Czym są słodycze i dlaczego tak bardzo je lubimy?
Słodycze są wysoko przetworzonymi, gotowymi produktami spożywczymi o słodkim smaku i zazwyczaj stałej konsystencji. Słodycze są pełne cukru, tłuszczu, aromatów, stabilizatorów i barwników spożywczych, dlatego w żaden sposób nie wpływają korzystnie na organizm. Wszystkie słodkie przekąski, batoniki, ciasteczka, czekoladki powodują skoki cukru w organizmie, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej.
Bardzo wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że cukier dla organizmu jest silnie uzależniający. Cukier może uzależnić tak samo jak alkohol lub narkotyki. To dlatego, że oddziałuje na organizm w analogiczny sposób do narkotyków i każdej innej używki. Cukier wpływa na pracę mózgu i zmianę poziomu hormonów, które odpowiadają za odczuwanie szczęścia i zadowolenia (serotonina i dopamina). Z czasem organizm domaga się więcej i więcej, właśnie stąd się bierze ciągła ochota na słodkie przekąski.
Słodycze – jaki mają wpływ na organizm?
Cukier dodawany jest prawie do wszystkich produktów dostępnych na półkach. Pomijając słodycze można go nawet znaleźć w pieczywie, wędlinach czy konserwach. Dieta bogata w produkty słodkie, niskiej jakości i wysoko przetworzone ma negatywny wpływ na organizm. Utrzymujący się, wysoki poziom cukru we krwi jest dla organizmu szkodliwy. Ma negatywny wpływ na układ krążenia, uszkadza naczynia krwionośne mózgu, łączy się z cząsteczkami białek i osadza się w obrębie neuronów rozpoczynając degenerację mózgu, przyspiesza starzenie się skóry, powoduje niedobory magnezu. To jednak nie wszystko, gdyż nadmiar cukru w diecie może prowadzić również do:
- nadwagi i otyłości,
- próchnicy i dziur w zębach,
- zwiększonego zapotrzebowania na witaminy z grupy B,
- cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca,
- zaburzenia odczuwania głodu i sytości.
Czym zastąpić słodycze?
Ograniczenie cukru w diecie wcale nie musi być „bolesne”. Istnieje wiele świetnych sposobów na zastąpienie słodkich przekąsek, batoników, czy ciasteczek na ich zdrowszą wersję. Z czasem przestaniesz mieć ochotę na wysoko przetworzone produkty i odczujesz korzyści z ich ograniczenia.
Świeże i suszone owoce
Są słodkie, pyszne oraz pełne witamin i minerałów, które korzystnie wpływają szereg procesów zachodzących w organizmie. Owoce są również źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit oraz pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Na suszone owoce muszą jednak uważać osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
Owoce będą świetnym dodatkiem do jogurtu z płatkami owsianymi, do naleśników, koktajlu, sałatek, lub jako 2 śniadanie, czy podwieczorek.
Orzechy, sezam, pestki słonecznika i dyni
Te produkty świetnie nadają się jako przekąska między posiłkami, dodatek do jogurtu i sałatek. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierają pracę mózgu, są źródłem magnezu, potasu i wapnia. Po orzechy można śmiało sięgać w postaci masła.
Warzywa
Bataty, marchewka, dynia, fasola mają słodkawy smak i można je przyrządzić w smaczny sposób. Frytki z batatów z dodatkiem sosu na bazie jogurtu, brownie z fasoli, marchewka świeża lub ciasto marchewkowe.
Jak nadmiar słodyczy wpływa na zdrowie? Dowiesz się tego z filmu:
Niesłodzone musli
Wybieraj musli bez dodatku cukru lub syropów glukozowo-fruktozowych. Takie musli można przyrządzić również samemu, np. z płatków górskich/błyskawicznych, nasion słonecznika, pestek dyni, orzechy, suszone owoce.
Biały cukier zamień na:
- Miód,
- Syrop klonowy,
- Syrop z agawy,
- Stewia, ksylitol, erytrol (słodziki),
- Dojrzały banan – do ciasteczek, batoników
Domowe słodycze:
- Nutella – awokado + kakao + miód
- Lody bananowe – banan + jogurt naturalny/mleko
- Brownie z fasoli
- Jabłko + masło orzechowe
- Ciasteczka/batoniki – banan + miód + płatki owsiane + wybrane dodatki (żurawina, rodzinki, pestki dyni, itp.) + piekarnik 180°C, 20 minut
Nutella z awokado
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży lub 2 małe dojrzałe banany*
- 2 łyżki kakao
- 4 czubate łyżki mielonych orzechów, np. laskowych
- Opcjonalnie: syrop z agawy, miód
* Im dojrzalszy (nawet z brązowymi plamkami) banan tym słodszy, dlatego użycie syropu z agawy lub miodu nie jest obowiązkowe.
1. Umyte owoce pokroić na kawałki, następnie zmiksować.
2. Do masy dodać kakao i mielone orzechy, ponownie zmiksować.
3. Sprawdzić smak. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, dodać miód lub syrop z agawy według uznania.
Czy słodycze mogą uzależniać? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Ciasto czekoladowe z fasoli
Ciasto
- Puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 duży dojrzały banan
- 2 jajka
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu
Bardzo ważne: Fasole należy bardzo dobrze i dokładnie wypłukać bieżącą wodą przez sitko. Pominięcie tego kroku może być przyczyną nieudanego ciasta.
1. Po wypłukaniu fasoli dodać do niej wszystkie składniki na ciasto. Blendować/miksować na gładką masę. To bardzo ważne, gdyż to zapobiegnie łamaniu się ciasta. Dlatego należy blendować około 5-7 minut.
2. Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut.
3. Polewa – wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeżeli miód i olej kokosowy są w postaci stałej, należy je wcześniej rozpuścić.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, lekko ostudzić, a następnie oblać polewą. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
5. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.