Laktoowowegetarianizm – na czym polega i czy warto go stosować?

Fot. seb_ra / Getty Images

Laktoowowegetarianizm to najbardziej popularny z wariantów diety wegetariańskiej, a zarazem styl życia. Stosujące go osoby – kierując się przede wszystkim względami etycznymi – rezygnują ze spożywania i użytkowania wszelkich produktów, których pozyskanie wiąże się z zabijaniem zwierząt.

Laktoowowegetarianizm (zwany też niekiedy owolaktarianizmem) to nazwa pochodząca od łacińskich słów lactus (mleko), ovum (jajko) i vegetatio (roślinność). Termin ten wskazuje na składniki diety, do której się odnosi.

Czy znasz wszystkie odmiany wegetarianizmu?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Na czym polega laktoowowegetarianizm?

Laktoowowegetarianizm to jeden z wariantów diety ograniczającej spożycie produktów odzwierzęcych. Jej zwolennicy kierują się najczęściej względami etycznymi, w związku z czym rezygnują z jedzenia jakichkolwiek substancji pochodzących z uboju zwierząt – nie tylko mięsa (każdego – czerwonego, drobiu, ryb, owoców morza) i podrobów, ale też smalcu, żelatyny czy podpuszczki. Z tych samych powodów laktoowowegetarianie nie używają produktów ze skóry naturalnej, nie korzystają z kosmetyków zawierających takie substancje, jak kolagen i keratyna (proteiny zwierzęce) albo łój i jego pochodne (np. kwas stearynowy). Dieta laktoowowegetariańska z jadłospisu nie wyklucza surowców pozyskiwanych od żywych zwierząt – mleka, jaj, miodu. W związku z tym dopuszczalne jest także spożywanie nabiału, ale istnieją wyjątki od tej zasady. Laktoowowegetarianie nie jedzą np. serów podpuszczkowych, bo niezbędny do ich wytworzenia enzym pochodzi najczęściej z żołądków młodych zwierząt (istnieją także podpuszczki roślinne i syntetyczne, a powstające z ich wykorzystaniem produkty spełniają kryteria diety laktoowowegetariańskiej).

Polecamy: Wegetarianizm – zalety i wady diety bezmięsnej

Czy dieta wegetariańska jest dobra także dla dzieci? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Laktoowowegetarianizm a inne rodzaje diet wegetariańskich

Laktoowowegetarianizm jest najpowszechniejszą formą odżywiania jarskiego. By lepiej określić jego specyfikę, warto porównać go z innymi rodzajami diet określanych mianem wegetariańskich. Dwie z nich są bardziej restrykcyjne:

  • laktowegetarianizm – oparty na tych samych zasadach co laktoowowegetarianizm, ale wykluczający dodatkowo jedzenie jaj,
  • owowegetarianizm – odmiana laktoowowegetarianizmu, która wyklucza spożywanie mleka i jego wszelkich przetworów.
  • Popularne są też diety semiwegetariańskie, które ograniczają spożywanie mięsa do:
  • ryb i owoców morza (pescowegetarianizm),
  • drobiu, czasem również ryb (pollowegetarianizm),
  • okazjonalnej konsumpcji (fleksitarianizm).

W odróżnieniu od laktoowowegetarian zwolennicy semiwegetarianizmu często nie przestrzegają ściśle zasady wykluczania z jadłospisu produktów pochodzących z uboju zwierząt, takich jak żelatyna czy podpuszczka. 

Laktoowowegetarianizm – jadłospis

Za laktoowowegetariańską należy uznać każdą dietę, która nie zawiera surowców pozyskiwanych z martwych zwierząt. W praktyce jednak osoby, które decydują się na taki styl żywienia, zwykle mają na uwadze nie tylko względy etyczne, ale też ekologiczne i zdrowotne. Świadomie komponują swój jadłospis zgodnie z aktualnymi rekomendacjami dietetyków i lekarzy. Zwolennicy laktoowowegetarianizmu jedzą przede wszystkim warzywa, owoce (świeże lub o niskim stopniu przetworzenia), produkty zbożowe z pełnego ziarna. W ich menu znajdują się jajka, mleko i niektóre jego przetwory, ale także nasiona roślin strączkowych, orzechy, zioła, oleje roślinne. Unikają żywności wysokoprzetworzonej, w tym słodyczy i fast foodów.

Korzyści ze stosowania diety laktoowowegetariańskiej

Skomponowana zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dieta laktoowowegetariańska jest bardzo korzystna dla ludzkiego organizmu. Według licznych badań jej zwolennicy rzadziej zapadają na cukrzycę typu II, choroby sercowo-naczyniowe, nowotworowe i neurodegeneracyjne, cieszą się zwykle większą niż inni odpornością, szczupłą sylwetką, dobrym stanem skóry i jej przydatków, na dłużej zachowują młody wygląd. Laktoowowegetarianizm przyczynia się także do poprawy losu zwierząt hodowlanych, a jego rosnąca popularność daje nadzieję na ograniczenie zużycia zasobów naturalnych i ingerencji człowieka w środowisko, która prowadzi do globalnego ocieplenia, degradacji gleb czy zanieczyszczania wód.

Jak odpowiednio zbilansować dietę laktoowowegetariańską?

Właściwie skomponowany jadłospis laktoowowegetariański zawiera wszystkie niezbędne ludzkiemu organizmowi substancje odżywcze. To dieta odpowiednia dla każdego, w tym dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, osób pracujących fizycznie. Laktoowowegetarianizm jest wręcz wskazany w przypadku różnego rodzaju schorzeń (np. choroby niedokrwiennej serca), choć zmianę stylu żywienia należy wówczas skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Zwolennicy laktoowowegetarianizmu powinni pamiętać, że rezygnując z jedzenia mięsa, pozbawiają się bogatego źródła aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D, cynku, selenu i łatwo przyswajalnego żelaza. By zapewnić sobie odpowiednią podaż tych substancji, muszą sięgać po zasobne w nie produkty roślinne, spożywać odpowiednie ilości jaj i nabiału. Przy zachowaniu tej zasady żaden ze składników nie wymaga suplementacji.

Data aktualizacji: 21.02.2019,
Opublikowano: 08.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej