Deficyt lub całkowity brak krzemu zaburza procesy metaboliczne, uniemożliwia regenerację tkanek oraz wpływa negatywnie na komunikację między organami wewnętrznymi. Najwyższe właściwości lecznicze wykazuje czarny krzemień, który jest skałą osadową. Woda krzemionkowa jest jedną ze skutecznych metod uzupełniania niedoborów krzemu w ludzkim organizmie.
Właściwości zdrowotne krzemu
Krzem odgrywa ważną rolę w wielu procesach umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u osoby dorosłej wynosi 20–40 mg. Umożliwia on komunikację między mózgiem a komórkami budującymi tkanki, narządy oraz naczynia, a także wchłanianie mniej więcej 70 innych pierwiastków do organizmu. Bierze udział w procesach regeneracyjnych oraz naprawczych, a jego brak powoduje apoptozę, czyli obumieranie komórek.
Woda krzemowa
Woda krzemowa jest jedną z metod uzupełniania niedoboru krzemu w organizmie. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze, czyli tzw. radionuklidy. Wykorzystywana jest również do leczenia różnego rodzaju dolegliwości: stanów zapalnych skóry, alergii, opryszczki, różyczki, półpaśca, czyraków, skazy oraz innych schorzeń powłok skórnych. Pozytywnie wpływa na stan cery, ze względu na właściwości regeneracyjne redukuje wągry, podrażnienia oraz pryszcze.
Wzmacnia układ odpornościowy w walce z infekcjami i drobnoustrojami chorobotwórczymi. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz moczowego. Znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań miażdżycy, gdyż normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje poziom glukozy oraz cholesterolu. W przypadku stanów zapalnych jamy ustnej zaleca się płukanie jej wodą krzemową, która ma właściwości przeciwzapalne i równocześnie minimalizuje ból.
Zobaczcie, jaką wodę wybrać do picia:
Woda krzemowa – przepisy
Wyróżniamy dwa rodzaje wody krzemowej:
- woda krzemowa ze skrzypu – najczęściej wykorzystywany jest sposób przygotowania opracowany przez ojca Grande z zakonu bonifratrów. Oryginalny przepis brzmi następująco:„Kto chce mieć w domu dobrą krzemionkową wodę, którą orzeźwi się o każdej porze roku, niech zrobi tak: Pół kilograma suszonego skrzypu pokruszyć, wsypać do emaliowanego garnka. Zalać przefiltrowaną wodą i zostawić na noc. Rano pogotować 20 minut, odstawić, niech się ustoi. Przecedzić przez niezbyt gęste sitko. Wlać do kamiennego, wyziębionego garnka. Garnek paruje i nie pozwoli, by woda się nagrzała. Tak pozyskujemy krzemionkę. Wyśmienitą, twardą wodę wprost do picia”[1].
- woda krzemowa z krzemionki, czyli woda krzemionkowa – 50 gramów kwarcu bądź 100 gramów krzemienia należy zalać 10 litrami wody. Najlepiej, aby powstała mieszanina znajdowała się w kamionce bądź w szklanym naczyniu. Po około 4 dniach jest ona gotowa do picia. Zaleca się wypijanie 3–4 szklanek dziennie dla uzyskania jak najlepszego efektu. Jednak należy pić wodę znajdującą się przy górnej warstwie, gdyż na dnie powstaje osad. Krzem przyciąga zanieczyszczenia, tworząc koloidy i w efekcie osad.
Gdzie można kupić wodę krzemionkową?
Wodę krzemionkową można dostać w niektórych aptekach, sklepach zielarskich oraz na stronach internetowych. Obecnie na rynku farmaceutycznym istnieje wiele wyrobów wody krzemowej, a ich cena waha się między 10 a 20 złotych za opakowanie.
Na bazie wody krzemowej można gotować zupy, dusić potrawy, przygotowywać kawę czy herbatę. Po kilkumiesięcznej terapii znacznie poprawia się stan skóry, paznokci oraz włosów. Ponadto substancja pomaga w dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz poprawia funkcjonowanie wątroby i śledziony.
Krzem w pożywieniu
Oprócz picia wody krzemowej ważne jest przyswajanie krzemu wraz z pożywieniem. Najwięcej tego pierwiastka można znaleźć w naturalnych, nieprzetworzonych produktach roślinnych. Należą do nich:
- pszenica, ryż, jęczmień, żyto – krzem znajduje się w nich zarówno w częściach zielonych, jak i w łuskach,
- owoce i warzywa ze skórką – bogate w krzem są przede wszystkim: fasola, ziemniaki, skórka ogórka, soczewica, chrzan, natka pietruszki, kukurydza, szparagi, banany, mango, ananas, warzywa korzeniowe oraz suszone owoce,
- bambus – zawiera spośród wszystkich produktów najwięcej przyswajalnego krzemu,
- zioła – najwięcej związków krzemu zawierają skrzyp polny, pokrzywa, perz, podbiał oraz rdest ptasi. Najczęściej stosowany jest odwar ze skrzypu polnego, jednak należy pamiętać, iż konieczne jest wówczas suplementowanie witaminy B1, gdyż zawarta w skrzypie tiaminazyna unieczynnia działanie tej witaminy,
- woda mineralna – w sklepach dostępnych jest wiele różnych wód mineralnych, należy sprawdzać zawsze skład wody na etykiecie pod kątem związków krzemu,
- piwo robione na bazie jęczmienia lub pszenicy.
Bibliografia:
1. Skrzypczak R. Wody Krzeszowic: siarczkowa, siarczanowa i krzemowa – współczesny atut najmodniejszego kurortu polski połowy XIX w., Technika Poszukiwań Geologicznych Geotermia, Zrównoważony Rozwój nr 2/2012: 91–101.
2. [1] Cytat pochodzi z: Woźniak M., Woźniak T., „Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”, Polskapresse,Prasa Bałtycka, 2011.
Jery 22.01.2023r.
Piję wodę nasączoną krzemem. Słoik....dowolna pojemność. Pokruszony krzemień wsypuję w ilości 2-3 centymetrów od dna. Zalewam przefiltrowaną wodą i w moim wypadku minimum tydzień a im dłużej tym lepiej..... efekty w tym co widzę a czego nie widzę a czuję są nad wyraz pro zdrowotne.
Trwa to już prawie dwa lata, jestem podekscytowany co fajnego przyniosą kolejne ....