kwasów tłuszczowych omega-3, których źródłem jest olej lniany. Podstawowym dodatkiem do potraw, np. zup czy kasz oraz do smarowania pieczyw,a w diecie dr Budwig jest tzw. oleolux, czyli połączenie oleju lnianego i oleju kokosowego. Innymi produktami zalecanymi w tej diecie są:

  • świeże i suszone owoce,
  • surowe lub gotowane warzywa,
  • tłuste ryby morskie, które dostarczają dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • miód,
  • siemię lniane, najlepiej świeże zmielone, w ilości 4-6 łyżek dziennie,
  • płatki owsiane będące cennym źródłem błonnika pokarmowego,
  • kasze bezglutenowe, np. kasza gryczana, jaglana,
  • soki świeżo wyciskane z: papai, ananasa i marchwi,
  • suszone oraz świeże zioła,
  • sok z kiszonej kapusty,
  • odtłuszczone produkty mleczne poddane fermentacji mlekowej, takie jak kefiry czy kwaśne mleko.

Wskazanymi dodatkami do potraw, np. deserów, owoców czy sałatek, są orzechy włoskie i brazylijskie. Z napojów alkoholowych dozwolony jest szampan oraz czerwone, wytrawne wino. W diecie dr Budwig mogą być stosowane produkty pochodzące wyłącznie z ekologicznych potraw. Produktami całkowicie przeciwwskazanymi w diecie, oprócz wspomnianych tłuszczów zwierzęcych, masła, margaryn oraz rafinowanych olejów są:

Zobacz także: Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne

  • produkty wysoko przetworzone,
  • mrożonki,
  • cukier,
  • produkty z oczyszczonych węglowodanów, czyli biały ryż, makaron, jasne pieczywo pszenne,
  • mięso, wędliny.
  • Dieta nie dopuszcza stosowania jakichkolwiek używek oraz suplementów diety.

Zobacz film: Onkodieta: Obiad. Źródło: 36,6

Przykładowy jadłospis w diecie dr Budwig

Przed śniadaniem, 7.00: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z kiszonej kapusty.

I śniadanie, 8.00: pasta dr Budwig z oleju lnianego i chudego twarogu z płatkami owsianymi, świeżymi lub suszonymi owocami i siemieniem lnianym, zielona herbata.

10.00: 1 szklanka świeżo wyciśnięto soku z marchwi, ewentualnie innego warzywa.

11.00 (opcjonalnie): świeże owoce, np. jabłko, melon, winogrona, kawałek twardego, żółtego sera

12.00: lampka wytrawnego szampana z dodatkiem świeżo mielonego siemienia lnianego.

12.15: przystawka przed obiadem, np. surowe warzywa z czosnkowo-ziołowym dipiem, sałatka z selera z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek doprawiona sokiem z cytryny i miodem. Polecane są również sałatki z surowego buraka, zielonych warzyw liściastych z dodatkiem pomarańczy oraz na bazie białej rzodkwi, marchewki i ugotowanego buraka.

12.30, obiad z deserem: makaron orkiszowy z warzywami i pomidorowym sosem, owocowy koktajl, np. na bazie maślanki, świeżych malin i jagód, z dodatkiem siemienia lnianego i orzechów.

15.00: 1 szklanka soku o właściwościach regeneracyjnych, np. z ananasa.

15.30: od 1 do 3 szklanek czystego soku z wiśni z dodatkiem siemienia lnianego.

18.30, kolacja na ciepło: kasza gryczana ugotowana na warzywnym bulionie, z dodatkiem ziół, oleoluxu i liofilizowanych drożdży.

20.30: lampka czerwonego, wytrawnego wina, opcjonalnie dosłodzona 1 łyżeczką miodu.

Zobacz film: Onkodieta: Kolacja Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Marcel 12.03.2019r.

Bardzo fajna dieta, dziwne że do tej pory tak mało się o niej mówi. Sam ją stosuję, tyle tylko, że musiałem zakupić sobie prasę do tłoczenia oleju na zimno ze specjalnym programem do siemienia lnianego.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej