Mleko wielbłądzie – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Fot: huseyintuncer / gettyimages.com

Mleko wielbłądzie to produkt ceniony od wieków ze względu na jego właściwości pielęgnacyjne. Ze współczesnych badań wynika, że mleko wielbłąda może wspomagać leczenie cukrzycy, chorób autoimmunologicznych, a nawet autyzmu.

W starożytności arabscy koczownicy używali wielbłądziego mleka do ochrony skóry przed poparzeniami słonecznymi. Mieszkańcy pustyni doceniali także odżywcze i orzeźwiające właściwości tego napoju. W krajach afrykańskich stosunkowo łatwo dostępne mleko wielbłądzic do dziś bywa głównym substytutem mleka matki dla najmłodszych dzieci. Badania nad tym niezwykłym produktem podjęli przed laty radzieccy naukowcy, którzy próbowali je wykorzystać do leczenia chorób zakaźnych. Obecnie mlekiem wielbłądzim zainteresowały się kraje Zachodu, odkrywając szereg jego niezwykłych właściwości.

Skład wielbłądziego mleka

Ze względu na skład i stopień przyswajalności przez organizm człowieka mleko wielbłądzie często porównywane jest do ludzkiego. Jego wartość odżywczą najlepiej jednak obrazuje zestawienie z najpopularniejszym w krajach Zachodu mlekiem krowim. Egzotyczny produkt zawiera o połowę więcej białka, dwa razy mniej tłuszczu i cholesterolu (a zarazem stosunkowo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz trzy razy mniej laktozy. Znaczące są też różnice w ilościach witamin i minerałów. W pokarmie wielbłądzic znajduje się 3–4 razy więcej witaminy C i nawet dziesięciokrotnie więcej żelaza niż w mleku krowim. Na uwagę zasługuje także duża ilość witamin z grupy B, wapnia i potasu. W wielbłądzim mleku znajdują się ponadto takie wartościowe substancje jak lanolina, albuminy, laktoferyna, immunoglobuliny, kwas γ-aminomasłowy (GABA) oraz insulina. Wyjątkowy skład mleka wielbłąda czyni z niego nie tylko superfood, czyli produkt o wyjątkowych wartościach odżywczych, ale też substancję, która może wspomagać leczenie wielu chorób.

Właściwości mleka wielbłądziego

Mleko wielbłądzie to cenny element prozdrowotnej diety. Wspiera działanie układu odpornościowego (przeciwdziała infekcjom) i krwiotwórczego (zapobiega anemii), oddziałuje korzystnie na układ sercowo-naczyniowy (normalizuje ciśnienie krwi, służy profilaktyce miażdżycy, zawałów, udarów), wspomaga rozwój kośćca u dzieci, ogranicza ryzyko osteoporozy u dorosłych. Jako naturalny probiotyk zasila mikroflorę jelitową, dzięki czemu ułatwia trawienie. Pokarm wielbłądzic jest ponadto doskonałą alternatywą mleka krowiego dla osób dbających o linię, ponieważ ma niewiele tłuszczu. Bywa także odpowiedni przy nietolerancji laktozy, gdyż dostarcza jej znikomych ilości. Nie zawiera β-laktoglobuliny (obecnego w pokarmie przeżuwaczy białka wywołującego reakcje alergiczne), więc można zastąpić nim mleko krowie w diecie dzieci.

Dlaczego warto sięgnąć po mleko wielbłądzie? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Mleko wielbłądzie - dlaczego warto jej pić? Źródło: Dzień Dobry TVN

W przeprowadzonych nad mlekiem wielbłądzim badaniach potwierdzono jego skuteczność jako środka wspomagającego leczenie:

  • cukrzycy – pokarm wielbłądzic zawiera około 52 IU insuliny na litr, a jego regularna podaż w diecie osób chorych na cukrzycę typu 1 pozwala zredukować nawet o 30% dawkę tego hormonu niezbędną do utrzymania właściwego poziomu glikemii; wykazano także, że spożywanie wielbłądziego mleka poprawia tolerancję glukozy w cukrzycy typu 2 oraz gojenie się ran będących powikłaniem choroby;
  • infekcji – niektórzy badacze są zdania, że w związku z obecnością przeciwciał w składzie wielbłądziego mleka może ono być pomocne nie tylko w leczeniu banalnych infekcji (górnych dróg oddechowych, grypy jelitowej), ale też AIDS czy wirusowego zapalenia wątroby typu B;
  • chorób autoimmunologicznych – wykazano, że obecne w mleku wielbłądzim przeciwciała mogą łagodzić natężenie objawów w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna czy stwardnienia rozsianego;
  • autyzmu – codzienna suplementacja mlekiem wielbłądzim łagodzi stres oksydacyjny, który u dzieci cierpiących na autyzm wywołuje takie objawy, jak zaburzenia behawioralne, motoryczne, poznawcze czy problemy ze snem.

Wpływ mleka wielbłądziego na skórę

Mleko wielbłądzie często wykorzystywane jest jako składnik kosmetyków. Wykazuje ono bowiem szereg właściwości pielęgnacyjnych:

  • wygładza i ujędrnia ją, pobudzając do produkcji kolagenu;
  • wyrównuje koloryt cery;
  • dzięki właściwościom antyseptycznym wspomaga leczenie dermatoz (m.in. trądziku, łuszczycy, zmian atopowych);
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • wzmacnia paznokcie;
  • ułatwia pielęgnację włosów przetłuszczających się i ze skłonnością do łupieżu.

Mleko wielbłądzie w Polsce

Mleko wielbłądów jest produktem bardzo nietrwałym. Co więcej, traci swoje właściwości podczas obróbki w wysokich temperaturach. Dlatego w Polsce – przynajmniej na razie – jest to towar trudno dostępny. Najłatwiej nabyć go w sklepach internetowych, zwykle w postaci sproszkowanej lub mrożonej. Jest to często mleko pozyskiwane z farm wielbłądzich działających w krajach arabskich i w Afryce. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na produkt powstają także pierwsze farmy na terenie Europy. Jedna z nich istnieje na Dolnym Śląsku i oferuje świeże mleko wielbłądzie, które zakupić można w cenie 50–60 zł za litr.

Bibliografia:

1. K. Czyż i inni, Biologiczne i technologiczne cechy mleka wielbłądziego, [w:] „Przegląd hodowlany”, nr 6, Warszawa 2014, s. 18–20.

2. Z. Farah, Composition and characteristics of camel milk, [w:] „Journal of Dairy Research”, t. 60, nr 4, Cambridge 1993.

3. L. AL-Ayadhi, N. Elamin, Camel Milk as a Potential Therapy as an Antioxidant in Autism Spectrum Disorder (ASD), [w:] „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, Volume 2013, Londyn 2013.

Data aktualizacji: 25.06.2019,
Opublikowano: 19.06.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej