Olej sojowy – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Fot: Chaded2557 / gettyimages.com

Olej sojowy to produkt, który wykazuje szerokie zastosowanie, w tym w przemyśle spożywczym (np. do produkcji margaryny), paszowym, chemicznym (np. do produkcji farb, smarów, lakierów) oraz kosmetycznym. Wykazuje pozytywny wpływ na organizm, w tym obniża poziom cholesterolu.

Olej sojowy, poza powszechnym zastosowaniem w różnych gałęziach przemysłu, znany jest też z korzystnego oddziaływania na kondycję zdrowotną. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą zawartość kwasu linolowego przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia. Znajduje się w składzie kremów i balsamów do ciała, a także kosmetyków do włosów i paznokci.

Olej sojowy – wiadomości ogólne

Olej sojowy jest jednym z rodzajów oleju roślinnego. Powstaje w procesie tłoczenia ziaren soi zwyczajnej (z łac. Glycine max (L.) Merr.), zwanej też warzywną i owłosioną. Do czego jest stosowany olej sojowy? Używa się go głównie w przemyśle spożywczym, chemicznym (do produkcji lakierów i farb), kosmetycznym, a nawet pełni rolę biopaliwa.

Za opakowanie 500 ml oleju sojowego trzeba zapłacić około 23 zł. Produkt ten nabyć można w sklepach ze zdrową żywnością, większych sklepach spożywczych oraz dzięki sprzedaży internetowej.

Olej sojowy – wartości odżywcze

Wartości odżywcze oleju sojowego w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna - 3700 kJ / 884 kcal,
  • białka 0 g,
  • węglowodany 0 g,
  • tłuszcze 100 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11,99 g, a kwasy tłuszczowe nienasycone:
  • jednonienasycone 35,48 g,
  • wielonienasycone 48,07 g (omega-3 6,79 g, omega-6 41,28 g).

Należy podkreślić, iż w składzie olej sojowego znajdują się także spore ilości witaminy E i K, cynku, flawonoidów, lecytyny, steroli.

Który olej jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej sojowy – właściwości prozdrowotne

Olej sojowy wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Znany jest zwłaszcza ze zdolności do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Zapobiega tym samym powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, w wyniku czego zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Olej sojowy ze względu na zawartość lecytyny podnosi koncentrację i poprawia pamięć. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany nadpobudliwości nerwowej, wyczerpania psychicznego i umysłowego. Znajdująca się w nim witamina K wpływa korzystnie na stan kości, stymulując ich odbudowę, przez co zapobiega osteoporozie. Dodatkowo warunkuje prawidłową krzepliwość krwi. W związku z tym wskazany jest osobom ze skłonnością do powstawania siniaków i tworzenia się odleżyn. Olej sojowy wykazuje też korzystne działanie na narząd wzroku, tzn. zwalczając wolne rodniki zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Olej sojowy w kosmetyce

Olej sojowy w kosmetyce stosowany może być bezpośrednio zarówno na skórę, jak i włosy. Jest częstym składnikiem samodzielnie przygotowywanych kosmetyków, jak i tych gotowych. Pełni w nich rolę plastyfikatora - zapobiega kruszeniu, nadaje elastyczność, dzięki czemu ułatwia rozprowadzenie. Jest często dodawany do kul kąpielowych jako składnik natłuszczający skórę po jej umyciu.

Olej sojowy zalecany jest do każdego rodzaju skóry. To emolient, który tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z jej powierzchni. Ze względu na zawartość witaminy E posiada działanie silnie antyutleniające, przez co skutecznie zwalcza wolne rodnik i spowalnia proces starzenia się komórek. Jest dobrze wchłaniany i odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Dodatkowo wygładza, uelastycznia, przyspiesza gojenie podrażnień, reguluje nadmierne wydzielanie łoju i zmniejsza rozszerzone pory. Łagodzi też stany zapalne skóry jak te pojawiające się w przebiegu łuszczycy, egzemy czy atopowego zapalenia skóry. Pomaga w leczeniu blizn potrądzikowych.

Olej sojowy na włosy wskazany jest posiadaczom łamliwych, przesuszonych, porowatych, zniszczonych i wypadających włosów. Jest często wykorzystywany w zabiegach olejowania, które znacznie poprawiają kondycję włosów. Sprawiają, że stają się wygładzone, błyszczące i miękkie. Stosuje się go też do zabezpieczania końcówek przed rozdwajaniem.

Którego oleju używasz najczęściej?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Czy olej sojowy nadaje się do smażenia?

Olej sojowy nierafinowany nie powinien być używany do smażenia. Ten wartościowy dodatek do potraw należy wyłącznie stosować na zimno. Podczas obróbki termicznej traci wiele cennych właściwości. Alternatywnie określany jest jako olej sojowy surowy, który nie został poddany procesom oczyszczania, jak to miało miejsce w przypadku oleju sojowego rafinowanego. W procesie rafinacji uzyskuje się olej sojowy odgumowany. Etap odgumowania zwany też odśluzowaniem lub odszlamowaniem polega na usuwaniu fosfolipidów i śluzów w wyniku procesu hydratacji słabym roztworem kwasu fosforowego.

Czym jest olej sojowy paszowy?

Olej sojowy paszowy to dodatek do pasz dla zwierząt wykorzystywany do ich natłuszczania. Dzięki niemu pasze uzyskują lepszą konsystencję, w wyniku czego są chętnie pobierane przez zwierzęta. Dodatkowo stanowi dobre źródło energii koniecznej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierząt i sprzyja budowaniu masy.

Data aktualizacji: 14.03.2019,
Opublikowano: 14.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej