Czym jest dieta wysokotłuszczowa? Korzyści i skutki uboczne diety wysokotłuszczowej

Fot. Diana Taliun / Getty Images

Dieta wysokotłuszczowa niskowęglowodanowa w ciągu ostatnich 20 lat zyskała dużą popularność w Polsce. Najbardziej znana jest dieta optymalna, a ludzi ją stosujących określa się mianem „optymalnych”. Wykazuje ona szereg podobieństw do diety Atkinsa, zwłaszcza jeśli chodzi o zwiększony udział produktów pochodzenia zwierzęcego.

W ostatnim czasie przywiązuje się coraz większą uwagę do sposobu odżywiania, który stanowi jeden z determinantów kondycji zdrowotnej. Pojawia się coraz więcej diet nastawionych na poprawę zdrowia, samopoczucia i wydolności psychofizycznej. Jedną z nich jest dieta wysokotłuszczowa. Najbardziej znaną w Polsce tego rodzaju dietą jest dieta niskowęglowodanowa wysokotłuszczowa dr Kwaśniewskiego.

Czym jest dieta wysokotłuszczowa?

Dieta wysokotłuszczowa opiera się na wzmożonym spożyciu tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu udziału węglowodanów i białka. W związku z tym określana jest dietą wysokotłuszczową niskowęglowodanową. Najbardziej znana jest dieta dr Kwaśniewskiego, według którego na 1 g spożytego białka powinno przypadać 2,5–3,5 g tłuszczu i 0,3–0,5 g węglowodanów. W sposób skrótowy „złota proporcja” przedstawia się następująco: 1:2,5–3,5:0,5–0,8. Dieta została stworzona w 1966 roku przez Jana Kwaśniewskiego. Wykazuje szereg podobieństw do diety Atkinsa, ale zawiera więcej restrykcji, jeśli chodzi o warzywa i owoce.

Ludzi stosujących dietę Kwaśniewskiego określa się mianem „optymalnych”. Od 1998 roku w Jaworznie działa Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych im. Adama Jany popularyzujące dietę wysokotłuszczową i wydające miesięcznik „Optymalni”.

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jakie są korzyści i wady diety wysokotłuszczowej?

Wśród pozytywnych efektów diety wysokotłuszczowej wymienia się przede wszystkim spadek masy ciała. Dieta wysokotłuszczowa przyczyni się do redukcji nadliczbowych kilogramów, kiedy zostaną zachowane odpowiednie proporcje między poszczególnymi składnikami odżywczymi. Zdaniem dr Kwaśniewskiego tłuszcze spożywane osobno są szybko spalane, a gdy towarzyszy im większa ilość węglowodanów, organizm najpierw zajmuje się przemianą węglowodanów, a tłuszcze magazynuje. Wysokotłuszczowa dieta sprzyja uzyskaniu dobrej kontroli glikemii, dlatego jest wskazana dla osób zmagających się z cukrzycą. Jest zalecana dla dzieci z padaczką lekooporną. Dieta ta może pomóc zniwelować uporczywe objawy i zwiększyć rokowania u osób ze schorzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Zwiększa produkcję testosteronu, co może ułatwić budowanie masy mięśniowej. Pomimo pozytywnych rezultatów dieta nie jest wolna od skutków ubocznych.

Wokół diety niskowęglowodanowej wysokotłuszczowej powstało wiele kontrowersji. Przede wszystkim dużo emocji budzi zwiększony udział produktów pochodzenia zwierzęcego bogatych w tłuszcze nasycone. Instytut Żywności i Żywienia w 2004 roku przeprowadził ekspertyzę diety Kwaśniewskiego, która została uznana za nieodpowiednią żywieniowo, niedoborową w zakresie podaży witaminy C i z grupy B oraz wapnia, magnezu, potasu i miedzi. Ponadto Komitet Naukowy Terapii i Nauk o Leku Polskiej Akademii Nauk uznał ją za wysoce szkodliwą dla zdrowia.

Niektórzy badacze wskazują, że może predysponować do rozwoju chorób nowotworowych. W wyniku niedoboru węglowodanów tłuszcze metabolizowane są do ciał ketonowych, które zakwaszają organizm. Dochodzi do stanu łagodnej ketozy, w której pojawiają się uciążliwe wzdęcia i kwaśny oddech. Dieta prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego i zaburzenia parametrów lipidowych – poziomu trójglicerydów i stężenia cholesterolu frakcji LDL i HDL. Przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach. Podnosi ryzyko chorób wątroby i kamicy nerkowej wynikającej z ubytku wapnia z kości. Długotrwałe stosowanie diety tłuszczowej daje często objawy takie jak: zmęczenie, osłabienie, ospałość i problemy z koncentracją.

Dieta wysokotłuszczowa – co jeść?

Podstawą diety wysokotłuszczowej, jak sama nazwa wskazuje, jest wysoki udział tłuszczów w codziennym jadłospisie. Produktem wskazanym w diecie Kwaśniewskiego jest przede wszystkim mięso. Szczególnie zalecane jest tłuste mięso, takie jak wieprzowina (boczek i karkówka), wołowina i drób (kaczka, gęś). W jadłospisie nie może zabraknąć podrobów, jaj (powyżej 4 sztuk dziennie), słoniny, wędlin i wyrobów typu kaszanka, salceson, pasztet i parówki. Wskazane są tłuste ryby (łosoś, makrela, tuńczyk, węgorz, śledź, szprot) i przetwory rybne. Dodatkowo zaleca się spożywanie tłustego mleka i produktów mlecznych (sery, masło, śmietana), majonezu, orzechów włoskich, migdałów, nasion słonecznika, pestek dyni i grzybów. Jeśli chodzi o warzywa, to powinno się wybierać te o niskiej zawartości cukru, takie jak pomidor, ogórek, rzodkiewka i sałata. Do przygotowywania posiłków najlepiej korzystać z tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec. W celu oczyszczania organizmu należy pić około 2,5 l płynów dziennie, a najlepiej źródlanej, niegazowanej wody bez dodatku cukru. Dozwolone jest spożycie kawy i herbaty bez cukru.

Dieta wysokotłuszczowa – produkty zabronione

Osoby decydujące się na tzw. dietę optymalną powinny znacznie ograniczyć udział produktów zbożowych, takich jak kasze, ryż, makaron, pieczywo i płatki. Ponadto w diecie wysokotłuszczowej na liście produktów zabronionych znajdują się potrawy mączne (pierogi, kluski i wyroby cukiernicze) i wysokoskrobiowe warzywa (duże ilości ziemniaków, rośliny strączkowe – fasola, bób, groch, ciecierzyca). Należy bezwzględnie wykluczyć produkty bogate w cukier i miód, czyli wszelkie słodycze oraz owoce i ich przetwory, takie jak dżemy, soki owocowe, owoce w syropie i nektary. Dopuszczalne są w niewielkich ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i żurawina.

Zobacz film: Co to jest genodieta? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Kiedrowski M., Gajewska D., Co powinien wiedzieć lekarz rodzinny o popularnych „dietach odchudzających” i samym odchudzaniu?, „Medycyna Rodzinna”, 2013, 3, s. 95-98.

2. Ostrowska L., Karczewski J., Czy dieta tłuszczowa Kwaśniewskiego może być zalecana w leczeniu otyłości? Ocena składu diety, „Medycyna Metaboliczna”, 2002, 6, s. 69.

3. Fabijański P., Sadzińska E., Bizub M., Turski W.A., Badania opinii społecznej na temat wpływu tzw. „diety optymalnej” na ogólny stan zdrowia, aktywność fizyczną i niektóre choroby metaboliczne, „Hygeia Public Health”, 2011, 46(1), s. 51-56.


Data aktualizacji: 20.05.2018,
Opublikowano: 21.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej