Zioła na cholesterol – czy można z ich pomocą skutecznie obniżyć jego poziom?

Fot: LauriPatterson / gettyimages.com

Zioła na cholesterol mogą stanowić uzupełnienie diety u osób, których wyniki wskazują na wartości znacznie przekraczające normy uznane za bezpieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W leczeniu najważniejsza jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych.

Zioła na cholesterol mogą, przy zastosowaniu odpowiedniej diety i wprowadzeniu aktywności fizycznej, skutecznie obniżyć jego poziom. Zbyt duże stężenie tej substancji zwiększa ryzyko występowania chorób, np. zawału serca, miażdżycy czy choroby wieńcowej.

Czy zioła na cholesterol mogą wspomagać terapię?

Cholesterol (steroid) jest wytwarzany wewnątrz organizmu m.in. przez komórki wątrobowe, a ponadto jego źródłem są spożywane przez człowieka produkty. W zdrowym organizmie i w odpowiedniej ilości jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu będąc m.in. ważnym składnikiem budulcowym komórek. Wpływa również na proces syntezy hormonów i wspomaga przyswajanie witamin (na przykład D3, która odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu i gospodarkę tymi minerałami).

Polecamy: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Stężenie całkowitego cholesterolu wyższe lub równe 240 mg/dL (6,21 mmol/L) jest określane jako wysokie, ale decyzja o sposobie leczenia jest uzależniona od wskaźników LDL (tzw. zły cholesterol) i HDL (tzw. dobry cholesterol).

Leczenie zaburzeń wymaga zmiany stylu życia i stosowania farmakoterapii. Przede wszystkim do codziennych nawyków trzeba wprowadzić ćwiczenia fizyczne i wdrożyć odpowiednią dietę, której uzupełnieniem mogą być zioła na zmniejszenie poziomu cholesterolu. W każdym przypadku docelowe wartości, do których ma doprowadzić terapia, ustala indywidualnie lekarz, a jej efekty są widoczne po 6–12 miesiącach. Złogi cholesterolu zwężają światło tętnic i zmniejszają przepływ krwi, przez co zwiększa się ryzyko niedotlenienia ważnych narządów.

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Zioła obniżające cholesterol

Zioła obniżające poziom cholesterolu działają również pozytywnie na układ krążenia, wspomagają układ trawienny i regulują pracę wątroby. Niektóre z nich mogą skutecznie przyspieszyć transport i ułatwić metabolizm substancji przyjętej z pożywieniem. Stąd też ważne jest, aby wiedzieć, jakie zioła obniżają cholesterol.

Jednym z nich jest aloes, który skutecznie chroni przed miażdżycą i obniża poziom LDL. Właściwości poprawiające przemianę materii i ułatwiające trawienie ma cykoria, którą poleca się również osobom z chorobą wątroby i nerek. Jej spożywanie pobudza żołądek do wytwarzania kwasów tłuszczowych, a wątrobę do produkcji żółci. Zmiażdżone nasiona kozieradki i przygotowane z nich wywary pobudzają wydzielanie soków trawiennych i śliny. Len zwyczajny zmniejsza z kolei stężenie lipidów we krwi, a hibiskus zawiera kwasy organiczne, które powodują obniżanie złego cholesterolu. Skuteczne jest ziele karczocha, ponieważ zawiera wysokie stężenie cynaryny – substancji chroniącej komórki wątroby i usprawniającej pracę tego narządu oraz woreczka żółciowego. W leczeniu niektórych postaci miażdżycy skuteczna jest wierzba biała, a z kolei zielona herbata podwyższa stężenie dobrego cholesterolu. Pożądane działanie ma także mniszek lekarski.

Co wiesz o zdrowiu?

Odpowiedz na 14 pytań
Rozpocznij quiz

Cholesterol – zioła i preparaty

Jeżeli osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu nie posiadają wiedzy na temat stosowania i dawkowania ziół, mogą jako uzupełnienie terapii przyjmować gotowe preparaty, z których większość jest dostępnych (w formie suplementów lub gotowych mieszanek) w aptekach i sklepach zielarskich. Należy pamiętać, aby zawsze kupować preparaty tylko ze sprawdzonego źródła, które zostały dopuszczone do legalnej sprzedaży w Polsce. Ponadto ważne jest przestrzeganie zaleceń producenta odnośnie ich stosowania. Bardzo wysokie przekroczenie normy cholesterolu nie może być leczone tylko dietą i ziołami – w takich przypadkach preparaty ziołowe mogą stanowić uzupełnienie leczenia, które powinno być prowadzone pod kontrolą lekarza specjalisty.

Zioła na cholesterol i trójglicerydy

Zioła na cholesterol mogą nie wystarczyć, jeśli nie zostaną wyeliminowane z diety trójglicerydy. Jest to rodzaj tłuszczów, które w odpowiednich ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale w zbyt dużym stężeniu prowadzą do rozwoju wielu chorób – zwłaszcza przy podwyższonym poziomie cholesterolu całkowitego i LDL. Stanowią podstawowy składnik tkanki tłuszczowej, która jest źródłem energii dla zdrowego organizmu.

Stąd też dieta w przypadku zbyt wysokiego stężenia cholesterolu wymaga wyeliminowania przede wszystkim smażonych potraw i zastąpienia ich np. gotowanymi lub pieczonymi bez tłuszczu. Bazą powinny być głównie produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają obniżone poziomy zarówno tłuszczów, jak i cholesterolu. Z diety należy wyeliminować cukry proste – można je zastąpić złożonymi, ale również w ograniczonych ilościach. Niewskazana jest sól, a smak potraw można urozmaicić przyprawami typu majeranek, bazylia czy kminek. Pożądane jest spożywanie chudego mięsa drobiowego, a z owoców przede wszystkim należy wybierać te niskocukrowe: truskawki, porzeczki, agrest, czarne jagody, jabłka czy jeżyny. W celu obniżenia cholesterolu można włączyć produkty bogate w błonnik roślinny, który przyspiesza przemianę materii i stymuluje florę jelitową.

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 23.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Olenka 15.07.2019r.

To jakie sprawdzone i legalnie sprzedawane mieszanki polecacie?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej