Kokos – dlaczego warto go jeść? Jak go otworzyć?

Fot: Moncherie / gettyimages.com

Kokos gości na Polskich stołach stosunkowo rzadko. To wielka szkoda, bo zdaniem specjalistów jest doskonałym źródłem cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Zawiera także sporo błonnika, który poprawia przemianę materii. Dlaczego jeszcze warto zwrócić uwagę na kokosy?

Kokos, a właściwie orzech kokosowy, rośnie na palmie kokosowej. Drzewo porasta głównie południowo-wschodnią Azję lub północno-zachodnią część Ameryki Południowej. Zdarza się, że palma kokosowa osiąga nawet 30 metrów wysokości. Owoce z drzewa palmowego są duże, niektóre osiągają wagę nawet 2,5 kilograma.

Kokos – wartości odżywcze

Kokos, a konkretnie jego miąższ, to bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych. Owoc zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które są znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia niż trójglicerydy długołańcuchowe, które przyczyniają się do rozwoju np. miażdżycy. Kwasy MTC metabolizowane są znacznie szybciej i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Tym samym organizm ich nie odkłada i niemal od razu wykorzystuje, jako źródło energii. Niektóre badania sugerują, że trójglicerydy średniołańcuchowe mogą chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.

Dodatkowo kokos jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, fosforu czy kwasu foliowego. Błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, a także zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Pomaga także obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.

Potas to pierwiastek, którego potrzebuje przede wszystkim układ krążenia. Wzmacnia serce oraz pomaga wyregulować ciśnienie. Produkty bogate w potas polecane są szczególnie tym osobom, które chorują na nadciśnienie. W 100 gramach znajduje się aż 356 mg tego pierwiastka. Korzystny wpływ na układ krążenia ma także magnez. Dodatkowo pierwiastek wspomaga działanie układu nerwowego i pomaga zredukować stres.

Natomiast fosfor wzmacnia kości i zęby. Kwas foliowy obecny w kokosie szczególnie potrzebny jest osobom, które chorują na anemię oraz kobietom, które starają się o dziecko lub są w ciąży. W przypadku przyszłych mam niedobór kwasu foliowego może przyczynić się do uszkodzenia cewy nerwowej – to właśnie z niej rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.

Niektóre badania pokazują, że zawarte w kokosie substancje działają antybakteryjnie i chronią przed rozwojem próchnicy.

Kokos – kalorie

Mimo że kokos zawiera sporo błonnika pokarmowego (100 gramów suszonego miąższu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę substancję), to osoby, które dbają o linię lub właśnie się odchudzają nie powinny sięgać po niego zbyt często. W 100 g świeżego miąższu znajduje się aż 354 kcal!

Kokos – jak wybrać?

Kokos nie jest zbyt popularnym owocem w naszym kraju i nie każdy wie, jak wybrać ten najlepszy okaz. Na co zwrócić uwagę? Zanim włożymy kokosa do koszyka owocem trzeba potrząsnąć. Jeśli będzie słychać chlupotanie możemy mieć pewność, że owoc jest świeży. Jeśli chlupotania nie będzie to środek kokosa jest wyschnięty, a jego miąższ praktycznie nie nadaje się do jedzenia.

Kokos – jak go otworzyć?

Każdy owoc posiada 3 wgłębienia. W jednym z nich trzeba zrobić dziurkę, najlepiej użyć do tego korkociągu lub cienkiego noża. Następnie owoc trzeba przekręcić do góry nogami i wylać znajdującą się w nim wodę (można ją wykorzystać do przygotowywania potraw, np. koktajlu owocowego).

Następnie przytrzymaj mocno koksa i uderzaj w niego tępą stroną ciężkiego noża po obwodzie. Kokos powinien pęknąć i sam się otworzyć. Jeśli to nie zadziałało, trzeba wpić nóż w skorupę kokosa i uderzać np. tłuczkiem do mięsa. Podczas otwierania koksa łatwo można się skaleczyć, dlatego zachować ostrożność.

Do oddzielania miąższu od skorupy trzeba użyć noża z okrągłą końcówką (wystarczy delikatnie podważyć miąższ) lub łyżki do lodów.

Zobacz także: Woda kokosowa – jakie posiada właściwości zdrowotne? Ile ma kalorii?

Data aktualizacji: 11.09.2019,
Opublikowano: 10.09.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej