Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem

Fot: goldencow_images / fotolia.com

Ortoreksja jest obsesją zdrowego żywienia. Prowadzi do osłabienia organizmu, bólów głowy i utraty zdolności czucia głodu. Leczenie zaburzenia polega na spotkaniach z psychoterapeutą poznawczo-behawioralnym i zmianie nawyków żywieniowych.

Najczęstsze zaburzenia odżywiania to anoreksja, bulimia i ortoreksja. Ta ostatnia dolegliwość jest nowym pojęciem na gruncie psychologii stworzonym w 1997 roku przez lekarza Stevena Bratmana. Ortoreksja pochodzi od słów „orto”, czyli prawidłowy, oraz „orexis” - apetyt.

Co to jest ortoreksja?

Ortoreksja to obsesja na punkcie zdrowego odżywiania. Początkowo zdrowe nawyki z biegiem czasu przeradzają się w patologiczne zachowania. Ludzie cierpiący na ortoreksję za wszelką cenę chcą utrzymać szczupłą sylwetkę i zmieścić się w wymarzony rozmiar. Nigdy nie są w pełni zadowoleni ze swojego trybu życia, ponieważ uważają, że mogą jeszcze bardziej się postarać. Wszystkie potrawy wybierane przez taką osobę ściśle trzymają się restrykcyjnego schematu, co ostatecznie nie jest korzystne dla zdrowia. Z biegiem rozwoju zaburzenia, ludzie jedzą tylko kilka produktów, które uważają za właściwe dla nich.

Przyczyny ortoreksji – moda na zdrowe odżywianie, obawa przed szkodliwością produktów spożywczych

Każde zaburzenie jedzenia i postrzegania własnego ciała ma swe źródło w psychice. Na schorzenia szczególnie są narażone osoby dążące do perfekcji i nadmiernie skoncentrowane na sobie. Ostatnimi czasy niezwykle popularny jest też zdrowy tryb życia. Moda na rozsądne odżywianie jest opisywana przez pisma kobiece oraz stosowana przez większość gwiazd show biznesu. Wiele gwiazd chwali się swoim osobistym kucharzem, który gotuje im specjalnie przyrządzone posiłki. Z drugiej strony w mediach ciągle słychać o szkodliwości wielu produktów spożywczych znajdujących się w sklepach. Odkrywa się, że w mięsie znajdują się hormony i antybiotyki. Z kolei warzywa są pryskane szkodliwymi preparatami na usuwanie chwastów. Produkty przetworzone natomiast zawierają barwniki i konserwanty. Wszystkie te informacje wywołują panikę u osoby chcącej żyć zdrowo i bezpiecznie. W związku z tym ludzie znacznie ograniczają swoją dietę z obawy przed kolejnymi truciznami.

Ortoreksja – objawy: osłabienie organizmu, obniżenie nastroju, utrata uczucia głodu

Ortoreksja zaczyna się od odstawienia szkodliwych produktów, takich jak cukry lub tłuste mięsa. Z biegiem czasu jednak do składników uważanych za szkodliwe trafia większość dostępnych potraw. Osoba z tym zaburzeniem dba też o regularny i bardzo intensywny trening fizyczny, który często jest wysiłkiem ponad jej siły. Ludzie cierpiący na ortoreksję tracą możliwość odczuwania głodu. Taki styl życia prowadzi do znacznego niedoboru witamin i minerałów. W miarę rozwoju zaburzenia osoba cierpi na zawroty głowy, problemy z pamięcią i koncentracją. Dodatkowo odczuwa się bóle brzucha, huśtawkę nastrojów, anemię oraz osłabienie całego organizmu. Gdy kobiety prowadzą tak restrykcyjny tryb życia przez ponad pół roku, istnieje duża szansa, że ustanie im krwawienie miesiączkowe. Jest to skutkiem niewłaściwej regulacji hormonalnej, a w szczególności estrogenów, które odpowiadają za cykl menstruacyjny. Huśtawka nastrojów z biegiem czasu może przerodzić się w stany depresyjne, które mogą nawet skutkować tendencjami samobójczymi.

Zobacz także: Anoreksja i bulimia. Czym się różnią, jak je rozpoznać? Konsekwencje chorób

Ortoreksja – test na obecność zaburzenia

W związku z chemią dodawaną do większości produktów spożywczych, ludzie zaczynają być coraz bardziej świadomi zagrożeń, jakie powoduje nieświadome jedzenie. Warto jednak zdać sobie sprawę, czy nowy styl odżywiania nie nabiera patologicznych wymiarów i czy nie jest równie szkodliwy. W tym celu powstał test, który określa, czy racjonalne żywienie nie przerodziło się w chorobę. Jeśli odpowie się twierdząco na minimum 4 pytania to znak, że warto udać się do specjalisty.

  • Czy żałujesz, że nie możesz jeść pewnych potraw?
  • Czy czujesz, że zajmowanie się jedzeniem trwa znacznie dłużej, niż tego oczekujesz?
  • Czy sprawia Ci problem jedzenie potraw przyrządzonych przez kogoś innego?
  • Czy myślisz nad skutkami ubocznymi potraw więcej niż powinnaś?
  • Czy dieta jest dla Ciebie ważniejsza niż inne obowiązki?
  • Czy czujesz poczucie winy po zjedzeniu produktów, których nie powinnaś?
  • Czy masz kontrolę nad jedzeniem według swoich zasad?
  • Czy czujesz, że każdy kto nie je w taki sposób, jak Ty znacznie sobie szkodzi?
  • Czy Twoje zainteresowania obracają się głównie wokół jedzenia?
  • Czy Twój styl żywienia sprawił, że czujesz się bardziej samotna?

Zobacz filmy: Na czym polega ortoreksja, anoreksja, bulimia

    Źródło: x-news


    Leczenie ortoreksji – psycholog, interwencja żywieniowa

    W przypadku widocznych problemów na tle psychicznym i somatycznym związanych z ortoreksją należy niezwłocznie zgłosić się na kompleksową pomoc. Przydatne będą wizyty u psychologa lub psychoterapeuty, który znajdzie przyczynę zaburzenia i uświadomi klientowi szkodliwość takiego trybu życia. Znacznie korzyści na tym polu odnoszą terapeuci zorientowani na nurt poznawczo-behawioralny. Często niezbędna jest też interwencja żywieniowa, która polega na dostosowaniu zbilansowanej diety przez wykwalifikowanego dietetyka do potrzeb organizmu klienta. Osoba z ortoreksją musi też być dyscyplinowana przez terapeutę do stopniowej zmiany stylu żywienia.

    Zobacz także: Zaburzenia odżywiania – występowanie u dzieci. Jak wykonywać testy i wprowadzać leczenie oraz terapię?

    Data aktualizacji: 07.08.2020,
    Opublikowano: 07.08.2020 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej