Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie?
menu
Polub nas na Facebooku

Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie?

 kurkuma w proszku i korzenie

Fot. alexander ruiz / Getty Images

Kurkuma w ciąży nie jest produktem zakazanym, o ile przyszła mama nie spożywa jej w nadmiarze. Długotrwale stosowana ma bowiem działanie pobudzające czynność skurczową. Nadmiar tej charakterystycznej przyprawy może spowodować nieprawidłowości w przebiegu ciąży.

Ostryż długi, bo tak fachowo nazywa się tę roślinę, ma cenne właściwości lecznicze. W przypadku kurkumy zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do działania pobudzającego. Ma też wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, zwiększa odporność i zmniejsza dolegliwości bólowe w stanach zapalnych stawów.

Kurkuma – co to za roślina?

Kurkuma, inaczej ostryż długi, to roślina o charakterze byliny rosnąca w krajach o klimacie tropikalnym. Jej dzikie uprawy spotyka się w Indiach, gdzie jest nazywana szafranem indyjskim i tam stosowana do przyprawiania potraw. W krajach azjatyckich ostryż uważa się za lek przeciwnowotworowy, choć roślina ma wiele innych cennych właściwości.

Swoje działanie lecznicze kurkuma zawdzięcza kurkuminie – organicznemu związkowi chemicznemu, który jest przeciwutleniaczem polifenolowym. To on jest odpowiedzialny za charakterystyczny żółty kolor ostryżu. Wykorzystuje się go nie tylko w lecznictwie, ale też przemyśle. Jest doskonałym środkiem barwiącym i składnikiem przypraw m.in. curry.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zastosowanie kurkumy w lecznictwie

Kurkuma, choć mało osób jej używa, ma bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. Jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników, lecz to nie jedyne wartości zdrowotne tej byliny. Można ją stosować również jako środek:

  • wspomagający pracę mózgu, ponieważ ostryż długi uważa się za roślinę przeciwdziałającą chorobie Alzheimera,
  • pomocny w leczeniu depresji, gdyż zwiększa stężenie hormonów takich jak dopamina i serotonina,
  • łagodzący dolegliwości w zespole jelita drażliwego,
  • regenerujący i wspomagający pracę wątroby,
  • pomocny w dolegliwościach związanych z zapaleniem pęcherzyka żółciowego,
  • przeciwbólowy w stanach zapalnych stawów,
  • łagodzący w chorobie wrzodowej żołądka,
  • pomocny w utrzymaniu serca i układu krążenia w dobrej kondycji,
  • obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kurkumę poleca się chorym z upośledzonym systemem immunologicznym, ponieważ ma działanie wzmacniające odporność.

Jak pić kurkumę, żeby się odchudzić?

Ostryżem długim można nie tylko przyprawiać potrawy, ale także dodawać go do napojów. Kurkuma ma bowiem zbawienny wpływ na metabolizm, czego skutkiem może być znaczna utrata wagi ciała. Roślina hamuje też namnażanie się komórek tłuszczowych i jest pomocna w ich niszczeniu. Proces ten nazywa się apoptozą. Żeby się odchudzać, wystarczy przyprawiać kurkumą posiłki lub stworzyć płyn z litra wody, wyciśniętej jednej cytryny, 2 łyżeczek ostryżu oraz kilku łyżeczek miodu.

Czy kurkuma szkodzi?

Kurkuma jako przyprawa nie jest szkodliwa, o ile stosuje się ją z umiarem. Dawka dobowa tej sproszkowanej rośliny nie powinna przekraczać 3 gramów na każdy kilogram masy ciała. Stosowana długotrwałe i w zbyt dużych ilościach może podrażnić przewód pokarmowy. Nie wolno jej przyjmować również osobom, które borykają się z zastojem żółci ani stosującym leki przeciwzakrzepowe, ponieważ roślina może nasilać ich działanie.

Jak wprowadzić kurkumę do codziennej diety? Warto to zrobić! Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kurkuma w codziennej diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kurkuma w ciąży

Kurkuma nie jest substancją szkodliwą, ale przyszłe mamy powinny unikać przyprawiania nią potraw. Stosowana raz na jakiś czas nie jest co prawda groźna, ale spożywana w dużych ilościach może spowodować nieprawidłowości w przebiegu ciąży. Nagminne używanie ostryżu pobudza czynność skurczową macicy, czego efektem może być poronienie lub przedwczesny poród. Bezpiecznie można go używać jedynie jako składnika odżywczej maseczki. Przepis na nią jest bardzo prosty.

Potrzebne będą:

  • 3 duże łyżki dowolnego jogurtu naturalnego,
  • 2 małe łyżeczki deserowe miodu,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 mała łyżeczka oliwy z oliwek,
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą. Maseczkę można nakładać zarówno na twarz, jak i na całe ciało. Jest uważana za skuteczną w łagodzeniu przebarwień, trądziku i poprawie kolorytu skóry. Mogą jej używać kobiety ciężarne i mamy karmiące, które również powinny zaniechać doprawiania potraw tą przyprawą na czas laktacji.

Co ciekawe, kurkuma wpływa negatywnie także na mężczyzn. Jej długotrwałe stosowanie może osłabić ruchliwość plemników. Jeżeli starają się o potomstwo, powinni zrezygnować z wybornego smaku ostryżu.

Lubisz kurkumę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Bibliografia:

  1. S. Kohlmünzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wyd. 5, Warszawa 2013.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?