Dieta białkowa, czyli skuteczny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie białkowej. Ogólne zasady, fazy i efekty tej diety

Fot: anaumenko / fotolia.com

Dieta białkowa przyczynia się do redukcji masy ciała, nawet o 1 kilogram w ciągu tygodnia. Jadłospis tej diety składa się z produktów o wysokiej zawartości białka, m.in. jaj, chudego nabiału oraz chudego mięsa. Zaletą diety jest dostosowanie ilości i czasu jedzenia posiłków do indywidualnych potrzeb każdej osoby. 

Dieta białkowa umożliwia redukcję masy ciała. Polega ona na jedzeniu posiłków dostarczających dużych ilości białka, które przyspiesza przemianę materii. Wskazane jest, by stosować przede wszystkim chude produkty nabiałowe.

Ogólne zasady i istota dieta białkowej

Dieta białkowa, nazywana również proteinową, jest dietą odchudzającą. Proces utraty nadmiaru kilogramów jest długotrwały, ale pierwsze efekty zmiany sposobu odżywiania się są widoczne stosunkowo szybko. Dieta proteinowa umożliwia jedzenie takiej ilości posiłków, która pokrywa indywidualne zapotrzebowanie każdej osoby. Warunkiem jest, by posiłki składały się wyłącznie z produktów zalecanych. Wskazaniem jest picie przynajmniej 3 litrów płynów dziennie, najlepiej około 2 szklanek wody do każdego posiłku. Dieta proteinowa ma charakter diety eliminacyjnej. W początkowym okresie zmiany sposobu żywienia może dojść do niedoborów witaminowych, które należy uzupełniać suplementami.

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Fazy diety białkowej

Dieta białkowa podzielona jest na cztery fazy. Dla każdej z nich są ustalone produkty wskazane i przeciwwskazane w jadłospisie. W pierwszej i drugiej fazie diety dochodzi do pozbycia się zbędnych kilogramów. Trzecia i czwarta faza prowadzi do utrwalenia efektów i uniemożliwienia pojawienia się efektu jo-jo.

Faza I diety białkowej

Produktami wskazanymi w diecie białkowej są: jaja, chuda wołowina, cielęcina, drób, chudy nabiał oraz ryby i owoce morza. Z produktów mlecznych przeciwwskazane się żółte sery. Do zalecanych technik przyrządzania potraw zalicza się gotowanie na wodzie lub na parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu (np. w folii aluminiowej lub pergaminie) oraz grillowanie. Dozwolonymi dodatkami do potraw są zioła, cebula, szczypiorek oraz sok z cytryny. W tym okresie nie należy stosować żadnych tłuszczów, również roślinnych (np. oliwy z oliwek). Ograniczeniu podlega użycie soli kuchennej. Do picia wskazane są: woda mineralna, herbaty ziołowe oraz niesłodzona kawa. Produktami przeciwwskazanymi w pierwszej fazie diety są również: kukurydza, ziemniaki, ryż, awokado oraz nasiona roślin strączkowych.

Faza II diety białkowej

W drugiej fazie diety białkowej dozwolone są wszystkie produkty z pierwszej fazy. Na liście żywności zalecanej pojawiają się również warzywa, za wyjątkiem ziemniaków i roślin strączkowych, które można jeść w nieograniczonej ilości. Zalicza się do nich przede wszystkim: pomidory, ogórki, marchew, pory, seler, cukinię, kapustę, paprykę, rzodkiewkę, brokuły, szpinak, pieczarki oraz szparagi. Na typ etapie, podobnie jak w fazie pierwszej, nie używa się żadnych tłuszczów. Faza druga nazywana jest inaczej fazą naprzemienną – przez pierwsze 5 dni tej fazy zaleca się jeść posiłki białkowo-warzywne, a przez następne 5 dni wyłącznie złożone z produktów białkowych, podobnie jak w fazie pierwszej.

Faza III diety białkowej

W trzeciej fazie diety białkowej produktami wskazanymi są wszystkie te, które pojawiły się jako dozwolone w dwóch pierwszych fazach. Do żywności zalecanej na tym etapie diety zalicza się również: jedną porcję owoców, za wyjątkiem bananów, winogron, wiśni oraz czereśni, dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa oraz plaster żółtego sera dziennie. Dwa razy w ciągu tygodnia dozwolone jest jedzenie dwóch porcji produktów zawierających skrobię, czyli ziemniaków, roślin strączkowych, makaronów, ryżu oraz kasz. Do potraw można stosować również tłuszcze roślinne, ale w niewielkich ilościach.

Zobacz także: Dieta Dukana (białkowa) - zasady, jadłospis i przepisy, efekty

Faza IV diety białkowej

W fazie czwartej diety białkowej przez sześć dni w tygodniu można jeść dowolne produkty, ale z dostosowaniem się do zasad zdrowego odżywiania. Zaleca się, by w codziennym jadłospisie pojawiły się trzy łyżki otrębów owsianych, które można dodawać do różnych potraw, np. sałatek, owoców oraz jeść z jogurtem naturalnym. W jeden dzień w tygodniu należy odżywiać się zgodnie ze wskazaniami z pierwszej fazy diety białkowej.

Efekty diety białkowej

Dieta białkowa przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii, ponieważ trawienie i wchłanianie białka przez organizm wiąże się z dużymi nakładami energii. Wysoka zawartość białka w diecie zapewnia szybsze uczucie sytości i hamuje łaknienie. Dieta białkowa jest typową dietą odchudzającą, która umożliwia utratę nawet 4-5 kilogramów w ciągu miesiąca. Wadą tego sposobu odżywiania jest bardzo niska ilość węglowodanów w jadłospisie, co prowadzi do wykorzystywania kwasów tłuszczowych jako źródła energii. Konsekwencją jest zakwaszenie organizmu, a także zmienność nastrojów oraz spadek koncentracji. Wysoka zawartość białka w diecie powoduje wzrost ciśnienia krwi, dlatego dieta proteinowa przeciwwskazana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Produkty powstające przy rozkładzie białek przyczyniają się do obciążenia nerek, dlatego zbyt długotrwałe stosowanie wysokobiałkowej diety może prowadzić do niewydolności tego narządu. Dieta białkowa może skutkować również pojawieniem się zaparć, co wynika z wykluczenia z jadłospisu produktów zbożowych oraz z ograniczenia warzyw.

Przepis na śniadanie w diecie białkowej

W pierwszej fazie diety białkowej pomysłem na smaczne i sycące śniadanie jest jajecznica przyrządzona z dwóch całych jaj i dodatkowo z dwóch białek oraz serek wiejski typu light. W drugiej fazie, do śniadania można dodać warzywa, np. jednego pomidora i kilka rzodkiewek. W trzeciej fazie propozycją śniadania jest jogurt naturalny z dodatkiem truskawek lub dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa z jajkiem gotowanym na twardo i szklanką kefiru.

Przepis na obiad w diecie białkowej

Na każdym etapie diety białkowej w ramach obiadu można przygotować sycącą gotowaną lub pieczoną pierś z kurczaka lub pieczonego dorsza. Dodatkiem do dania we wszystkich fazach diety poza pierwszą może być sałatka z pomidora, ogórka, papryki z serem feta. W trzeciej fazie posiłek uzupełnia się w porcję brązowego lub białego ryżu.

Przepis na kolację w diecie białkowej

W pierwszej fazie diety białkowej w ramach kolacji można przygotować sałatkę z tuńczyka z puszki oraz z jednego ugotowanego na twardo jajka. Propozycją kolacji na ostatnich dwóch etapach diety może być chudy serek wiejski z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki i pomidora, pieczony pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i jabłka lub omlet z dodatkiem plastra żółtego sera oraz z zieloną sałatą pokropioną oliwą z oliwek. 

Zobacz także: Dieta Montignac - zasady stosowania, jadłospis i przepisy

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej