Jaką dietę należy stosować przy kolce nerkowej?

Guido Mieth/getty images

Odpowiednio dobrana dieta wspomaga pracę nerek. Typowymi objawami choroby są: ból, częste oddawanie moczu, nudności i wymioty. Właściwe odżywianie może pomóc zmniejszyć objawy.

Działania prewencyjne w zakresie objawów kolki nerkowej podejmuje się w przypadku zakwalifikowania chorego do grupy potencjalnego ryzyka oraz na podstawie analizy badań laboratoryjnych i oceny metabolicznej. Podstawą diety przy kolce nerkowej jest odpowiednia podaż płynów. Warto wiedzieć co wykluczyć, a co włączyć do codziennego jadłospisu.

Zła dieta – jedna z przyczyn kolki nerkowej

Kolka nerkowa najczęściej pojawia się u osób między 20. a 50. rokiem życia. Cierpią na nią głównie mężczyźni wykazujący skłonności genetyczne i prowadzący tryb życia zwiększający ryzyko złogów. Kolce nerkowej sprzyjają dieta bogata w białko i wysokozmineralizowaną wodę, a także ciepły klimat.

Znaczenie wody w kolce nerkowej

Dieta w kolce nerkowej powinna być przede wszystkim bogata w płyny, najlepiej w zwykłą, niegazowaną wodę mineralną. Jednak pod uwagę należy dodatkowo wziąć czas jej przyjmowania i jakość. Dobowa ilość wydalanego moczu powinna wynosić około 2 litrów przy gęstości w okolicach 1,01 g/ml. W ciepłe i słoneczne dni człowiek traci z potem bardzo dużo wody oraz elektrolitów. Taka sama zależność występuje w przypadku intensywnych ćwiczeń fizycznych. Nieuzupełnianie płynów w takich sytuacjach prowadzi do odwodnienia i wpływa na ciężar właściwy moczu. Przy prawidłowej ilości wypijanej wody kolor moczu jest słomkowożółty. Zbyt ciemny może świadczyć o niskim nawodnieniu.

Dziennie należy pić 1,5–2 litry wody filtrowanej, niskosodowej. Najlepiej, gdy stanowi ona połowę przyjmowanych dobowo płynów. Pozostałe napoje powinny mieć pH zbliżone do neutralnego, czyli 7,0. W związku z tym należy wykluczyć sok z grejpfruta ze względu na właściwości litogenne (czyli przyczyniające się do powstawania kamieni). Badania wykazały, że spożycie 240 ml soku zwiększa ryzyko pojawienia się kolki nerkowej o 40%. Wiele wątpliwości i sprzecznych doniesień związanych jest z piciem piwa i wina. Z jednej strony oba trunki zwiększają filtrację nerkową, a co za tym idzie – zmniejszają gęstość moczu. Z drugiej jednak nie wolno zapominać o tym, że regularne spożywanie wina i piwa może prowadzić do marskości wątroby, otyłości, stanów zapalnych trzustki, a zwłaszcza do uzależnienia. Duże znaczenie ma sposób przyjmowania płynów. Wodę należy pić w niewielkich porcjach, regularnie przez cały dzień, nawet tuż po nocnym oddaniu moczu. Najczęściej zaleca się około 200 ml płynów co 1,5–2 godziny. Pomaga to pozbyć się szczawianów, moczanów, fosforanów i kwasu moczowego w procesie krystalizacji oraz zwiększyć przepływ moczu przez drogi moczowe.

Składniki odżywcze w diecie przeciw kolce nerkowej

Szczegółowa dieta w leczeniu kolki nerkowej spowodowanej przez kamicę moczową uzależniona jest od rodzaju kamicy. Znając skład kamieni, dietetycy są w stanie stworzyć spersonalizowany jadłospis, który pomaga w leczeniu dolegliwości. Profilaktyka natomiast obejmuje zrównoważoną dietę, zawierającą dużą ilość nisko przetworzonych lub nieprzetworzonych warzyw i owoców oraz uwzględniającą spożywanie posiłków w regularnych odstępach. Niezwykle ważny jest błonnik, który usprawnia trawienie i pomaga pozbyć się z jelit zalegających resztek pokarmowych.

Osoby z kamicą nerkową oraz chcące jej uniknąć powinny ograniczyć spożywanie białka zwierzęcego, które przyczynia się do zwiększenia stężenia mocznika. Zgodnie z zaleceniami dziennie należy spożywać białko w ilości 0,8–1 g/kg. Ważne, aby dostosować jego ilość do wieku pacjenta. W przypadku dzieci i młodzieży w okresie wzrostu wielkość ta jest bardziej elastyczna.

Profilaktykę kolki nerkowej stanowi dieta uboga w puryny. Zawierają ją głównie: podroby, dziczyzna, śledzie, szproty, fasola, grzyby, herbata, kakao, kawa, szpinak oraz groch. Im wyższe jest pH posiłków, tym większe pH moczu. Zasadowe pH mają potrawy należące do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak trzeba przy nich unikać niektórych warzyw, w tym:

  • szczawiu,
  • buraków,
  • botwiny,
  • rabarbaru,
  • szpinaku,
  • roślin strączkowych.

Specjaliści zalecają ograniczenie spożywania produktów mlecznych, w tym mleka, jogurtów, kefirów oraz deserów. Rozwojowi kamieni sprzyja dieta bogata w sól. Obecnie mówi się, że dzienne spożycie chlorku sodu powinno wynosić od 3 do 5 g. Potrawy wysoko przetworzone oraz dania typu fast food nie tylko sprzyjają rozwojowi kamicy nerkowej, ale przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: Nerki

źródło:x-news

Bibliografia:

1. Han Haewook et al. “Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis)”. Clinical nutrition research vol. 4,3 (2015): 137-52. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137.

2. Piotr Paweł Świniarski. Profilaktyka kamicy nerkowej. Przegląd Urologiczny 2013/4(80).

Data aktualizacji: 15.09.2020,
Opublikowano: 15.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej