Herbatka koperkowa – właściwości, zastosowanie, zalety i zagrożenia

Fot: Giselleflissak / gettyimages.com

Herbatka koperkowa to napar z nasion kopru włoskiego, stosowany od stuleci w ziołolecznictwie. Ceniony jest w szczególności w związku z jego korzystnym wpływem na działanie układu pokarmowego. Zyskał sławę jako niezawodny preparat na niemowlęce kolki.

Koper włoski (zwany także fenkułem) to bylina z rodziny selerowatych. Najbardziej znana jest z owoców, które w wielu regionach świata stanowią popularny surowiec zielarski. Herbatka koperkowa o charakterystycznym anyżowym smaku zalecana jest w przypadku wielu dolegliwości, w szczególności przy problemach trawiennych.

Herbatka z kopru włoskiego – skład

Fenkuł to warzywo o wielu cennych dla zdrowia właściwościach i interesujących walorach smakowych. Do przygotowania herbaty koperkowej wykorzystuje się jego wysuszone owoce przypominające wyglądem drobne ziarenka. W ich wnętrzu znajdują się nasiona kopru włoskiego, stanowiące najwartościowszą część rośliny. Zawierają one:

  • liczne fitozwiązki, m.in. flawonoidy (rutynę, kwercetynę) i olejki eteryczne (anetol, limonen),
  • białko o korzystnym dla ludzkiego organizmu składzie aminokwasów,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie omega-6),
  • bardzo dużo błonnika,
  • minerały, głównie żelazo, wapń, magnez, mangan, ale też cynk, fosfor, potas i miedź.

Jak bezpiecznie leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu.

Właściwości herbatki koperkowej a trawienie

Bogaty skład nasion kopru włoskiego czyni z nich doskonały środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Herbatka koperkowa:

  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
  • usprawnia pasaż jelitowy,
  • ma właściwości rozkurczowe,
  • działa wiatropędnie.

W związku z powyższym napar z fenkułu reguluje trawienie i ogranicza niektóre negatywne skutki nieprawidłowego odżywiania się, np. przejedzenia. Nasiona kopru włoskiego łagodzą bóle żołądka, zapobiegają zgadze, odbijaniu się po posiłku, likwidują wzdęcia i zaparcia.

Herbatka koperkowa cieszy się wyjątkową popularnością jako remedium na dziecięce kolki. Uznawana jest za łagodny, bezpieczny dla młodego organizmu środek na bolesne dolegliwości jelitowe.

Herbatka z kopru włoskiego na infekcje

Zawarte w nasionach kopru włoskiego fitozwiązki oraz witamina C mają właściwości antyseptyczne – antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze. W związku z tym herbatka koperkowa wspomaga profilaktykę i zwalczanie różnego rodzaju infekcji. Łagodzi nieżyty górnych dróg oddechowych, działając przeciwzapalnie i wykrztuśnie, a także napotnie i przeciwgorączkowo. W przypadku infekcji jelitowych herbatka z kopru włoskiego hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Zastosowany miejscowo napar łagodzi objawy niektórych chorób skórnych.

Antyoksydanty w herbatce koperkowej

Flawonoidy, olejki eteryczne oraz witamina C to substancje o właściwościach przeciwutleniających. Picie herbatki z kopru włoskiego może zatem ograniczać szkodliwą aktywność wolnych rodników. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia wielu chorób – nowotworowych, neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych. Hamowane są także procesy starzenia się organizmu. Z tego względu wyciąg z nasion fenkułu nierzadko wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków do skóry dojrzałej.

Herbatka koperkowa a układ krążenia

Nie tylko potencjał antyoksydacyjny, ale też bogactwo minerałów, witamin i błonnika czyni z herbatki koperkowej cenny element diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Substancje te regulują pracę serca i ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, działają przeciwzakrzepowo. Na uwagę zasługują także krwiotwórcze właściwości składników herbatki z kopru włoskiego – żelaza, witamin z grupy B.

Herbata z kopru włoskiego na odchudzanie

Herbatkę koperkową warto pić podczas diet odchudzających. Reguluje apetyt, wspomaga trawienie, obniża indeks glikemiczny spożywanych posiłków. Pomocne jest także jej działanie moczopędne, dzięki któremu następuje wydalanie z organizmu nadmiaru płynów oraz toksycznych produktów przemiany materii.

Herbatka z kopru włoskiego – działanie estrogenne

W składzie nasion fenkułu znajdują się fitoestrogeny, czyli związki o strukturze i działaniu podobnym do tego, które mają żeńskie hormony płciowe. Ich ilości są niewielkie, więc picie herbatki koperkowej nie ma znacznego wpływu na gospodarkę hormonalną. W pewnym stopniu jednak może przyczyniać się np. do łagodzenia objawów menopauzy, stymulowania laktacji czy pobudzania libido.

Niewielkie stężenie fitoestrogenów w herbacie z kopru włoskiego jest niemal nieodczuwalne dla osób dorosłych. Znacznie silniej wpływa na bardzo młode organizmy. Wysoka podaż fitoestrogenów może być niebezpieczna dla płodu oraz prowadzić do zaburzeń rozwojowych u najmłodszych dzieci (przyspieszać dojrzewanie dziewczynek, zaburzać rozwój płciowy chłopców). Warto zatem rozważyć picie dużej ilości naparu z fenkułu w charakterze naturalnego środka na różnego rodzaju dolegliwości występujące podczas ciąży. Nie można też bez umiaru stosować herbatki koperkowej na kolki u niemowląt. Ostrożność zachować powinny mamy karmiące, gdyż związki estrogenowe przenikają do pokarmu.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o układzie pokarmowym

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 30.08.2018,
Opublikowano: 30.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kolka 02.09.2018r.

Kolka u maluszków jest straszna. Dziecko zaczyna koncert od 18 do północy in ic mu nie pomaga. nic. męczy się strasznie, my próbowaliśmy wszystkiego i dopiero czas pomógł wyleczyć kolki :(

Marca 30.08.2018r.

Herbatka koperkowa jest super, ale i super są po niej wzdęcia. Nie jestem przekonana, czy ktoś powinien ją pić każdego dnia. Ale dla dzieci jest super, zwłaszcza na kolki!

BasiaG62 30.08.2018r.

Herbatka koperkowa to najlepsze co można podać dziecku, które ma kolkę, wypróbowałam na swoich dzieciach, oraz na wnukach. Równie dobry jest też rumianek, ale jednak do herbatki koperkowej mam większe zaufanie.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej