Witaminy na jesień i zimę ważne dla naszej odporności. Co jeść, by nie zabrakło ich w diecie?

Fot. Betsie Van der Meer / Getty Images

Witaminy trzeba dostarczać organizmowi regularnie, bo nie działają z dnia na dzień. To ważne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność może być osłabiona. Dietetycy i lekarze są zgodni, że najlepszym źródłem witamin jest urozmaicona dieta bogata w warzywa i owoce.

Kiedy brakuje nam witamin, zaburzone staje się funkcjonowanie całego organizmu. Obniża się poziom odporności i rośnie ryzyko rozwoju wielu chorób. W rzadkich przypadkach przyczyną braku witamin są zaburzenia wchłaniania, częściej zaś - niezdrowa, wysokoprzetworzona dieta, a także permanentny stres i pośpiech.

Jakich witamin najczęściej nam brakuje? Zobacz wideo:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Jakie witaminy wpływają na odporność i gdzie jest ich najwięcej?

Witamina C

Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Bogatym źródłem wit. C są:

  • czerwona papryka,
  • natka pietruszki,
  • brukselka,
  • czarne porzeczki
  • owoce dzikiej róży.

Witamina C wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Znacznie wzmacnia odporność organizmu, co więcej witamina C wykazuje większe działanie u osób, które są aktywne fizycznie. Kwas askorbinowy niszczy wolne rodniki co sprawia, że dobrze sobie radzi z infekcjami. Dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne i regeneruje tkanki. Warto spożywać produkty na surowo, gdyż witamina C ulega częściowemu zniszczeniu podczas obróbki termicznej.

Witamina A

Witamina A zwiększa odporność na zakażenia wzmacniając błony śluzowe nosa, gardła, płuc i jelit. Wpływa na zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych oraz skraca czas trwania chorób i zabezpiecza nabłonek skóry. Źródłem witaminy A są czerwone, żółte, pomarańczowe i zielone owoce i warzywa. Znajduje się ona w:

  • czerwonej papryce,
  • szpinaku,
  • brokułach,
  • dyni,
  • pomidorach.

W produktach pochodzenia zwierzęcego witamina A znajduje się:

  • w pełnym mleku i maśle,
  • jajach,
  • produktach mleczarskich,
  • tłustych rybach.

Witamina D

W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo o niedobór tej witaminy. Dzieje się tak, ponieważ organizm wytwarza ją sam, poprzez syntezę skóry ze światłem słonecznym. W tym okresie słońce raczej nie rozpieszcza, do tego promienie słonecznie mają dość ograniczony dostęp do skóry. Witamina D wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i hamuje procesy zapalne. Jej niedobór objawia się zmęczeniem, sennością i spadkiem nastroju. Ważnym jest, aby w tym czasie zadbać o jej dostarczenie poprzez żywność. Najlepszym źródłem będą ryby morskie, najlepiej pieczone, gotowane lub duszone. W mniejszych ilościach znajduje się w jajach, pełnym mleku i produktach mlecznych, olejach roślinnych, wątróbce i serach dojrzewających. Można również suplementować witaminę D poprzez kapsułki z tranem.

Czytaj też:

Witamina E

Jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, wspomaga prawidłową pracę mięśni. Jesienią i zimną skóra jest narażona na przesuszenie, jej kondycja znacznie spada, natomiast witamina E ją nawilża, regeneruje i natłuszcza. Jest nazywana witaminą młodości, gdyż opóźnia procesy starzenia się skóry i uelastycznia ją nadając jej świeży i zdrowy wygląd. Dodatkowo wzmacnia działanie witaminy A i C. Źródłem witaminy E są:

  • kiełki i zarodki pszenicy,
  • nasiona słonecznika,
  • szpinak, brukselka,
  • migdały, orzechy laskowe,
  • olej słonecznikowy i rzepakowy.

Witaminy z grupy B

Tych witamin zdecydowanie nie może zabraknąć w jesień i zimę. Sama aura tych pór roku nie wprawia w dobry nastrój, szybko robi się ciemno, na dworze zazwyczaj wieje zimny, porywisty wiatr, a opady deszczu czy śniegu to norma. Dodatkowo niedobór witamin z grupy B objawia się obniżeniem nastroju, zmęczeniem, obniżeniem zdolności intelektualnej, obniżeniem koncentracji czy nawet depresją. Witaminy z grupy B pozytywnie działają na pracę mózgu i układ nerwowy, wspierają procesy w organizmie pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Dodatkowo, przyczyniają się do wytwarzania przeciwciał, które zwalczają różne infekcje. Najbogatszym źródłem witamin z grupy B są:

  • pełnoziarniste produkty, otręby pszenne, brązowy ryż,
  • drożdże,
  • jaja,
  • orzechy,
  • śledź,
  • makrela,
  • wątróbka.

Miód i czosnek - dobry duet na poprawę odporności

Miód jest produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest naturalnym antybiotykiem, ma wiele właściwości, które wspierają organizm w czasie obniżonej odporności. Na jesień i zimę najlepszym wyborem będzie miód lipowy lub spadziowy. Mają działanie antybiotycznie, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Pomagają w walce z przeziębieniem, dolegliwościami górnych dróg oddechowych. W składzie zawierają witaminy A, C i E.

Jak jeść miód?

  • miód można rozpuścić w szklance ciepłej wody, mleka lub herbaty (45°C nie więcej!), to potęguje właściwości bakteriobójcze miodu;
  • w postaci kanapek z miodem i pełnoziarnistym pieczywem;
  • z jogurtem naturalnym z płatkami owsianymi, orzechami, nasionami słonecznika, ulubionym owoc i łyżeczką miodu;
  • po prostu - w postaci 1 łyżeczki miodu codziennie.

Czosnek, podobnie jak miód, zalicza się do naturalnych antybiotyków. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Co więcej, działa silniej niż penicylina. Wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomaga w walce z bólem gardła, przeziębieniem, grypą czy zapaleniem oskrzeli i płuc. Dodatkowo, pomaga w odbudowie flory bakteryjnej jelit zniszczonej przez kuracje antybiotykowe. Aby czosnek był skuteczny, należy go rozdrobnić lub posiekać. Niszczenie jego struktury aktywuje wydzielanie allicyny, która wykazuje wyżej wymienione właściwości. Warto go dodawać do potraw, nada im smaku i aromatu, a przy okazji wzmocni odporność, co więcej nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej.

Data aktualizacji: 10.12.2020,
Opublikowano: 10.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej