Dieta 1000 kcal - jak i kiedy warto ją stosować? 

Fot: Anjelika Gretskaia / gettyimages.com

Dieta 1000 kcal to jedna z najskuteczniejszych diet odchudzających. Pozwala w krótkim czasie zgubić blisko 10 kilogramów. Jakie są zasady jej stosowania? Kto i kiedy może ją stosować? 

Dieta 1000 kcal jest bardzo skuteczna i bardzo restrykcyjna. Jej stosowanie wiąże się ze znacznym zmniejszeniem ilości spożywanych pokarmów. Osoby, które się na nią zdecydują muszą się liczyć z tym, że mogą odczuwać silny głód między posiłkami. W ciągu tygodnia można stracić od 1-2 kilogramów, a po miesiącu stosowania - 8 kilogramów.

Dieta 1000 kcal - zasady stosowania

Prawidłowo opracowana dieta powinna składać się 5 posiłków (śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji). Ich łączna kaloryczność nie może przekraczać 1000 kcal. W codziennym menu powinny dominować owoce, warzywa, ryby, nabiał, białe mięso. Podczas stosowania diety trzeba całkowicie zrezygnować z picia alkoholu. Dopuszczalne są jedynie woda niegazowana oraz zielona i czerwona herbata, które poprawiają przemianę materii.

Dieta 1000 kcal - które produkty są dopuszczalne?

Osoby, które zdecydują się przejść na dietę 1000 kcal powinny wprowadzić do codziennego menu:

  • pełnoziarniste, ciemne pieczywo;
  • grube kasze, brązowy ryż, makarony pełnoziarniste i gryczane;
  • płatki zbożowe (owsiane);
  • warzywa, owoce;
  • chude mięso;
  • wędliny drobiowe;
  • chudy twaróg;
  • jogurty naturalne, maślanka, mleko niskotłuszczowe;
  • oleje roślinne.

Dieta 1000 kcal - których produktów trzeba unikać?

Podczas stosowania diety 1000 kcal należy się wystrzegać:

  • białego pieczywa;
  • produktów mącznych;
  • drobnych kasz;
  • płatków jaglanych, ryżowych i kukurydzianych;
  • ziemniaków, batatów, manioku i innych warzyw skrobiowych;
  • owoców suszonych i z puszki (w syropie);
  • parówek, kiełbas;
  • pasztetów, konserw, boczku;
  • tłustego twarogu;
  • słodkich jogurtów;
  • śmietany, serków topionych, serów pleśniowych;
  • tłuszczów zwierzęcych;
  • słonych i słodkich przekąsek;
  • napojów gazowanych;
  • miodu;
  • przetworzonej żywności.

Podczas stosowania diety należy całkowicie zrezygnować z jedzenia smażonych potraw. Dopuszczalne są jedynie gotowanie, pieczenie oraz duszenie.

Co jeść, aby zredukować tkankę tłuszczową? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Co jeść, aby zredukować tkankę tłuszczową? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis

  • Śniadanie

Owsianka z bananem

  • Drugie śniadanie 

Kromka razowego chleba, wędlina drobiowa i kawałek żółtej papryki

  • Obiad

Pieczona ryba (dorsz, morszczuk, szczupak), brązowy ryż i sałatka z sałatką i pomidorem

  • Podwieczorek

Duże jabłko

  • Kolacja

Kromka ciemnego pieczywa z chudym twarogiem i papryką.

Osoby, które zdecydują się zakończyć dietę powinny stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków. W przeciwnym razie szybko wrócą do poprzedniej wagi.

Dieta 1000 kcal - czy jest bezpieczna?

Trzeba jasno podkreślić, że dieta 1000 kcal nie jest i nie powinna być stosowana, jako dieta odchudzająca. Niskokaloryczne menu polecane jest jedynie tym osobom, które np. mają przejść operację i w krótkim czasie muszą zrzucić zbędne kilogramy.

W pozostałych przypadkach stosowanie diety 1000 kcal może doprowadzić do poważnych niedoborów. Zbyt niska kaloryczność posiłków może także wywołać zaparcia, niedożywienie, spadek odporności oraz zaburzenia hormonalne i problemy z tarczycą. Dlatego też osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się ze specjalistą. 

Data aktualizacji: 07.07.2020,
Opublikowano: 07.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej