Siarka organiczna (MSM) - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Fot: Eugeniusz Dudzinski / gettyimages.com

Siarka organiczna (MSM) to jeden z cenniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. To dzięki niemu skóra jest zdrowa i jędrna, a stawy działają prawidłowo. Jakie jeszcze właściwości ma siarka i gdzie jej szukać? 

Siarka organiczna to jeden z najważniejszych makroelementów, których potrzebuje organizm człowieka. Pierwiastek wpływa na wygląd skóry, włosów, czy paznokci, odpowiada za pracę układu nerwowego oraz gwarantuje prawidłowe działanie układu kostno-stawowego. Siarka organiczna MSM występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Na rynku dostępna jest także w postaci syntetycznej - tabletek lub proszku.

Siarka organiczna - właściwości

Siarka organiczna chroni przede wszystkim przed rozwojem reumatyzmu i zmian zwyrodnieniowych. Pierwiastek łagodzi stan zapalny, a także przyspiesza regenerację chrząstki stawowej. Tym samym o prawidłowe stężenie siarki organicznej w organizmie powinny zadbać osoby, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów lub zmagają się z rwą kulszową. Siarka organiczna przyspiesza powrót do zdrowia po urazach ortopedycznych, np. złamaniu czy zwichnięciu.

Siarka organiczna jest jednym ze składników kreatyny oraz kolagenu. Kreatyna to biało, które stanowi podstawowy budulec skóry, włosów oraz paznokci. Kolagen natomiast zapewnia skórze jędrność i młody wygląd. Siarka organiczna doskonale radzi sobie ze mianami trądzikowymi, łupieżem oraz zakażenia bakteryjnymi, grzybiczymi czy pasożytniczymi skóry.

Siarka organiczna wchodzi w skład kwasu glutaminowego, heparyny oraz insuliny. Kawas glutaminowy zapewnia prawidłową pracę mózgu oraz układu nerwowego. Heparyna pomaga wyregulować ciśnienie, natomiast insulina kontroluje stężenie glukozy we krwi.

Mało kto wie, że siarka organiczna posiada także właściwości odtruwające. Zwiększa produkcję kwasy żołądkowego, doskonale łączy się z nikotyną i metalami ciężkimi, dzięki czemu są one łatwiej i szybciej usuwane z organizmu.

Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Siarka organiczna - jak rozpoznać niedobór?

Niedobór siarki - w pierwszej kolejności - objawia są wypadaniem włosów, większą łamliwością paznokci. Bardzo często niedobór siarki sprawia, że skóra traci jędrność i blask. Osoby, którym brakuje tego pierwiastka mogą mieć gorszy nastrój oraz odczuwać zmęczenie nieadekwatne do wysiłku. Jednak najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru siarki jest ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka. Zatem, jak uniknąć niedoborów? Przede wszystkim trzeba stosować zdrową i zbilansowaną dietę. Mimo że badacze nie ustalili dziennego zapotrzebowania na siarkę, to uważa się, że spożywanie zalecanej ilości białka powinno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.

Siarka organiczna - gdzie jej szukać?

Doskonałym źródłem siarki organicznej są przede wszystkim mięso, podroby, mleko oraz jajka. Pierwiastek znajduje się także w czosnku, cebuli, kapuście, kalafiorze, kapuście, chrzanie czy rzodkiewce.

Osoby, które chcą suplementować siarkę organiczną - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się z lekarzem. Tylko specjalista może stwierdzić czy faktycznie brakuje nam pierwiastka i czy suplementacja jest konieczna.

Data aktualizacji: 10.07.2020,
Opublikowano: 10.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej