Zła dieta powoduje 11 milionów zgonów rocznie. Niewłaściwe odżywianie jest gorsze niż palenie

Fot: Da-Kuk / gettyimages.com

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że aż 11 milionów zgonów rocznie jest spowodowanych złą dietą. Zbyt dużo cukru, soli, konserwantów i barwników z żywności wysoko przetworzonej, za dużo mięsa - taka żywność powoduje kiepską kondycję organizmu, a tym samym wywołuje coraz więcej chorób, których można uniknąć stosując racjonalną dietę. 

Z najnowszych badań opublikowanych w prestiżowym magazynie The Lancet wynika jasno, że głównym zabójcą ludzkości jest zła dieta. Złe nawyki żywieniowe, objadanie się, spożywanie posiłków gotowych, wysoko przetworzonych, z dużą zawartością konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku oraz nadużywanie soli i cukru prowadzi m. in. do chorób układu krążenia, a te mogą spowodować zawał lub udar. 

Jeden z autorów badania, profesor Ashkan Afshin z Uniwersytetu w Waszyngtonie (Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington), dowodzi, że zła dieta zabija rocznie więcej osób niż palenie tytoniu czy wysokie ciśnienie. W raporcie przeanalizowano nawyki żywieniowe ze 195 krajów. Na podstawie danych wysnuto wniosek, że głównym sprawcą problemów ze zdrowiem jest sól, odpowiedzialna za nadciśnienie tętnicze. Rocznie, z powodu nadużywania soli, umiera 3 miliony osób! 

Wśród krajów o najmniejszym prawdopodobieństwie zgonu z powodu złej diety znalazły się: Izrael, Francja, Hiszpania i Japonia, zaś największe ryzyko zgonu jest w Uzbekistanie. Polska znajduje się na środku listy - z wynikiem od 249 do 313 zgonów na 100 000 ludzi rocznie.

Polecamy: Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych

Z badania jasno wynika, że najzdrowsi są mieszkańcy rejonów, gdzie popularna jest dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, owoce, orzechy oraz oliwę z oliwek i ryby (chodzi o podaż zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3). Dieta śródziemnomorska jest korzystną dla układu krążenia, wpływa na ustabilizowanie się poziomu cholesterolu w organizmie oraz zapobiega problemom z układem nerwowym dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B. 

Współautorzy badania, profesor Christopher Murray z Uniwersytetu w Waszyngtonie oraz Evan Fraser, dyrektor Instytutu Żywności z Uniwersytetu w Guelph (Kanada) zauważają, że organizm człowieka potrzebuje nie tylko kalorii, czyli energii. Najważniejsze są składniki odżywcze, które dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Dieta bogata w "przekąski", produkty gotowe, cukier i sól jest prostą drogą do chorób i problemów ze zdrowiem i samopoczuciem. 

Mamy ogromny problem z tym, co powinniśmy jeść, a co jest produkowane - mówi Evan Fraser.

Przeczytaj także: Wpływ cukru na zdrowie. Rocznie cukier zabija 1400 Polaków

Czego brakuje w naszej diecie?

Z badania wynika, że w naszej diecie brakuje głównie nasion, orzechów, ziaren oraz warzyw i owoców. Zbyt mało produktów pełnoziarnistych w diecie odpowiada za śmierć 3 milionów pacjentów rocznie. Z kolei za mała ilość owoców przyczynia się do 2 milionów zgonów. Dietetycy przekonują, że zbyt dużo ludzi skupia się na tym, co należy z diety wyeliminować. Taka eliminacja może prowadzić prosto do różnych niedoborów, które mają poważne konsekwencje zdrowotne. Autorzy badania przekonują, że gorsze jest niejedzenie pewnych produktów, niż nadużywanie innych. Badanie pokazuje także, że gazowane napoje są nadużywane na całym świecie. 

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia

Z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia jasno wynika, że u podstaw naszej diety powinny leżeć warzywa i owoce (w proporcji 3 do 1), zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste, czyli np. brązowy ryż, makaron, ciemnie pieczywo. Organizm potrzebuje także białka, które znajdziemy w orzechach, nasionach roślin strączkowych czy tofu. Również ryby, drób i jaja są jego źródłem. Pamiętajmy, że tak naprawdę powinny być one dodatkiem do warzyw!

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Na samym czubku piramidy żywieniowej znajdują się: czerwone mięso, masło, białe pieczywo, biały ryż, zwykły makaron, słodzone napoje oraz słodycze. O szkodliwości mięsa mówi się coraz więcej. Kolejne badania dowodzą, że należy je ograniczać - a z tego przetworzonego najlepiej zrezygnować. Dlaczego? Zobaczcie na filmie, co powoduje spożywanie mięsa w nadmiarze:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Warto pamiętać, że zdrowy tryb życia i zdrowe nawyki żywieniowe procentują. Dietetycy zalecają, aby pić minimum 2 litry wody dziennie oraz ruszać się. Wystarczy 30 minut aktywności dziennie, przy czym może być to spacer z psem! Ruch to zdrowie.

Polecamy: Woda gasi nie tylko pragnienie. Dlaczego warto ją pić?

Sól i jej niekorzystny wpływ na zdrowie

Badanie opublikowane na łamach The Lancet jednoznacznie wykazało, ze sól jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Jej nadmiar w diecie powoduje nadciśnienie tętnicze, które może doprowadzić do licznych powikłań głównie dotyczących serca, np. zawału mięśnia sercowego czy choroby wieńcowej oraz zaburzeń pracy nerek, udaru mózgu oraz miażdżycy, która prowadzi do zwężania się tętnic, co w efekcie ogranicza swobodny przepływ krwi w organizmie. 

Polecamy: Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?

Gdzie znajdziemy sól? Co powoduje nieleczone nadciśnienie tętnicze? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Spożywanie soli powoduje nadciśnienie tętnicze. Gdzie znajdziemy sól i do czego prowadzi nieleczone nadciśnienie? Źródło: Co nas truje?

Źródła:

Bad Diets Are Responsible For More Deaths Than Smoking, Global Study Finds

The Lancet: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017

Data aktualizacji: 04.04.2019,
Opublikowano: 04.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej