Zdrowa dieta: jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego?

Fot. PamelaJoeMcFarlane / Getty Images

Oprócz tego, że jedzenie dostarcza energii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, jest również źródłem witamin i minerałów, które wspierają pracę wielu narządów. Niektóre składniki odżywcze działają na siebie pozytywnie, np. wspomagając swoje wchłanianie, niektóre natomiast mogą tworzyć szkodliwe dla organizmu związki. 

Jakich produktów nie jeść razem?

Herbata z miodem i cytryną

Dzięki temu, że herbata zawiera katechiny, walczy z wolnymi rodnikami i neutralizuje ich działanie. Blokują one niebezpieczny i najłatwiej przyswajalny przez organizm rodnik hydroksylowy. Katechiny przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Liście herbaty zawierają glin, który podczas parzenia, przechodzi w niewielkich ilościach do naparu, jednak jest on nie przyswajalny przez organizm. Dodanie soku z cytryny do wrzątku powoduje powstanie związku – cytrynianu glinu, który już jest szkodliwy dla organizmu. Przypuszcza się, że może przyczyniać się do choroby Alzheimera. Z herbaty należy wyjąc fusy i dopiero do ostudzonej można dodać cytrynę, aby zapobiec wytworzeniu się szkodliwego związku. Miód natomiast należy dodać, gdy herbata osiągnie 45°C, aby nie stracił swoich właściwości. Miód działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo oraz pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Więcej o herbacie z cytryną dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Produkty drożdżowe i herbata

Czarna herbata jest źródłem garbników, które niekorzystnie wpływają na przyswajanie białka oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Niszczą również witaminę B1, której bogatym źródłem są produkty drożdżowe, np. ciasto drożdżowe. Tiamina odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina ta jest również obecna w kiełkach pszenicy, chlebie żytnim, pełnoziarnistych produktach, pestkach słonecznika, dlatego należy unikać łączenia ich z herbatą.

Ryby i olej słonecznikowy

Mięso ryb jest bogate w kwasy omega 3, które są potrzebne do przyswojenia witamin A, D, E i K, chronią układ nerwowy i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Zarówno kwasy omega 3, jak i omega 6 muszą być dostarczane na bieżąco, gdyż organizm nie syntezuje ich sam. Aby mogły pełnić swoje funkcje, powinny być dostarczone w odpowiedniej proporcji 1:5 (omega 3 : omega 5). Większa ilość kwasów omega 6, zaburza działanie omega 3. Aby dostarczyć odpowiednią ilość kwasów omega 3, należy jeść ryby 2 razy w tygodniu, ale uwaga - smażenie ich na oleju słonecznikowym, który jest bogaty w omega 6, nie jest dobrym pomysłem. Ryby najlepiej przygotować na parze lub na grillu.

Czerwone wino i mięso

Czerwone wino zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie m.in. żelaza z przewodu pokarmowego do krwi. Czerwone mięso natomiast jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Pierwiastek ten jest nośnikiem tlenu, zapobiega wypadaniu włosów, a jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się.

Ziemniaki i masło (węglowodany i tłuszcz)

Zarówno masło, jak i ziemniaki są źródłem składników odżywczych, które pozytywnie działają na organizm. Jednak w połączeniu razem są tuczącą potrawą. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wyrzut insuliny, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Insulina działa również na komórki tłuszczowe mobilizując je do magazynowania niemal całego cukru z pokarmu w formie tłuszczu. Na takiej samej zasadzie działa połączenie np. masła, oleju czy oliwy, np. z owocami, produktami z białej mąki i innymi produktami o wysokim indeksie glikemicznym.

Czosnek i drożdże

Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Zatem, gdy do ciasta, które zawiera drożdże doda się nawet odrobinę czosnku, ciasto nie wyrośnie.

Kawa i produkty bogate w magnez

Kofeina przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu i zmniejsza jego wchłanianie nawet o 60%. Dlatego osoby, które zmagają się z niedoborem tego pierwiastka lub cierpią na zaburzenia przyswajalności, powinny ograniczyć napoje z kofeiną. Magnez wspomaga układ nerwowy, wspiera leczenie chorób serca, wraz z witaminą D budują kości. Jego niedobór powoduje rozdrażnienie, nerwowość, skurcze mięśni, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem.

Grzyby i alkohol

Duszone i smażone grzyby popite alkoholem (piwem, winem lub wódką), powodują, że białka grzybów stają się niestrawne, co prowadzi do problemów trawiennych. Czasem może nawet dojść do ciężkich zatruć.

Połączenie ogórka z pomidorem

Jest to mit. Aby te warzywa miały szkodliwy wpływ na organizm, musiałby leżeć ze sobą dość długo na kanapce czy w sałatce. Ogórek posiada enzym (askorbinaza), który utlenia witaminę C, przez co ta traci swoje właściwości. Jednak aby zapobiec działaniu enzymu, do sałatki należy dodać odrobinę soku z cytryny, co spowoduje obniżenie pH i askorbinaza traci swoje właściwości lub zamienić ogórka świeżego na kiszonego.

 Warto pamiętać

Stres (szczególnie długo utrzymujący się) jest czynnikiem, który negatywnie wpływa na organizm. Blokuje przyswajanie takich składników jak witamina A, D, magnez, potas i wapń. To natomiast przekłada się na ogólne pogorszenie kondycji organizmu, zaburza pracę układu nerwowego, trawiennego, krążenia, włosy stają się słabe i łamliwe, co więcej mogą zacząć wypadać.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 01.11.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej