Skąd się biorą przebarwienia?
Strukturę zęba można porównać do gąbki lub sera z dziurami. Zęby mają porowatą strukturę, co sprawia, że barwiące cząsteczki jedzenia przedostają się do mikroszczelin w zębach, podnosząc ryzyko powstawania plam i przebarwień. Na strukturę szkliwa również wpływ mają nawyki higieniczne oraz wiek. Z czasem szkliwo staje się coraz bardziej porowate oraz mniej gładkie, co dodatkowo sprzyja przenikaniu substancji do mikroskopijnych szczelin.
Piękne białe zęby – co powoduje przebarwienia na zębach?
Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia przebarwień na zębach należy unikać produktów, które zawierają chromogeny, taniny oraz niektóre kwasy. Po zabiegu wybielania zębów w szczególności należy uważać na to, co się spożywa.
- Taniny – inaczej zwane garbnikami. Są to związki pochodzenia roślinnego o kolorze żółtym lub brązowym. Związki te intensywnie barwią zęby, znajdują się, m.in. w czerwonym winie i czarnej herbacie.
- Chromogeny – są to związki, które po zajściu określonych reakcji chemicznych, produkują koloryzujące pigmenty. Te związki znajdują się w produktach o ciemnej barwie.
- Kwasy – są to związki chemiczne, które sprawiają, że szkliwo zębów staje się miękkie i szorstkie. Tak naruszone szkliwo staje się bardziej podatne na wchłanianie substancji barwiących w głąb zębów.
Zachowaj zdrowy uśmiech – jakich produktów należy unikać?
Produkty, które przyczyniają się do powstania przebarwień:
- ciemne i kolorowe napoje gazowane;
- kawa;
- herbata ( czarna, czerwona, zielona, herbaty owocowe),
- owoce leśne ( maliny, jeżyny, czarne porzeczki, borówki);
- buraki, konfitury, dżemy;
- czerwone i białe wino, kolorowe drinki;
- przyprawa curry, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, czerwona papryka;
- sos sojowy, sos pomidorowy, ocet balsamiczny, syrop klonowy;
- jedzenie i picie z dużą ilością barwników ( żelki, cukierki, napoje izotoniczne);
- tytoń.
Napoje gazowane mają kwaśny odczyn, do tego zazwyczaj mnóstwo barwników, które są wchłaniane przez zęby. Ciemne napoje zawierają chromogeny.
Kawa – podobnie jak napoje gazowane, kawa zawiera chromogeny, o czym świadczy jej ciemny kolor. Kawa również ma kwaśny odczyn, co osłabia szkliwo nazębne.
Herbata – to może być zaskakujące, ale herbata powoduje większe przebarwienia niż kawa. Herbata zawiera garbniki, które barwią zęby oraz znacznie zwiększa pH w jamie ustnej. Herbaty o jasnej barwie (zielona i ciała) również mogą powodować przebarwienia.
Czerwone wino – zawiera wszystkie substancje, które przyczyniają się do przebarwień, czyli garbniki oraz chromogeny. Co więcej, ma kwaśny odczyn, co dodatkowo wpływa niekorzystnie na szkliwo zębów.
Białe wino – pomimo swojej jasnej barwy zawiera garbniki. Ma większy odczyn kwaśny, niż wino o barwie czerwonej, co powoduje że szkliwo jest bardziej podatne na powstawanie plam.
Ciemne owoce i warzywa – wszystkie owoce i warzywa, które pozostawiają kolorowe plamy na materiale, barwią również zęby. Owoce leśne, m.in. jagody, maliny czy jeżyny zawierają chromogeny. Natomiast winogrona, wiśnie czy granaty posiadają taniny.
Barwniki w produktach spożywczych – barwniki spożywcze są dość agresywne dla zębów, w szczególności kiedy szyjki zębów są odsłonięte, zęby są jeszcze bardziej narażone na powstanie plam. Zatem należy unikać jaskrawych i kolorowych cukierków, żelków, innych słodyczy czy słodzonych napojów. Co więcej słodycze, które przylegają do zębów przyczyniają się do rozwoju próchnicy.
Zobacz film i dowiedz się jak dbać o zęby:
Jak zachować biały uśmiech?
To w jakim stopniu zęby są przebarwione zależy również od codziennej higieny jamy ustnej. Liczy się częstotliwość mycia zębów, rodzaj pasty, stosowanie nici dentystycznej, która usuwa resztki pokarmów z przestrzeni między zębowych. Istnieje kilka sposobów, które ograniczą ryzyko powstania przebarwień:
- w miarę możliwości, myć zęby po każdym posiłku, w którym występują barwiące produkty. Po zjedzeniu należy odczekać około 15 minut, gdyż takie produkty często mają kwaśne pH, co czasowo rozmiękcza szkliwo. Nitkowanie jest równie ważnie, ponieważ usuwa płytkę nazębną, która gromadzi się między zębami i zwiększa ryzyko pojawienia się przebarwień.
- płukanie ust - jeżeli umycie zębów nie jest możliwe, to dobrym wyjściem będzie przepłukanie ust wodą. W ten sposób ogranicza ilość substancji niekorzystnych dla szkliwa.
- do picia kolorowych napojów używaj słomki. To ograniczy kontakt substancji barwiących i kwasów z zębami.
- spożywaj produkty, które ograniczają powstawanie przebarwień – jabłka, marchewka, seler naciowy, kalafior, truskawki, mleko i produkty mleczne, żółty ser.