Lubczyk to nie tylko afrodyzjak. Zdrowotne właściwości lubczyku

Fot: milena1990 / stock.adobe.com

Lubczyk ogrodowy jest wieloletnią rośliną, która przez podobieństwo liści często mylona jest z selerem. W medycynie ludowej znany był jako składnik do przyrządzania naparu miłosnego. Obecnie stosowany jest jako środek wykrztuśny, moczopędny i poprawiający pracę nerek.

Lubczyk kwitnie od czerwca do sierpnia, ale jego świeże pędy można pozyskiwać przez cały okres wegetacji. Zioło zawiera przede wszystkim olejki eteryczne, więc najlepiej zbierać roślinę w suche, słoneczne dni, w godzinach popołudniowych.

Lubczyk właściwości lecznicze zawartych w nim substancji

Lubczyk zawiera przede wszystkim olejki lotne, z których około 70% stanowią związki ftalidowe posiadające właściwości uspokajające i przeciwdrgawkowe. W jego skład wchodzą: kumaryna (bergapten i psolaren) o właściwościach przeciwzakrzepowych, antybakteryjnych, antyalergicznych, a nawet przeciwnowotworowych, a także kwasy roślinne, cukry, gumy, żywice, skrobie, kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy o właściwościach moczopędnych, przeciwzapalnych, żółciopędnych oraz immunostymulujących) oraz fitosterole (używane do obniżenia cholesterolu).

Lubczyk i jego zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości

Lubczyk wspomaga trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe:

  •  reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  •  pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  •  posiada właściwości wiatropędne,
  •  zwiększa ilość wydalanego moczu.

Związki ftalidowe, które zawiera roślina, mają właściwości uspokajające i przeciwdrgawkowe.

Lubczyk działa także łagodząco na kaszel i zmniejsza dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Lubczyk w ciąży - czy jest bezpieczny dla przyszłych mam?

Spożywanie umiarkowanych dawek lubczyku nie powinno zaszkodzić kobiecie w ciąży.

Jednak jego nadmierne przyjmowanie, jak w przypadku wymagań niektórych kuracji leczniczych, może prowadzić do poronienia.

Powinny go unikać również kobiety z zaburzeniami menstruacyjnymi, ponieważ może wywoływać krwawienie miesiączkowe.

Innymi przeciwwskazaniami są problemy z nerkami, ponieważ lubczyk zwiększa wydzielanie moczu. U osób wrażliwych na związki w nim zawarte może powodować wysypkę, czyli tzw. fotodermatozę. Pojawia się ona po spożyciu rośliny i ekspozycji na słońce.

Zobacz film: Lubczyk a przyprawa w płynie. Źródło: Wiem co jem

Co to jest lubczyk?

Lubczyk jest rośliną ogrodową, która osiąga wysokość do 150 cm. Kwitnie od lipca do sierpnia, wypuszczając bladożółte kwiaty. Pojawiają się one dopiero w drugim roku uprawy. Surowcem zielarskim pozyskiwanym z lubczyku jest przede wszystkim korzeń, w którym występuje duża ilość olejków lotnych. Korzeń jest duży i ma wiele kłączy. Zbiera się go jesienią, najlepiej po 4-5 latach od zasadzenia, ponieważ wtedy roślina osiąga dojrzałość. Po oczyszczeniu należy go pokroić w podłużne pasy i suszyć w zacienionym i chłodnym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 30 stopni. Ponieważ zioło bardzo szybko wietrzeje, tracąc swój zapach i część właściwości leczniczych, należy je po wysuszeniu przechowywać w pojemniku bez dostępu powietrza.

Lubczyk używany jest przede wszystkim jako przyprawa. Jego nasiona mogą być dodawane do wypieku chleba, a suszona roślina o charakterystycznym smaku wzbogaca smak wielu potraw. Można z niej przyrządzić herbatę z dodatkiem miodu. W medycynie ludowej lubczyk traktowany był jako afrodyzjak, chociaż ta właściwość nie doczekała się jeszcze naukowego potwierdzenia.

Lubczyk suszony - zastosowanie

Lubczyk można użyć do przyrządzenia naparu łagodzącego stres i ułatwiającego odkrztuszanie. Łyżkę suszonego i rozdrobnionego korzenia należy zalać szklanką wrzątku, zaparzyć i odcedzić. W zależności od stopnia nasilenia dolegliwości zaleca się picie łyżki napoju trzy razy dziennie lub 1/3 szklanki płynu jednorazowo. Popularny jest także odwar z lubczyku, który przyrządza się zalewając łyżkę korzenia szklanką wody i podgrzewając przez około 30 min, nie dopuszczając do wrzenia. Po przecedzeniu należy pić łyżkę płynu trzy razy dziennie.

Można też sporządzić napój na kaszel mieszając 5 gr lubczyku z 5 gr szałwii, 20 gr kopru i 500 ml wina. Wino powinno nasiąknąć ziołami przez około dwa dni, zanim zostanie podane do spożycia. Całość trzeba przecedzić, podgrzać i wypić po posiłku.

Przy dolegliwościach związanych z układem moczowym można przygotować mieszankę moczopędną bazującą na lubczyku i dodatku innych roślin o właściwościach zdrowotnych, w tym moczopędnych - 30 gr rozdrobnionego i wysuszonego korzenia należy zmieszać z 20 gr suszonych liści brzozy, 20 gr skrzypu, 20 g strąków fasoli i 10 gr owoców z dzikiej róży. Półtorej łyżeczki tak skomponowanej mieszanki trzeba zalać dwoma szklankami gorącej wody. Napar najlepiej jest przygotować w termosie i odczekać godzinę, aż zyska na intensywności. Zalecana dawka to 1/3 szklanki dwa razy dziennie między posiłkami

Data aktualizacji: 12.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Lilka 28.05.2018r.

Lubczyk jest bardzo dobry na nerki, działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia wydalanie piasku z nerek - szczególnie polecany dla osób, które cierpiały z powodu kamicy nerkowej. Lubczyk i kilka innych ciekawych roślin wchodzi w skład fitolizyny, która chroni nerki przed kamicą.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej