Zasady diety niskokalorycznej, redukcja kalorii u mężczyzn oraz dzieci, niskokaloryczne przepisy

Fot: Pixabay / pixabay.com

Dieta niskokaloryczna polega na zmniejszeniu ilości kalorii dostarczanych z pożywieniem. Warto wykształcić zdrowe nawyki, a szczególnie u dzieci zastąpić słodycze i fast-foody zdrowymi przekąskami. Dietę redukcyjną należy połączyć z aktywnością fizyczną.

Aby stracić 1 kilogram tłuszczu, potrzebny jest wydatek energetyczny na poziomie około 7000 kcal. Jeśli ktoś chce schudnąć 1 kg w ciągu 7 dni, powinien każdego dnia zmniejszyć swoją dietę o 1000 kcal.

Na czym polega dieta niskokaloryczna?

Dieta niskokaloryczna, zwana też dietą redukcyjną bądź ubogoenergetyczną, ma na celu zmniejszenie masy ciała. Aby była skuteczna, potrzebny jest tzw. ujemny bilans energetyczny. Oznacza on dostarczenie z pożywieniem mniejszej ilości kalorii niż potrzebuje organizm. Dzięki temu czerpie on energię z zapasów zgromadzonego tłuszczu. Ważne, aby oprócz stosowania diety włączyć też aktywność fizyczną. Wraz z kilogramami zmniejsza się nie tylko ilość tkanki tłuszczowej, ale również mięśni. Co istotne, im jest ich więcej, tym szybsze spalanie tłuszczu. Warto więc zadbać o masę mięśniową, ćwicząc 4-5 razy w tygodniu przez minimum 40 minut.

Niskokaloryczne przepisy

Aby zmniejszyć ilość dostarczanych kalorii, warto poznać przepisy na niskokaloryczne potrawy.

Rosół bez tłuszczu

Składniki:

  •  500 g fileta z kurczaka,
  •  1 pietruszka,
  •  1 marchewka,
  •  1/4 selera,
  •  1 cebula,
  •  1/2 pęczka lubczyku,
  •  1/2 pęczka natki pietruszki,
  •  sól,
  •  pieprz.

Sposób przygotowania:

  •  Umyj i oczyść z tłuszczu filet z kurczaka.
  •  Opłucz i obierz warzywa.
  • Opiecz cebulę (nie obieraj jej przedtem) w piekarniku.
  •  Mięso i warzywa włóż do garnka i zalej zimną wodą.
  •  Gotuj przez co najmniej godzinę na niewielkim ogniu.
  •  Po upływie tego czasu dodaj pietruszkę oraz lubczyk i posól zupę.
  •  Gotuj rosół przez kolejne 30 minut.
  •  Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i w razie konieczności dosól.

Zobacz także: Dieta baletnicy, czyli intensywne odchudzanie w 10 dni. Restrykcyjne zasady i jadłospis w diecie baletnicy. Jakie efekty i konsekwencje dla zdrowia przynosi ta dieta?

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Składniki:

  •  400 g startej na drobno marchewki,
  •  4 jaja,
  •  130 g zmielonych płatków owsianych,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  1 łyżeczka cynamonu,
  •  2 łyżki miodu,
  •  szczypta imbiru,
  •  szczypta soli,
  •  30 g orzechów włoskich,
  •  50 g suszonych owoców,
  •  1/2 łyżeczki żelatyny,
  •  opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%,
  •  płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

  •  Umyj i obierz marchew, po czym zetrzyj na tarce.
  •  Posiekaj suszone owoce i orzechy.
  •  Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  •  Wyłóż blachę na ciasto papierem do pieczenia.
  •  Oddziel białka jaj od żółtek.
  •  Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  •  Wlej do niej żółtka i zmiksuj.
  •  Dodaj startą marchew do gotowej masy.
  •  Wymieszaj całość.
  •  Stopniowo dolewaj miód i oliwę, mieszając.
  •  Przesiej mąkę przez sitko i dodaj ją do masy.
  •  Wsyp też proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  •  Wymieszaj wszystko.
  •  Dodaj suszone owoce i orzechy do masy.
  •  Wylej ciasto na blachę, a następnie wstaw do piekarnika na 50-60 minut.
  •  Przez ten czas przygotuj polewę.
  •  Wlej do rondelka 3 łyżki zimnej wody i rozpuść w niej żelatynę, a następnie ją podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia).
  •  Zdejmij z ognia, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  •  Następnie wymieszaj żelatynę z serkiem i wstaw polewę do lodówki na 10-15 minut.
  •  Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika.
  •  Po wystudzeniu udekoruj je polewą i posyp migdałami.

Dieta niskokaloryczna dla mężczyzn

Dieta niskokaloryczna dla mężczyzn jest najczęściej stosowana u panów po 30. roku życia. Złe nawyki żywieniowe powodują, że przybierają oni na wadze. Ważne, aby jedli regularnie, 3-4 razy w ciągu dnia i stosowali się do zasad zdrowego żywienia. Mężczyźni często wybierają dietę białkową, która pomaga zwiększyć masę mięśniową i stracić tkankę tłuszczową. Białko pobudza wydzielanie hormonu wzrostu, somatotropiny, która przyspiesza spalanie tłuszczu.

Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej 

Jednoczesne stosowanie aktywności fizycznej jest w tym przypadku kluczowe, ponieważ wraz z ubytkiem kilogramów, zmniejszają się mięśnie.

Prawidłowy jadłospis i ćwiczenia pozwalają zachować bądź rozbudować masę mięśniową.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem co jem na diecie

Dieta niskokaloryczna dla dzieci

Dieta niskokaloryczna dla dzieci powinna być skomponowana w taki sposób, aby dostarczyć im niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do wzrostu i rozwoju. Przed ułożeniem menu należy przeanalizować dotychczasowy sposób odżywiania. Można wtedy ograniczyć kalorie poprzez zmniejszenie udziału w diecie słodyczy, dosładzanych soków bądź zmniejszenie ilości dokładek deseru, a nawet obiadu. Często zdarza się, że dziadkowie bądź inni członkowie rodziny chcąc sprawić dziecku przyjemność, obdarowują je słodyczami. Zabierają je również na obiady typu fast-food bądź pizzę. To niekorzystnie wpływa na wagę oraz zdrowie malucha. Zamiast słodkości, w ramach przekąski, lepiej podawać owoce, galaretki, kisiele bądź np. andruty.

Ważne, by wprowadzić regularne posiłki i skomponować zdrową, zbilansowaną dietę.

To niekiedy wystarcza do obniżenia wagi. Bardzo istotne jest jednak wprowadzenie aktywności fizycznej do życia dziecka. To wykształci w nim nawyk, a może nawet pasję do sportu. Można zacząć od wspólnych spacerów, gry w piłkę, wycieczek rowerowych lub pływania. Dzięki temu maluch polubi aktywność, ponieważ będzie ją traktował jako zabawę, a nie konieczność.

Data aktualizacji: 14.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Czytelnik 06.09.2017r.

Bardzo ciekawy artykuł. Nie spodziewałem się, że tak to działa.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej