Okno żywieniowe w diecie IF ‒ co oznacza i na czym polega?

Fot. Hero Images / Getty Images

Dieta IF opiera się na stosowaniu tzw. okien żywieniowych i okresowych postów. W jadłospisie nie wyróżnia się produktów wskazanych i przeciwwskazanych. Efektem diety IF jest redukcja masy ciała, zmniejszenie udziału tkanki tłuszczowej, obniżenie poziomu cholesterolu i poprawa wrażliwości komórek organizmu na insulinę. 

Dieta IF jest doskonałym rozwiązaniem dla osób prowadzących nieregularny tryb życia. Podstawową zasadą tej metody odżywiania jest spożywanie posiłków w tzw. oknach żywieniowych, natomiast przez resztę dnia obowiązuje post. W diecie IF nie ma konieczności liczenia kalorii.

Okno żywieniowe w diecie IF ‒ co to jest?

Dieta IF, czyli Intermittent Fasting jest codziennym sposobem odżywiania, a nie jedynie krótkotrwałą kuracją odchudzającą. Najważniejszą zasadą diety jest podział doby na dwa podstawowe okresy: okna żywieniowe i okresowe posty. Okienko żywieniowe w diecie IF oznacza czas, w którym można spożywać posiłki bez większych ograniczeń oraz bez podziału produktów na wskazane i przeciwwskazane. Podczas postu należy całkowicie zrezygnować z przyjmowania posiłków. Dozwolone jest jedynie picie wody, kawy i herbaty bez dodatku cukru oraz żucie gum.

Okno żywieniowe w diecie IF ‒ warianty

Dieta IF występuje w kilku podstawowych wariantach, których wybór jest zależny od prowadzonego trybu życia oraz od indywidualnych preferencji. Różnice między poszczególnymi modelami diety polegają na zaplanowaniu okien żywieniowych i okresowych postów. Niezależnie od zastosowanego wariantu godzinowego, jadłospis w diecie IF powinien składać się z trzech głównych posiłków i dwóch przekąsek. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest 14/10, co oznacza, że osoba będąca na diecie IF przez 14 godzin stosuje post, a przez kolejne 10 godzin może spożywać posiłki. Czas jedzenia warto dostosować do planów treningowych, tak aby po zakończonym wysiłku fizycznym dostarczyć organizmowi energii niezbędnej w regeneracji. Innym wariantem w diecie IF jest 16/8, czyli 16 godzin postu i 8 godzin okna żywieniowego. Za najtrudniejszy model uznaje się 20/4, w którym przez 20 godzin obowiązuje post, a jedynie przez 4 godziny w ciągu doby ‒ okno żywieniowe. Wyróżnia się także dwie modyfikacje diety IF.

  • 5:2 ‒ ten model diety IF polega na przyjmowaniu posiłków przez 5 dni w tygodniu (okno żywieniowe) i stosowaniu postu przez kolejne 2 dni. W trakcie postu kobiety mogą przyjmować maksymalnie 500 kcal, a mężczyźni ‒ do 600 kcal dziennie.
  • 6:1 ‒ w tym wariancie diety IF dozwolone jest przyjmowanie posiłków przez 6 dni, natomiast przez 1 dzień obowiązuje całkowity post.

Czy dieta eliminacyjna jest bezpieczna? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dieta eliminacyjna - czy to bezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta IF ‒ efekty

Dieta IF jest modelem żywieniowym stworzonym z myślą o osobach prowadzących nieregularny tryb życia. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia rekomendują spożywanie 4-5 posiłków w ciągu doby w stałych i regularnych odstępach czasu, najlepiej co 3 godziny. Wiele osób uważa, że nie ma możliwości stosowania się do tej zasady. Sposobem na zachowanie szczupłej sylwetki może okazać się właśnie wdrożenie diety IF. Należy jednak pamiętać, że zmiany w dotychczasowym sposobie odżywiania powinny być wdrażane stopniowo. Niezależnie od wybranego wariantu, dietę zaleca się rozpocząć od 12-godzinnych postów. Zwolennicy diety zaznaczają, że taki model odżywiania sprzyja redukcji masy ciała średnio o 3,5 kg w ciągu 4 miesięcy. Inną zaletą stosowania diety IF jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie bez spadku udziału masy mięśniowej. Do efektów modelu żywieniowego opartego na oknach żywieniowych i okresowych postach należą także:

  • poprawa wrażliwości komórek na insulinę, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • regulowanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • obniżenie poziomu “złego” cholesterolu i przeciwdziałanie miażdżycy oraz innym chorobom układu sercowo-naczyniowego,
  • wzrost poziomu hormonu wzrostu (im jest on niższy, tym większa skłonność do tycia).

Dieta IF ‒ skutki uboczne

Stosowanie diety IF wiąże się z możliwością wystąpienia pewnych niepożądanych skutków ubocznych. Zasady tego modelu żywieniowego są niezgodne z zaleceniami dotyczącymi zdrowego i racjonalnego odżywiania. W początkowym etapie wdrażania diety IF u osoby zmieniającej sposób żywienia mogą wystąpić: spadek sprawności umysłowej i obniżenie zdolności poznawczych takich jak pamięć, uwaga, koncentracja. W diecie IF w godzinach porannych obowiązuje ścisły post, co wiąże się z rezygnacją z pierwszego śniadania uznawanego przez dietetyków za najważniejszy posiłek w ciągu doby. U wielu osób stosujących dietę IF, zwłaszcza w początkowym okresie może pojawiać się tzw. “wilczy głód”, którego konsekwencją jest sięganie w oknach żywieniowych po produkty niezdrowe, wysokokaloryczne i pozbawione cennych substancji odżywczych, takie jak: fast food, słodycze, słone przekąski.

Dieta IF ‒ komu nie jest zalecana?

Dieta IF nie jest polecana sportowcom oraz osobom podejmującym regularne i intensywne treningi. Powinny z niej również zrezygnować osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną, kobiety ciężarne i karmiące piersią. Dieta IF jest przeciwwskazana przy cukrzycy, chorobach wątroby i nerek oraz schorzeniach tarczycy, gdyż stosowanie tego modelu odżywiania może skutkować zaburzeniami gospodarki hormonalnej.  

Data aktualizacji: 02.02.2019,
Opublikowano: 01.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej