Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 

Fot: Guido Mieth / gettyimages.com

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Doskonale smakuje, pobudza, dodaje energii, a także poprawia działanie całego organizmu. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przypominamy dlaczego warto pić kawę. 

Kawa to napój, który cieszy się ogromną popularnością. Można ją podawać na wiele sposób, dlatego nawet najbardziej wybredni znajdą coś dla siebie. Mimo doskonałego smaku wiele osób uważa, że picie kawy może szkodzić zdrowiu. Na szczęście kolejne badania pokazują, że picie kawy - w rozsądnych ilościach (3-5 filiżanek dziennie) - może mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić!

1. Kawa - to najlepszy środek pobudzający

Najważniejszym składnikiem kawy jest kofeina. To właśnie ona sprawia, że po wypiciu kawy czujemy się pobudzeni i mamy więcej energii. Dzieje się tak ponieważ kofeina z krwioobiegu trafia do mózgu, gdzie hamuje wydzielanie adenozyny (jednego z neuroprzekaźników), a aktywuje norepinefrynę i dopaminę. Dzięki nim mamy nie tylko więcej energii, ale także poprawia się pamięć, czas reakcji, a także wzrasta nasza czujność.

2. Kawa chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Badania pokazują, że kofeina wykazuje działanie przeciwbólowe. Doskonale radzi sobie choćby z bólami głowy. Na tym jednak jej  prozdrowotne właściwości się nie kończą. Kofeina w połączeniu z  teofiliną i teobrominą wspomagają działanie układu nerwowego. Badania pokazują, że związki te chronią przed rozwojem choroby Parkinsona. Ryzyko jej wystąpienia zmniejsza się nawet o 60 proc.

Picie kawy chroni także przed chorobą Alzheimera. Okazuje się, że u kawoszy ryzyko rozwoju schorzenia jest aż o 65 proc. mniej niż u osób, której jej nie piją.

3. Kawa chroni przed cukrzycą typu 2

Cukrzyca to choroba, która charakteryzuje się zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. U pacjentów z cukrzycą typu 1 trzustka nie wytwarza insuliny - hormonu, który kontroluje poziom glukozy. Dlaczego tak się dzieje? Na to pytanie lekarze nie potrafią udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Zdaniem badaczy choroba najprawdopodobniej ma podłoże genetyczne.

W przypadku pacjentów z cukrzycą typu 2, mimo że trzustka wytwarza insulinę to organizm z jakiegoś powodu na nią nie reaguje i poziom glukozy ciągle rośnie. Za taki stan rzeczy najczęściej odpowiada styl życia - niezdrowa dieta i brak ruchu. Najlepszym sposobem na uniknięcie cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków i... picie kawy. Okazuje się, że osoby, które regularnie piją kawę znacznie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2. Badania pokazują, że u tych osób ryzyko rozwoju cukrzycy jest o 23–50 proc. niższe.  

4. Kawa działa przeciwnowotworowo

Kawa zawiera dwa silne antyoksydanty kwas chlorogenowy i kawowy. Związki te zwalczają wolne rodniki, czyli związki, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Badanie pokazują, że picie kawy chroni przed rozwojem raka wątroby, jelita grubego, prostaty oraz szyjki macicy. Dodatkowo wspomagają one usuwanie toksyn z organizmu. 

5. Kawa wspomaga odchudzanie

O kawie powinny pamiętać także osoby, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Kofeina poprawia metabolizm oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. Liczne badań pokazuje, że kofeina zwiększa metabolizm o 3-11 proc. Co ciekawe, w przypadku osób otyłych kawa może zwiększyć spalanie tłuszczu o 10 proc., a u osób, które nie mają problemów z wagą nawet o 29 proc.

6. Picie kawy poprawia wydolność organizmu

Kofeina pobudza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo aktywuje wydzielanie adrenaliny, czyli hormonu walki i ucieczki, a tym samym przygotowuje organizm do wysiłku. Zdaniem badaczy osoby, które ćwiczą, na pół godziny przed treningiem, powinny wypić filiżankę kawy. Okazuje się, że zawarta w kawie kofeina zwiększa wydolność organizmu średnio o 11–12 proc.

7. Kawa chroni przed depresją

Depresja to choroba, która przez wielu lekarzy uznawana jest już za chorobę cywilizacyjną. Szacuje się, że na całym świecie zmaga się z nią niemal 350 mln osób. Co można zrobić, aby jej uniknąć? W badaniu przeprowadzonym w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu Harvardu wynika, że kobiety, które piły 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie, miały o 20 proc. mniejsze ryzyko depresji w porównaniu z kobietami, które jej nie piły.

Inne badanie przeprowadzone na grupie 208,424 osób pokazało, że osoby, które piły 4 lub więcej filiżanek dziennie znacznie rzadziej miały myśli samobójcze.

8. Kawa chroni przed udarem

Wiele osób rezygnuje z picia kawy, gdyż ta podnosi ciśnienie. Faktycznie mała czarna powoduje jego wzrost, ale zaledwie o 3–4 mm / Hg. Tym samym nie ma dowodów na to, że picie kawy sprzyja nadciśnieniu i chorobom serca. A wręcz przeciwnie! Badania pokazują, że picie kawy chroni przed chorobą wieńcową, a także przed udarem mózgu. Szacuje się, że w tym ostatnim przypadku zmniejsza ryzyko nawet o 20 proc.!

Co ciekawe, picie kawy polecane jest pacjentom z zaburzeniem rytmu serca. Wypijanie 4 filiżanek kawy dziennie redukuje o 18 proc. liczbę hospitalizacji właśnie z powodu arytmii.

9. Kawa wydłuża życie

Dwa duże badania pokazują, że picie kawy zmniejsza o 20 proc. u mężczyzn i o 26 proc. u kobiet między 18-24 rokiem życia ryzyko przedwczesnego zgonu. Korzystne działanie kawy jest szczególnie widoczne u chorych na cukrzycę typu 2. Prowadzone przez przeszło 20 lat badanie pokazało, że u chorych, którzy pili kawę ryzyko zgonu było mniejsze aż o 30 proc.

Zdaniem badaczy, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, kawa może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Być może "mała czarna" to najzdrowszy napój świata!

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o kawie:

Zobacz film: Czy kawa jest zdrowa? Źródło: Zdrowie

Czy kawa wypłukuje magnez?

Nie, kawa zawiera magnez. Szacuje się, że jedna filiżanka kawy zawiera ok. 7 mg tego pierwiastka. Mimo że picie kawy przyspiesza wydalanie magnezu, to i tak bilans jest dodatni.

Kawa - kto powinien uważać?

Mimo że kawa ma korzystny wpływ na zdrowie, to osoby, które nie piją jej wcale lub robią to bardzo rzadko powinny zachować ostrożność. Okazuje się, że u tych osób wypicie kawy wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca.

Data aktualizacji: 30.03.2023,
Opublikowano: 30.03.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej