Tłuszcz wcale nie jest taki zły? Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać?

Fot: e-anjei / gettyimages.com

Wiele osób uważa go głównego winowajcę problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, chorób układu krążenia czy cukrzycy. I jest w tym sporo racji, bo nadmiar tłuszczu w codziennej diecie może zafundować nam spore problemy ze zdrowiem. Choć może być groźny, to całkowite wyrzucenie go z menu też nie jest dobrym rozwiązaniem.

Tłuszcz jest z pewnością najbardziej kalorycznym składnikiem diety – 1 gram tłuszczu to ok. 9 kcal. Stanowi najważniejsze i najcenniejsze źródło energii dla organizmu. Dzięki niemu możemy utrzymać prawidłową temperaturę ciała, uczestniczy także w syntezie niektórych hormonów. Ale to nie koniec. To właśnie w tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Pierwsza z nich korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz chroni oczy rozwojem tzw. kurzej ślepoty (chorzy mają problemy z widzeniem po zmroku i przy słabym świetle) oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Witaminy D potrzebują przede wszystkim kości, ale nie tylko. W połączeniu z wapniem nie dopuszcza do wystąpienia zawału serca, polecana jest także w profilaktyce cukrzycy typu 2. Witamina E spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Witamina K uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Zobacz nasz film i dowiedz się, który olej jest najzdrowszy

Zobacz film: Jaki olej jest najzdrowszy? Źródło: 36,6.

Dobre, czyli jakie?

Choć tłuszcz pełni w organizmie bardzo ważne funkcje nie znaczy to, że możemy go przyjmować w dowolnej postaci i ilości. Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia będą te pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także wymienionych wyżej witamin. Jednak to, co powinno szczególnie przykuć naszą uwagę i skłonić do wprowadzenia ich do codziennej diety, to kwasy omega 3 i omega 6. Podane w odpowiednich proporcjach zapobiegają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają serce oraz usprawniają pracę mózgu (sprawiają, że mamy lepszą pamięć i łatwiej się uczymy).

Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są przede wszystkim oleje: rzepakowy, lniany, a także orzechy włoskie, nasiona chia oraz siemię lniane. W przypadku olejów trzeba jednak pamiętać, że poddane działaniu wysokiej temperatury tracą swoje właściwości. Jeśli już chcemy coś smażyć, to najbezpieczniej i najzdrowiej będzie sięgnąć po oleje rzepakowy. Lniany znacznie lepiej nadaje się do sałatek czy surówek. 

Sporo kwasów omega 6 zawierają natomiast awokado, migdały i oliwki.

Tłuszcze zwierzęce – dlaczego trzeba ich unikać?

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedy w diecie dominują właśnie one prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę czy niektóre nowotwory znacznie się podnosi. Gdzie jest ich najwięcej? Przede wszystkim występują w maśle, słoninie czy smalcu. Ale nie tylko. Znajdują się mięsie i wędlinach, zwłaszcza w tych tłustych, przetworach mięsnych, boczku oraz tłustych produktach mlecznych (sery żółte, topione).

Mimo że to tłuszcze zwierzęce są niebezpieczne to trzeba uważać również na te roślinne. Dlaczego? Poddanie ich wysokiej temperaturze sprawia, że zaczynają się wytwarzać izomery trans kwasów tłuszczowych. Najwięcej szkody wyrządzamy sobie, kiedy smażymy coś ma głębokim tłuszczu. Ale nie tylko. Te szkodliwe związki znajdują się w wyrobach cukierniczych i półcukierniczych (drożdżówki, ciasta, ciasteczka), słonych przekąskach (paluszki, krakersy), chipsach czy batonach. Źródłem tłuszczów trans są także gotowe dania oraz żywność wysoko przetworzona, np. ta serwowana w fast foodach.

Choć smażenie to ostatni sposób obróbki, który powinniśmy stosować w kuchni, to jeśli nie mamy innej możliwości, korzystajmy z tych tłuszczów, które mają wysoką temperaturę spalania. Oznacza to tyle, że trzeba je rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury – takiej, której nie jesteśmy w stanie osiągnąć w domowej kuchni – aby zaczęły się z nich wytrącać niebezpieczne dla zdrowia związki. Najlepszy do tego rodzaju obróbki będzie olej rzepakowy.

Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Co wiesz o oleju rzepakowym? Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 18.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej