Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie -  w tym przysłowiu jest wiele racji!

Fot: HUIZENG HU / gettyimages.com

Jabłka należą do jednych chętniej jedzonych owoców. I bardzo dobrze, bo chronią przed miażdżycą, zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, a także pomagają schudnąć. Jakie jeszcze korzyści daje jedzenie jabłek?

Jabłka najprawdopodobniej trafiły do Europy z Chin. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Różnią się one między sobą smakiem, wielkością czy kolorem skórki. Wszystkie są jednak doskonałym źródłem witamin i minerałów, których potrzebuje organizm człowieka.

Jabłka - wartości odżywcze

Jabłka to przede wszystkim bogactwo pektyn. Związki ten pomagają  oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, utrzymać prawidłowy skład flory bakteryjnej oraz zapobiegają zaparciom. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Wystarczy zjeść w ciągu dnia 2-3 jabłka, aby go obniżyć. Pektyny pomagają także obniżyć poziom glukozy we krwi.

Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C. Do jej zadań należy nie tylko wzmacnianie odporności, ale także zwalczanie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Dodatkowo bierze ona udział procesach metabolicznych (jest niezbędna do produkcji kolagenu, który ujędrnia skórę i nadaje jej młody wygląd), a w połączeniu z witaminą P uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jabłka zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz żelaza, które jest niezbędne do "produkcji" czerwonych krwinek i chroni przed rozwojem anemii. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Błonnik zatrzymuje również uczucie sytości na dłużej, dlatego jabłka polecane są osobom, które się odchudzają. Owoce leczą zgagę, a ugotowane i przetarte łagodzą biegunkę.

Jabłko - ile ma kalorii?

100 gramowe jabłko dostarcza ok. 52 kcal, 0,26 g białka, 13,81 g węglowodanów, 10,39 g cukru, 2,40 g błonnika, 0,17 g tłuszczu oraz 4,60 mg witaminy C.

Zobacz film i dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść jabłka? Źródło: Wiem co jem

Jabłka - czy każdy może je jeść?

Mimo że jabłka są bogate w cenne dla zdrowia związki, to nie każdy powinien je jeść. Jedzenia jabłek powinny unikać osoby, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego. Zwarte w owocach cukry proste mogą podrażnić układ pokarmowy i wywołać biegunkę lub zaparcia.

Jabłka - co można z nich przygotować?

Jabłka to owoce, które doskonale pasują do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Nadają się do pieczenia, duszenia czy gotowania. Mogą stanowić bazę do cista, np. szarlotki, czy dodatek do potraw mięsnych. Jabłka najlepiej komponują się z mięsem z indyka oraz kurczaka. Można z nich także przygotowywać konfitury, dżemy oraz kompoty. 

Bardzo często jabłka dodaje się surówek. Owoce bardzo dobrze komponują się z kapustą kiszoną oraz marchewką.

Data aktualizacji: 14.10.2022,
Opublikowano: 18.10.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej