Właściwości oraz sposób przygotowania wody krzemionkowej

Fot. Flashpop / Getty Images

Jednym ze składników wchodzących w skład komórek budujących ludzki organizm jest krzem. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz odpowiedzialny jest za przekazywanie z mózgu informacji do pozostałych komórek ciała. Jednak często obserwuje się jego niedobory, które można uzupełniać przykładowo wodą krzemionkową.

Deficyt lub całkowity brak krzemu zaburza procesy metaboliczne, uniemożliwia regenerację tkanek oraz wpływa negatywnie na komunikację między organami wewnętrznymi. Najwyższe właściwości lecznicze wykazuje czarny krzemień, który jest skałą osadową. Woda krzemionkowa jest jedną ze skutecznych metod uzupełniania niedoborów krzemu w ludzkim organizmie.

Właściwości zdrowotne krzemu

Krzem odgrywa ważną rolę w wielu procesach umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osoby dorosłej wynosi 20–40 mg. Umożliwia on komunikację między mózgiem a komórkami budującymi tkanki, narządy oraz naczynia, a także wchłanianie mniej więcej 70 innych pierwiastków do organizmu. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz naprawczych, a jego brak powoduje apoptozę, czyli obumieranie komórek.

Woda krzemowa

Woda krzemowa jest jedną z metod uzupełniania niedoboru krzemu w organizmie. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze, czyli tzw. radionuklidy. Wykorzystywana jest również do leczenia różnego rodzaju dolegliwości: stanów zapalnych skóry, alergii, opryszczki, różyczki, półpaśca, czyraków, skazy oraz innych schorzeń powłok skórnych. Pozytywnie wpływa na stan cery, ze względu na właściwości regeneracyjne redukuje wągry, podrażnienia oraz pryszcze.

Wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami i drobnoustrojami chorobotwórczymi. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz moczowego. Znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań miażdżycy, gdyż normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom glukozy oraz cholesterolu. W przypadku stanów zapalnych jamy ustnej zaleca się płukanie jej wodą krzemową, która ma właściwości przeciwzapalne i równocześnie minimalizuje ból.

Zobaczcie, jaką wodę wybrać do picia:

Zobacz film: Jaką wodę wybrać? Minerały zawarte w wodzie. Źródło: Wiem, co jem 

Woda krzemowa – przepisy

Wyróżniamy dwa rodzaje wody krzemowej:

  • woda krzemowa ze skrzypu – najczęściej wykorzystywany jest sposób przygotowania opracowany przez ojca Grande z zakonu bonifratrów. Oryginalny przepis brzmi następująco:„Kto chce mieć w domu dobrą krzemionkową wodę, którą orzeźwi się o każdej porze roku, niech zrobi tak: Pół kilograma suszonego skrzypu pokruszyć, wsypać do emaliowanego garnka. Zalać przefiltrowaną wodą i zostawić na noc. Rano pogotować 20 minut, odstawić, niech się ustoi. Przecedzić przez niezbyt gęste sitko. Wlać do kamiennego, wyziębionego garnka. Garnek paruje i nie pozwoli, by woda się nagrzała. Tak pozyskujemy krzemionkę. Wyśmienitą, twardą wodę wprost do picia”[1].
  • woda krzemowa z krzemionki, czyli woda krzemionkowa – 50 gramów kwarcu bądź 100 gramów krzemienia należy zalać 10 litrami wody. Najlepiej, aby powstała mieszanina znajdowała się w kamionce bądź w szklanym naczyniu. Po około 4 dniach jest ona gotowa do picia. Zaleca się wypijanie 3–4 szklanek dziennie dla uzyskania jak najlepszego efektu. Jednak należy pić wodę znajdującą się przy górnej warstwie, gdyż na dnie powstaje osad. Krzem przyciąga zanieczyszczenia, tworząc koloidy i w efekcie osad.

Gdzie można kupić wodę krzemionkową?

Wodę krzemionkową można dostać w niektórych aptekach, sklepach zielarskich oraz na stronach internetowych. Obecnie na rynku farmaceutycznym istnieje wiele wyrobów wody krzemowej, a ich cena waha się między 10 a 20 złotych za opakowanie.

Na bazie wody krzemowej można gotować zupy, dusić potrawy, przygotowywać kawę czy herbatę. Po kilkumiesięcznej terapii znacznie poprawia się stan skóry, paznokci oraz włosów. Ponadto substancja pomaga w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz poprawia funkcjonowanie wątroby i śledziony.

Czy pijesz wodę krzemionkową?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Krzem w pożywieniu

Oprócz picia wody krzemowej ważne jest przyswajanie krzemu wraz z pożywieniem. Najwięcej tego pierwiastka można znaleźć w naturalnych, nieprzetworzonych produktach roślinnych. Należą do nich:

  • pszenica, ryż, jęczmień, żyto – krzem znajduje się w nich zarówno w częściach zielonych, jak i w łuskach,
  • owoce i warzywa ze skórką – bogate w krzem są przede wszystkim: fasola, ziemniaki, skórka ogórka, soczewica, chrzan, natka pietruszki, kukurydza, szparagi, banany, mango, ananas, warzywa korzeniowe oraz suszone owoce,
  • bambus – zawiera spośród wszystkich produktów najwięcej przyswajalnego krzemu,
  • zioła – najwięcej związków krzemu zawierają skrzyp polny, pokrzywa, perz, podbiał oraz rdest ptasi. Najczęściej stosowany jest odwar ze skrzypu polnego, jednak należy pamiętać, iż konieczne jest wówczas suplementowanie witaminy B1, gdyż zawarta w skrzypie tiaminazyna unieczynnia działanie tej witaminy,
  • woda mineralna – w sklepach dostępnych jest wiele różnych wód mineralnych, należy sprawdzać zawsze skład wody na etykiecie pod kątem związków krzemu,
  • piwo robione na bazie jęczmienia lub pszenicy.

Bibliografia:

1. Skrzypczak R. Wody Krzeszowic: siarczkowa, siarczanowa i krzemowa – współczesny atut najmodniejszego kurortu polski połowy XIX w., Technika Poszukiwań Geologicznych Geotermia, Zrównoważony Rozwój nr 2/2012: 91–101.

2. [1] Cytat pochodzi z: Woźniak M., Woźniak T., „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”, Polskapresse,Prasa Bałtycka, 2011.

Data aktualizacji: 11.04.2019,
Opublikowano: 12.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jery 22.01.2023r.

Piję wodę nasączoną krzemem. Słoik....dowolna pojemność. Pokruszony krzemień wsypuję w ilości 2-3 centymetrów od dna. Zalewam przefiltrowaną wodą i w moim wypadku minimum tydzień a im dłużej tym lepiej..... efekty w tym co widzę a czego nie widzę a czuję są nad wyraz pro zdrowotne.
Trwa to już prawie dwa lata, jestem podekscytowany co fajnego przyniosą kolejne ....

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej