Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców. Jakich zasad trzeba przestrzegać?

Fot: arfo / gettyimages.com

Mrożenie warzyw i owoców pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem przez cały rok, co jest szczególnie istotne, gdy dostępne są sezonowo. Większość warzyw i niektóre owoce przed mrożeniem poddaje się blanszowaniu, czyli krótkiemu gotowaniu, a następnie hartowaniu zimną wodą.

Mrożenie produktów, a zwłaszcza warzyw i owoców na zimę, to doskonały pomysł. Jednak zanim umieści się je w zamrażarce, wskazane jest odpowiednie przygotowanie i porcjowanie. Jedzenie można zamrozić w woreczkach foliowych, plastikowych pojemnikach lub aluminiowych foremkach. Na każdej porcji pokarmu należy umieści notatkę z datą włożenia do zamrażarki. Mimo że mrożenie wymaga sporego nakładu pracy, to uzyskany efekt całkowicie to rekompensuje.

Mrożenie jedzenia – podstawowe zasady

Mrożenie jedzenia pozwala na znaczną oszczędność pieniędzy, bo zapobiega wyrzucaniu nadmiaru pokarmu i jest doskonałym sposobem na przechowywanie sezonowych produktów przy zachowaniu ich wartości odżywczych. Mrożenie to sposób na przedłużenie przydatności do spożycia, zapobieganie psuciu i rozwoju drobnoustrojów. Mrożone produkty najlepiej umieszczać w plastikowych pojemnikach, foremkach aluminiowych lub ewentualnie woreczkach, przy czym bardzo ważne jest dokładne usunięcie powietrza, które zmienia ich kolor i wysusza jedzenie. Ponadto na każdej porcji mrożonej żywności należy umieścić notatkę z datą włożenia do zamrażarki i zawartością.

Mrożenie – jakie produkty można mrozić?

Zamrozić można wiele produktów, w tym pieczone i surowe mięso, wędliny, ryby, większość owoców i warzyw oraz dania gotowe, takie jak pierogi, ciasta czy chleb. Z kolei do mrożenia nie nadają się produkty, w przypadku których dojść może do zaburzenia struktury komórkowej. Pod wpływem niskiej temperatury tracą smak i konsystencję, stają się wodniste, kruszą się i rozwarstwiają. Wymienia się wśród nich: jogurty, majonez, śmietanę, miękkie sery, ugotowane produkty skrobiowe i jajka w skorupkach. Nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę, takich jak ogórki, pomidory, pomarańcze i arbuzy.

Mrożenie fasolki szparagowej

Mrożenie fasolki szparagowej, zarówno zielonej, jak i żółtej, wymaga specjalnych przygotowań, aby warzywo nie straciło kruchości i koloru. Fasolkę w pierwszej kolejności należy umyć i odciąć jej końce. W przypadku dużych strąków można pokroić ją na części. Następnie podgotowuje się ją przez 5 minut, po czym gorącą wrzuca się na chwilę do zimnej wody. Fasolę można osuszyć ręcznikiem papierowym lub pozostawić na jakiś czas na durszlaku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Warzywo można przechowywać w woreczkach foliowych lub plastikowych pojemnikach.

Jak przygotować fasolkę? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: 36,6.

Na czym polega mrożenie bobu?

Do mrożenia bób powinien być młody, o niezbyt dużych ziarnach, chrupiący, niemączysty i łuskany. Najlepiej kryteria te spełnia bób kupiony pod koniec czerwca. Nie ma konieczności obgotowywania bobu przed mrożeniem na zimę. Wystarczy go umyć, osuszyć, i poporcjować. Jeśli znajdzie się na to czas, bób można blanszować przez około 2 minuty, a następnie zahartować zimną wodą i obrać ze skórki. Warzywo to nie ciemnieje podczas mrożenia. Najwygodniej spakować bób do mrożenia w torebki foliowe lub plastikowe pojemniki.

Mrożenie dyni

Mrożenie dyni to doskonały sposób na przechowanie zarówno surowego, jak i upieczonego warzywa. Dynia mrożona na surowo wymaga wcześniejszego umycia, obrania ze skóry i pozbawienia pestek. Można ją pokroić na kawałki, jeśli przeznaczona będzie do zup czy gulaszu, lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, gdy zamierza się ją wykorzystać do pieczenia ciast czy surówek. Poporcjowaną dynię można mrozić w foliowych torebkach lub plastikowych pojemnikach. Upieczoną można zmiksować na mus, który zamraża się w silikonowych pojemniczkach, a po stwardnieniu wyjmuje z foremki i wkłada do foliowej torebki. Taki mus doskonale sprawdzi się do zagęszczania zup, sosów czy przygotowania ciast.

Mrożenie szpinaku

Mrożenie szpinaku wymaga wcześniejszego dokładnego umycia i usunięcia z warzywa ogonków i odsączenia. Można go zamrozić w formie surowej lub zblanszować. Należy pamiętać, aby nie kroić liści szpinaku tylko mrozić w całości. Szpinak należy pakować w torebki foliowe lub w przypadku blanszowanego silikonowe foremki, które po stwardnieniu usuwa się, a liście umieszcza w woreczku.

Mrożenie kalafiora

Kalafior wymaga blanszowania przez mrożeniem. Myje się go, oddziela różyczki i wrzuca do garnka z wrzącą wodą ze szczyptą soli i sokiem z cytryny (ewentualnie kwaskiem cytrynowym). Dzięki temu warzywo zachowa swój kolor i nie czernieje. Kalafiora gotuje się przez około 4 minuty, po czym odcedza i pozostawia na jakiś czas do obeschnięcia. Kalafior mrozi się najczęściej w foliowych torebkach.

Mrożenie koperku i szczypiorku

Latem nie wolno zapomnieć o zamrożeniu koperku i szczypiorku, które są doskonałym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Świeżo zerwane rośliny należy umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Następnie sieka się je drobno i pakuje do osobnych pojemniczków.

Mrożenie ciasta

Mrożenie ciasta możliwe jest zarówno przed jego upieczeniem, jak i po nim, kiedy jest go w nadmiarze. Dotyczy to m.in. sernika, ciasta drożdżowego, ucieranego, biszkopta czy ciast z kremem. Przed upieczeniem można skorzystać z mrożenia ciasta drożdżowego, kruchego i francuskiego. Nie jest wskazane mrożenie ciast z galaretką, bezą i bitą śmietaną. Ciasto przeznaczone do zamrożenia pakuje się głównie w plastikowe pojemniki. Maksymalny czas przechowywania go w zamrażarce to 3 miesiące.

Mrożenie owoców

Mrożenie wskazane jest zwłaszcza dla owoców sezonowych, takich jak jagody, maliny, porzeczka, wiśnie czy truskawki. Owoce należy umyć i osuszyć, pozbawić pestek, pokroić na kawałki lub mrozić w całości. Do zamrażarki wkłada się je przeważnie w woreczkach foliowych.

Koktajl szpinakowy - jak go przygotować? Przepis znajdziesz w filmie

Zobacz film: Koktajl szpinakowy - na dobry cholesterol. Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 02.10.2018,
Opublikowano: 02.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej