Wygląd cery zależy od diety. Lista polecanych i zakazanych produktów

Fot. PeopleImages / Getty Images

Pielęgnacja cery zazwyczaj kojarzy się z sięganiem po różnego rodzaju preparaty, które mają na celu nawilżyć, odżywić czy uelastycznić skórę twarzy. W pewnym stopniu kosmetyki mogą poprawić wygląd cery, jednak skóra wygląda najlepiej, gdy jest dobrze odżywiona od środka. Dieta powinna być bogata w pełnowartościowe produkty, witaminy i minerały. Produkty wysoko przetworzone, węglowodany proste czy nasycone kwasy tłuszczowe, mogą wywołać stany zapalne i zmiany trądzikowe.

Czego potrzebuje skóra?

Witamina A - jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu nabłonka. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, przyśpiesza gojenie się ran, sprzyja leczeniu trądziku i łuszczycy. Niedobór witaminy A sprawia, że skóra jest sucha, szorstka i pojawia się łojotok.

Witaminy z grypy B – są rozpuszczalne w wodzie, organizm nie może ich magazynować, dlatego muszą być regularnie dostarczane. Niedobór witamin z grupy B objawia się pękaniem skóry, pojawiają się stany zapalne, wypryski i łojotok, skóra może się łuszczyć.

Witamina C – uczestniczy w wielu procesach metabolicznych oraz przyczynia się do tworzenia kolagenu, co jest ważne w procesie odnowy komórek i tkanek. Przyśpiesza gojenie się ran i oparzeń, hamuje efekty nadmiernego opalania, zmniejsza pojawienie się objawów alergii. Witamina C poprawia stan naczyń krwionośnych, dlatego wzmacnia naczynka, które mają skłonność do pękania. Nadaje skórze świeżość i blask.

Witamina E – jest silnym antyoksydantem, który m.in. zapobiega utlenianiu się witaminy A i kwasów tłuszczowych. Witamina E jest nazywana „witaminą młodości”, gdyż opóźnia starzenie się skóry, wygładza ją i uelastycznia, nawilża oraz pomaga w likwidowaniu tzw. starczych plam. Wykorzystywana jest w leczeniu trądziku oraz łojotokowego zapalenia skóry. Niedobór witaminy E sprawia, że skóra jest sucha i spierzchnięta, a na dłoniach pojawiają się objawy starzenia np. starcze plamy na twarzy i dłoniach.

Cynk – pełni bardzo ważną rolę w syntezie białek i węglowodanów. Cynk poprawia ogólny wygląd skóry i koloryt, reguluje pracę gruczołów łojowych. Co więcej, opóźnia pojawienie się pierwszych zmarszczek. Cynk również przywraca odpowiednie pH skóry.

Krzem – bierze udział w syntezie kolagenu, odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry. Stosowany jest w kosmetykach dla cery dojrzałej, ponieważ opóźnia procesy starzenia i zapobiega przesuszaniu się skóry. Krzem jest również skuteczny przy cerze trądzikowej, reguluje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i trądziku różowatego. Głównym jego źródłem jest napar z pokrzywy, skrzypu polnego lub mniszka lekarskiego.

Siarka – wchodzi w skład aminokwasów i witamin oraz bierze udział w tworzeniu keratyny (główny budulec włosów i paznokci). Siarka stosowana jest w leczeniu trądziku i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – szczególnie zalecane dla cery suchej i łuszczącej się. NNKT nawilżają skórę, nadają jej elastyczności i sprawiają, że jest mniej wrażliwa na zmiany alergiczne. U osób ze skórą stopową zmniejsza świąd i suchość skóry.

Co jeść, aby nasza skóra była dobrze odżywiona? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Jakie produkty należy wprowadzić do diety?

  • warzywa – papryka (czerwona, żółta i zielona), marchewka, brokuły, brukselka, szparagi, zielone oliwki, ogórki, kalafior, sałata rzymska, rzodkiewki, szpinak, pomidory, natka pietruszki, buraki, cebula, czosnek, kukurydza;
  • owoce – maliny, truskawki, czarna porzeczka, pomarańcze, mandarynki, gruszki, owoce dzikiej róży, jabłka, borówki amerykańskie, awokado;
  • produkty pochodzenia roślinnego – pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż brązowy, kasza gryczana i jaglana, orzechy, nasiona słonecznika, olej słonecznikowy i rzepakowy, margaryna;
  • produkty pochodzenia zwierzęcego – tłuste ryby (makrela, śledź), wątroba wołowa i wieprzowa, pełne mleko, produkty mleczne, jaja, masło.

Jakie produkty są szkodliwe dla cery?

W diecie powinno ograniczyć się produkty o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż wzmagają produkcję insuliny, co następnie przyczynia się do zwiększenia produkcji sebum (łoju skórnego), wyprysków i zmian trądzikowych. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie, powoduje szybsze starzenie się organizmu, mogą wywołać trądzik, stanowią świetną pożywkę dla bakterii, które następnie gromadzą się w porach i tworzą stany zapalne. Nadmiar soli w organizmie zatrzymuje wodę, pobudza do pracy gruczoły łojowe i powoduje powstanie stanów zapalnych. Codzienna dieta powinna zawierać jak najmniej produktów wysoko przetworzonych, gdyż zawierają takie dodatki jak np. barwniki, emulgatory, utwardzone tłuszcze roślinne, stabilizatory.

Należy unikać:

  • słodyczy - ciastka, czekolada, batoniki, wyroby cukiernicze;
  • chipsów, krakersów, paluszków, innych słonych przekąsek;
  • fast foodów, dań typu instant, wyrobów garmażeryjnych;
  • napojów gazowanych, słodzonych soków;
  • białego pieczywa;
  • płatków śniadaniowych;
  • jogurtów owocowych;
  • kisieli i budyni w proszku
  • wysoko przetworzonych wędlin i parówek;
  • rozpuszczalnej herbaty, kakao, syropów owocowych;
  • gotowych marynat, kostek rosołowych;
  • tłustych, smażonych potraw;
  • alkoholu.
Data aktualizacji: 10.12.2018,
Opublikowano: 04.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej