Algi, wodorosty i ryby, czyli dieta przyszłości. Jak zmiany klimatyczne zmienią nasze menu?

Fot: Alexander Spatari / gettyimages.com

Za zmiany klimatyczne, które zachodzą na naszych oczach, odpowiada w dużej mierze przemysł spożywczy. W ocenie specjalistów, aby uratować planetę, musimy diametralnie zmienić naszą dietę. Jak może wyglądać jedzenie przyszłości?

Prawdziwa rewolucją na naszych talerzach już się rozpoczęła - miliony ludzi na całym świecie, również w Polsce, zostaje wegetarianami lub weganami.  Ograniczenie jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, a nawet całkowite zrezygnowanie z nich, to wielkie wyzwanie i jednocześnie konieczność - ocenia prof. Ole G. Mouritsena z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Kopenhaskiego. Jak zmienić się powinna nasza dieta?

Nowe źródła zdrowego białka

Prof. Mouritsen uważa, że już w niedalekiej przyszłości większość naszego pożywienia będzie pochodziła z dna morza. Ekspert jest zdania, że "nowym" źródłem białka będą ryby, które dzisiaj wykorzystuje się do produkcji pasz dla trzody chlewnej czy oleju rybnego. Na naszych stołach pojawią się zatem:

  • lanca piaskowa,
  • szprot, krewny śledzia,
  • gobi (smaczna i - w ocenie prof. Mouritsena - niedoceniana ryba).

Wodorosty i algi w diecie

W diecie przyszłości powinny pojawić się także wodorosty i algi. Z blisko 10 tysięcy gatunków obecnie wykorzystujemy tylko 500. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Są doskonałym źródłem składników odżywczych oraz witamin.

Mimo że sytuacja wymusza na nas zmianę podejścia do codziennej diety, to minie trochę czasu zanim się do niej przywykniemy. Specjalista podkreśla, że jemy i przygotowujemy mięso od ponad miliona lat. Dlatego chociaż wodorosty, kalmary i mięczaki zawierają ważne kwasy tłuszczowe i witaminy, i mogą smakować wspaniale, to sięgamy po nie raczej niechętnie.

Umami, czyli mięsny smak

Dlaczego jeszcze tak bardzo lubimy mięso? Sekret tkwi w smaku umami, którym charakteryzuje się mięso. Umami to tzw. piąty smak - obok słonego, gorzkiego, kwaśnego i słodkiego. W dosłownym znaczeniu słowo oznacza "coś pysznego, wyśmienitego". Źródłem umami jest kwas glutaminowy dodawany do wielu gotowych dań, a także mięso. Z tego właśnie powodu o umami mówi się często "mięsny smak".

Dla osób, które nie wyobrażają sobie całkowitej rezygnacji z mięsnego smaku, dobrym i zdrowym (także dla planety) rozwiązaniem może być  fleksitarianizm. Ten model odżywiania zakłada jedzenie głównie warzyw, ale i sporadyczne sięganie po mięso i produkty od zwierzęce.

Jak dodać potrawom smaku?

Od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajeni nie tylko do umami, ale także do słodkiego smaku. 

Jak tłumaczy prof. Ole G. Mouritsen dla naszego mózgu słodki smak to nie tylko przyjemność, ale również energia. I choć niektóre algi czy wodorosty mogą do pewnego stopnia zaspokajać zapotrzebowanie na smak umami, to pozostaje jeszcze zaspokojenie chęci na słodkie. Tu z pomocą może przyjść nowoczesna technologia.

Nauka potrafi dzisiaj tak modyfikować niektóre produkty, aby nabierały takich smaków, których nam akurat brakuje. Wystarczy wzbogacić warzywo np. o konkretny enzym, aby nabrało słodyczy.

Ale ulubiony smak wcale nie musi pochodzi z laboratorium. W niektórych azjatyckich sklepach można dostać shio-koji. To specyficzny rozwór soli. Po połączeniu go np. z brokułem i odstawieniu do lodówki na kilka godzin całkowicie zmienia smak warzywa na umami. Dzięki takim ulepszeniom przejście na dietą dobrą dla planety będzie znacznie łatwiejsze.

Dlaczego warto przejść na dietę roślinną? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto przejść na dietę roślinną? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 07.10.2020,
Opublikowano: 07.10.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej