Dieta Konrada Gacy – sposób na piękną sylwetkę

Fot: BillionPhotos.com / fotolia.com

Gaca System to nazwa pewnego sposobu odchudzania, jakim jest dieta Gacy. Autorem jej jest Konrad Gaca. Dieta podzielona jest na 3 etapy. Docelowo ma za zadanie pobudzić przemianę materii i dzięki temu odchudzać

Popularność Gaca System jest wysoka również ze względu na to, że dieta Gacy nie tylko odchudza, ale także przygotowuje do życia po zakończeniu odchudzania. Jak zapewnia Gaca, osoby, które stosują jego program, są przygotowane do tego, by uniknąć efektu jojo.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Kim jest Konrad Gaca?

Autor Gaca System to nikt inny jak specjalista żywieniowy Konrad Gaca.

Jest on prezesem Stowarzyszenia Walki z Otyłością „FatKillers” oraz pomysłodawcą kampanii prospołecznej „Chudniesz – Wygrywasz Zdrowie”. Otrzymał honorowany na całym świecie międzynarodowy tytuł Certified Nutrition Specialist. Oprócz specjalizowania się w zdrowym żywieniu Konrad Gaca jest także trenerem Europejskiej Federacji Fitness & Wellness oraz trenerem klasy Master amerykańskiej federacji PROPTA.

Oprócz diety Gaca opracował również system treningowy. Składa się on z 5 części, które powinny być włączane do codziennych ćwiczeń w odpowiedniej kolejności. Gaca przekonuje, że do tego, aby skutecznie schudnąć, sama dieta nie wystarczy – niezbędne są także ćwiczenia. Poprawę metabolizmu i przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej może jego zdaniem zagwarantować tylko indywidualnie dobrany jadłospis oraz program aktywności fizycznej.

Program Gacy skierowany jest do osób z nadwagą, praktycznie bez ograniczeń wiekowych. Zestawy ćwiczeń skomponowane przez autora metody zalecane są głównie osobom z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym oraz problemami ortopedycznymi. Niewskazane jest natomiast, by plan ćwiczeń Gacy podejmowali chorzy na cukrzycę typu 1, nietolerancję glutenu czy nowotwory.

Każda z 5 części treningu Konrada Gacy ma za zadanie walczyć z komórkami tłuszczu w różnych aspektach. Zakłada wykorzystanie do ćwiczeń różnych przyrządów: piłki, kapsuły wytwarzającej podciśnienie czy bieżni. Dodatkowo do treningów można włączyć inne aktywności, takie jak pływanie, nordic walking lub jazdę na rowerze. Stosowane są tlenowe oraz beztlenowe formy treningu.

Zobacz film: 5 trików żywieniowych na zgrabną sylwetkę. Źródło: Stylowy Magazyn

Dieta Konrada Gacy – jadłospis. Na czym polega?

Sama dieta opracowywana jest indywidualnie, w zależności od płci, wieku oraz masy ciała. Poszczególne jadłospisy łączy to, że bazują w dużej mierze na mięsie z ryby i kurczaka. Istnieją także warianty oparte na soi oraz wegetariańskie.

Na pełen program dietetyczny Konrada Gacy składają się 3 etapy.

Pierwszy z nich to tzw. okres motywacyjny. Trwa miesiąc, a osoba, która chce się odchudzić, pracuje wówczas nad własną motywacją. Jak twierdzi Gaca, podczas tego etapu osoba z trzydziesto- lub czterdziestokilogramową nadwagą może zgubić od 7 do 12 kg.

Drugim etapem jest okres pracy właściwej. Wówczas zostaje ułożony jadłospis, indywidualnie dobrany do parametrów danej osoby: jej wzrostu, wieku, płci oraz aktualnej wagi. Jadłospis układany jest w dwutygodniowych cyklach.

Trzeci z etapów – ostatni – to wyprowadzenie z diety. Jak przy każdej diecie, która ma zapewnić stałą utratę wagi, także tutaj trzeba umiejętnie z niej wyjść. Wychodzenie z diety Gacy trwa ok. 3 miesięcy. Podczas tego etapu wskazane jest pozbycie się dodatkowych 2–3 kg powyżej liczby docelowej. Etap ten, jak zaznacza Gaca, jest bardzo ważny i należy go poprawnie przeprowadzić. Podczas ostatniego etapu diety organizm podlega „programowaniu”, tak aby można było mu dostarczać posiłki obfitsze niż w czasie stosowania diety.

Dieta Gacy tworzona dla osób, które chcą z nim współpracować, nie zostaje nigdzie opublikowana. Jednak to, co na jej temat wiadomo, wiąże się z dominacją mięsa w jadłospisie. Poznanie właściwych zasad diety Gacy i dostęp do niezbędnej wiedzy wiążą się z podjęciem współpracy z autorem i sztabem specjalistów, którzy czuwają nad poprawnym przebiegiem diety, stanem zdrowia fizycznego osoby, która chce schudnąć, oraz motywują do pracy nad sobą. Niezbędny jest tutaj regularny kontakt z konsultantem.

Od momentu opracowania przez Gacę planu żywieniowego z diety skorzystało już kilkanaście tysięcy osób. Cieszy się uznaniem gwiazd telewizji. Konrada Gacę określa się czasem „meską wersją Ewy Chodakowskiej”.

Dieta Gacy – przepisy?

Przepisy na konkretne dania z diety Gacy nie są udostępnione do wiedzy publicznej. Istnieje jednak kilka zasad, które tej diety dotyczą i mogą posłużyć za uniwersalne wskazówki dla każdej osoby pragnącej wprowadzić zdrowy tryb życia i pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Przede wszystkim Gaca przekonuje o konieczności regularnego spożywania posiłków. Prowadzi to do uregulowania metabolizmu, a informuje organizm, że nie musi on kumulować jedzenia, gdyż o określonej porze dostanie kolejną porcję. W konsekwencji organizm spala kalorie i chudnie. Inną ważną kwestią jest zachowanie odpowiednich proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów w pożywieniu.

Ważne jest także odpowiednie zaplanowanie posiłków, by w konkretnej porze dnia dać organizmowi to, czego wtedy potrzebuje. Śniadania powinny być zatem węglowodanowe, jednak mieć niski indeks glikemiczny, a węglowodany muszą być złożone. Znajdziemy je w musli, pełnoziarnistym pieczywie oraz sokach warzywnych. Dobrze jest także włączyć do śniadania odpowiednią ilość białka, np. w postaci jajka. W kolacji natomiast mają przeważać białka. W przeciwieństwie do owoców jedzonych o późnych porach białko ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną i spalanie tkanki tłuszczowej. Zjedzenie wieczorem łososia, piersi z kurczaka czy jajka będzie trafionym pomysłem.

Istotna jest także równowaga we wprowadzaniu do organizmu tłuszczu. Wskazane są tłuszcze nienasycone i kwasy omega-3 oraz omega-6. Znajdziemy je m.in. w orzechach, oliwie z oliwek, oleju lnianym i rybach morskich. Wskazane jest też picie dużych ilości wody, podobnie jak eliminacja cukrów i soli.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej