Detoks organizmu przed zimą – sprawdź czemu jest taki ważny!

Fot: mateuszsiuta / stock.adobe.com

Wraz ze zbliżającą się zimą wiele osób decyduje się na przeprowadzenie oczyszczania organizmu, zwanego detoksem. Istnieje na to wiele sposobów, choć nie wszystkie z nich są bezpieczne. Sprawdź, jak się oczyszczać, aby sobie nie zaszkodzić.

Kilka lat temu zapanowała wielka moda na oczyszczanie organizmu. Choć wiele podawanych metod bywa kontrowersyjnych, nie unika wątpliwości, że zadbanie o stan swojego ciała w okresie jesiennym może znacząco poprawić odporność oraz nasze zdrowie w czasie trudnych miesięcy zimowych.

Zobacz także: Detoks jelit – jak go wykonać? Droga do zdrowia organizmu

Co to jest detoks organizmu?

Detoks organizmu to popularne określenie na jego odtrucie i oczyszczenie. Tempo życia większości osób w XXI w. jest bardzo szybkie. Często nie mamy czasu na to, żeby zdrowo i regularnie się odżywiać czy zadbać o odpowiednią aktywność organizmu. Przytłoczeni codziennymi obowiązkami sięgamy po jedzenie typu fast-food, półprodukty zawierające dużą ilość chemicznych dodatków czy ogromną ilość stymulantów, takich jak kawa, napoje energetyczne czy coca-cola. Równocześnie zapominamy o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów, które wypłukują toksyny z organizmu, a zamiast tego zmęczeni i zestresowani sięgamy wieczorem po alkohol. W efekcie nasze ciała bywają nadmiernie obciążone toksynami, zaczynamy mieć dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy moczowego, a także odczuwamy częste bóle głowy.

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

Dlaczego warto przeprowadzić detoks organizmu przed zimą?

W dawnych czasach ludzie przeżywali detoks organizmu w przymusowy sposób najczęściej w okresie przedwiośnia. Kiedy kończyły się jesienne zapasy, byli skazani na ograniczenie ilości spożywanego pokarmu oraz sięganie po młode rośliny. Wiele polskich ziół tradycyjnie jadanych na wiosnę, jak czosnek niedźwiedzi, rzeżucha, młoda pokrzywa czy mniszek lekarski, ma działanie oczyszczające, odtruwające wątrobę i wzmacniające układ odpornościowy człowieka.

Dlaczego więc dzisiaj tak często poleca się przeprowadzenie detoksu przed zimą? Obecnie nie jesteśmy już skazani na sezonowość w dobieraniu pokarmu. Nasza dieta przez większość roku wygląda praktycznie tak samo. Wybieramy więc jesień na przeprowadzenie detoksu z innych, bardziej racjonalnych powodów.

Pierwszym z nich jest chęć oczyszczenia się po lecie. W tym okresie często sobie folgujemy, bo piękna pogoda jest okazją do licznych spotkań towarzyskich w trakcie, których spożywamy więcej alkoholu. Rzadko kto też odmawia sobie objadania się lokalnymi specjałami podczas długo wyczekiwanych wakacji.

Jesienny detoks sprzyja wzmocnieniu organizmu przed zimą. Naukowcy odkryli, że 24- lub 48-godzinne głodówki (w tym diety bardzo niskokaloryczne) polepszają stan układu odpornościowego naszego organizmu. Następuje coś w rodzaju jego „zresetowania” – niszczone są stare, uszkodzone lub źle działające komórki odpornościowe, a w ich miejsce pojawiają się nowe.

Zobacz film: Czy głodówka jednodniowa jest zdrowa? Źródło: 36,6.

Jesienią polskie sklepy obfitują w zdrowe, sezonowe owoce i warzywa. Wiele z nich sprzyja oczyszczaniu organizmu. Czarna rzepa poprawia zdrowie wątroby i ją detoksykuje. Jabłka zawierają dużo błonnika, dzięki czemu pomagają w oczyszczeniu jelit. Dynia usuwa toksyny z organizmu, zawiera błonnik i równocześnie jest niskokaloryczna.

Zobacz także: Domowe sposoby na oczyszczenie wątroby. Który wybrać?

Detoks o wiele lepiej przeprowadzać jesienią niż zimą, ponieważ w tym drugim okresie nie powinno się narażać organizmu na osłabienie, które może pojawić się w trakcie oczyszczania. Ponadto diety odtruwające często wiążą się z dotkliwym odczuwaniem zimna, co może być bardzo nieprzyjemne, kiedy za oknem panuje mróz.

Detoks organizmu – polecane sposoby

Najczęściej polecane sposoby detoksu polegają na:

  • włączeniu do diety dużej ilości świeżych owoców i warzyw, a wykluczeniu lub zminimalizowaniu spożycia mięsa,
  • piciu koktajli warzywnych i owocowych,
  • piciu soków warzywnych i owocowych,
  • zwiększeniu ilości wypijanej wody,
  • sięganiu po produkty spożywcze o właściwościach detoksykujących – cytrusy, jabłka, warzywa kapustne, siemię lniane, granaty, kurkumę czy zieloną herbatę,
  • stosowaniu głodówek, diet sokowych lub warzywnych,
  • spożywaniu naparów z ziół – na przykład czystka, pokrzywy, skrzypu, ostropestu, melisy,
  • zwiększeniu aktywności fizycznej,
  • korzystaniu z sauny lub łaźni parowej.

Zobacz film: Trzy metody detoksu: sokowy, jaglany, cytrynowy. Źródło: Stylowy Magazyn

Jak sobie nie zaszkodzić, przeprowadzając detoks organizmu?

Nie wszystkie metody detoksu organizmu są bezpieczne i odpowiednie dla każdej osoby. Przede wszystkim nie powinno się przeprowadzać go u dzieci. Bardziej restrykcyjne metody, takie jak głodówki, diety sokowe czy diety niskokaloryczne, również nie są wskazane dla wszystkich. Osoby w podeszłym wieku, z niedoborami czy przewlekłymi chorobami powinny zgłosić się do lekarza w celu ustalenia, czy i jak długo mogą przeprowadzać taki detoks. Należy też pamiętać, że niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi lekami.

Detoks organizmu nie powinien nigdy trwać zbyt długo. Szczególnie gdy polega on na wykluczeniu jakiś składników odżywczych. Może to prowadzić do niekorzystnych zmian metabolicznych, niedoborów i osłabienia organizmu. Sięgając po zioła, należy zapoznać się z ich dawkowaniem i przeciwwskazaniami do ich stosowania. Nie wolno też zapominać o tym, że wiele z nich może wywołać efekty uboczne, jeżeli stosowane są zbyt długo.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 12.07.2019,
Opublikowano: 25.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej