Koper włoski (zwany także fenkułem) to bylina z rodziny selerowatych. Najbardziej znana jest z owoców, które w wielu regionach świata stanowią popularny surowiec zielarski. Herbatka koperkowa o charakterystycznym anyżowym smaku zalecana jest w przypadku wielu dolegliwości, w szczególności przy problemach trawiennych.
Herbatka z kopru włoskiego – skład
Fenkuł to warzywo o wielu cennych dla zdrowia właściwościach i interesujących walorach smakowych. Do przygotowania herbaty koperkowej wykorzystuje się jego wysuszone owoce przypominające wyglądem drobne ziarenka. W ich wnętrzu znajdują się nasiona kopru włoskiego, stanowiące najwartościowszą część rośliny. Zawierają one:
- liczne fitozwiązki, m.in. flawonoidy (rutynę, kwercetynę) i olejki eteryczne (anetol, limonen),
- białko o korzystnym dla ludzkiego organizmu składzie aminokwasów,
- nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6),
- bardzo dużo błonnika,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) i witaminę C,
- minerały, głównie żelazo, wapń, magnez, mangan, ale też cynk, fosfor, potas i miedź.
Jak bezpiecznie leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z naszego filmu
Właściwości herbatki koperkowej a trawienie
Bogaty skład nasion kopru włoskiego czyni z nich doskonały środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Herbatka koperkowa:
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- usprawnia pasaż jelitowy,
- ma właściwości rozkurczowe,
- działa wiatropędnie.
W związku z powyższym napar z fenkułu reguluje trawienie i ogranicza niektóre negatywne skutki nieprawidłowego odżywiania się, np. przejedzenia. Nasiona kopru włoskiego łagodzą bóle żołądka, zapobiegają zgadze, odbijaniu się po posiłku, likwidują wzdęcia i zaparcia.
Herbatka koperkowa cieszy się wyjątkową popularnością jako remedium na dziecięce kolki. Uznawana jest za łagodny, bezpieczny dla młodego organizmu środek na bolesne dolegliwości jelitowe.
Herbatka z kopru włoskiego na infekcje
Zawarte w nasionach kopru włoskiego fitozwiązki oraz witamina C mają właściwości antyseptyczne – antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze. W związku z tym herbatka koperkowa wspomaga profilaktykę i zwalczanie różnego rodzaju infekcji. Łagodzi nieżyty górnych dróg oddechowych, działając przeciwzapalnie i wykrztuśnie, a także napotnie i przeciwgorączkowo. W przypadku infekcji jelitowych herbatka z kopru włoskiego hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Zastosowany miejscowo napar łagodzi objawy niektórych chorób skórnych.
Antyoksydanty w herbatce koperkowej
Flawonoidy, olejki eteryczne oraz witamina C to substancje o właściwościach przeciwutleniających. Picie herbatki z kopru włoskiego może zatem ograniczać szkodliwą aktywność wolnych rodników. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia wielu chorób – nowotworowych, neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych. Hamowane są także procesy starzenia się organizmu. Z tego względu wyciąg z nasion fenkułu nierzadko wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do skóry dojrzałej.
Herbatka koperkowa a układ krążenia
Nie tylko potencjał antyoksydacyjny, ale też bogactwo minerałów, witamin i błonnika czyni z herbatki koperkowej cenny element diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Substancje te regulują pracę serca i ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, działają przeciwzakrzepowo. Na uwagę zasługują także krwiotwórcze właściwości składników herbatki z kopru włoskiego – żelaza, witamin z grupy B.
Herbata z kopru włoskiego na odchudzanie
Herbatkę koperkową warto pić podczas diet odchudzających. Reguluje apetyt, wspomaga trawienie, obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków. Pomocne jest także jej działanie moczopędne, dzięki któremu następuje wydalanie z organizmu nadmiaru płynów oraz toksycznych produktów przemiany materii.
Herbatka z kopru włoskiego – działanie estrogenne
W składzie nasion fenkułu znajdują się fitoestrogeny, czyli związki o strukturze i działaniu podobnym do tego, które mają żeńskie hormony płciowe. Ich ilości są niewielkie, więc picie herbatki koperkowej nie ma znacznego wpływu na gospodarkę hormonalną. W pewnym stopniu jednak może przyczyniać się np. do łagodzenia objawów menopauzy, stymulowania laktacji czy pobudzania libido.
Niewielkie stężenie fitoestrogenów w herbacie z kopru włoskiego jest niemal nieodczuwalne dla osób dorosłych. Znacznie silniej wpływa na bardzo młode organizmy. Wysoka podaż fitoestrogenów może być niebezpieczna dla płodu oraz prowadzić do zaburzeń rozwojowych u najmłodszych dzieci (przyspieszać dojrzewanie dziewczynek, zaburzać rozwój płciowy chłopców). Warto zatem rozważyć picie dużej ilości naparu z fenkułu w charakterze naturalnego środka na różnego rodzaju dolegliwości występujące podczas ciąży. Nie można też bez umiaru stosować herbatki koperkowej na kolki u niemowląt. Ostrożność zachować powinny mamy karmiące, gdyż związki estrogenowe przenikają do pokarmu.
Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o układzie pokarmowym
Kolka 02.09.2018r.
Kolka u maluszków jest straszna. Dziecko zaczyna koncert od 18 do północy in ic mu nie pomaga. nic. męczy się strasznie, my próbowaliśmy wszystkiego i dopiero czas pomógł wyleczyć kolki :(
Marca 30.08.2018r.
Herbatka koperkowa jest super, ale i super są po niej wzdęcia. Nie jestem przekonana, czy ktoś powinien ją pić każdego dnia. Ale dla dzieci jest super, zwłaszcza na kolki!
BasiaG62 30.08.2018r.
Herbatka koperkowa to najlepsze co można podać dziecku, które ma kolkę, wypróbowałam na swoich dzieciach, oraz na wnukach. Równie dobry jest też rumianek, ale jednak do herbatki koperkowej mam większe zaufanie.