Czy produkty typu light są zdrowe i czy pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę?

Fot: baibaz / gettyimages.com

Z założenia produkty typu light są zdrowszymi odpowiednikami bardziej kalorycznego jedzenia. Niestety to nie do końca prawda, bo w ogromnej większości są tak samo kaloryczne i wcale nie pomagają pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Żywność typu light powinna mieć o minimum 30 proc. mniejszą wartość energetyczną. Mimo to wcale nie pomaga w odchudzaniu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Wytwarzając tego rodzaju jedzenie usuwane są z niego m.in. tłuszcz, który jest nośnikiem smaku. Aby go zatrzymać sięga się sztuczne ulepszacze i wzmacniacze smaku, które mogą być nie tylko niebezpieczne dla zdrowia, ale i sprzyjać przybieraniu na wadze. Bardzo często zdarza się, że producenci pozbywając się tłuszczu dodają do produktu cukier, który w żaden sposób nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Co gorsza, podnosi prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, może też przyczynić się do rozwoju stanu zapalnego, który w przyszłości może doprowadzić do powstawania zmian nowotworowych.

Groźne niedobory

Tłuszcz to związek, którego nasz organizm potrzebuje. Jego całkowita eliminacja z diety może zafundować nam poważne problemy ze zdrowiem i niedobory witamin A, D, K oraz E, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Kiedy w naszym organizmie będzie ich za mało mogą pojawić się problemy ze wzrokiem, skórą, krzepliwością krwi oraz kośćmi. Ale nie tylko „oczyszczenie” danego produktu sprawia, że zaczynają pojawiać się niedobory innych związków, np. wapnia, który jest gorzej przyswajalny, jeśli brakuje nam witaminy D.

Czy produkty typu light są zdrowe? Zobacz film i poznaj wyniki eksperymentu

Zobacz film: Eksperyment: Czy produkty light są zdrowe? Źródło: 36,6.

Odchudzanie nie musi być trudne

Najlepszym sposobem na wysmuklenie sylwetki i uzyskanie prawidłowej masy ciała jest regularne jedzenie. Dobrze jest jeść pięć posiłków dziennie. Powinny w nich przeważać warzywa, zwłaszcza te, które zawierają dużo błonnika, czyli głównie zielone i liściaste. Dlaczego jest taki ważny? Błonnik – ale przyjmowany w rozsądnych ilościach – przyspiesza metabolizm i ogranicza wchłanianie tłuszczów, co chroni przed miażdżycą. Dodatkowo w połączeniu z wodą pęcznieje, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się na dłużej.

Jeśli nie wiemy, jak wybrać produkty z pełnego ziarna, które dostarczą węglowodanów złożonych, pomoże nam kolor – im ciemniejsze tym lepsze (ale i tu trzeba uważać, zdarza się, że produkty są sztucznie barwione, dlatego dobrze jest spojrzeć na etykietę lub jeśli kupujemy, np. chleb w piekarni – zapytać sprzedawcę). Trzeba także pamiętać o chudym mięsie i rybach, zwłaszcza morskich, które dostarczają cennych kwasów omega 3 i 6, których spożywamy zdecydowanie za mało.

Nie można zapominać o owocach. Jednak najlepiej jest wybierać, te, które nie zawierają zbyt dużo cukru. Arbuza, banany czy winogrona warto zastąpić jagodami, kiwi, truskawkami czy jeżynami.

Produkty typu light i fit w diecie. Czy produkt light i fit są zdrowe? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Produkty typu light i fit w diecie. Czy produkt light i fit są zdrowe? Źródło: 36,6.

Zakupy rób z głową

Na korzyść produktów typu light przemawia jeszcze aspekt psychologiczny. Kiedy widzimy na sklepowej półce produkt z takim napisem od razu mamy poczucie, że jest lepszej jakości, a tym samym zdrowszy. Niekiedy wychodzimy z założenia, że skoro coś jest mniej kaloryczne, to możemy zjeść tego więcej. Ale to nie działa w ten sposób. Często zdarza się, że to, co w opinii producenta jest dietetyczne i zdrowsze w rzeczywistości jest nafaszerowane chemią i bardziej kaloryczne od "zwykłego" produktu.

 – Trzeba sobie zdawać sprawę, że popularne podczas odchudzania płatki fitness z jogurtem wcale go nie zawierają. Jogurt najczęściej zastępuje się, np. mlekiem w proszku, które wcale nie jest zdrowe. Zawiera przede wszystkim pełno konserwantów i cukru, który tuczy – mówi Halina Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

To samo tyczy się napojów gazowanych. Napis „zero cukru” czy light wcale nie oznacza, że napój jest pozbawiony dodatków. Aby zachować smak trzeba sięgnąć po sztuczne słodziki, które w nadmiarze szkodą tak samo, jak zwykły cukier. W błędzie jest także ten, kto myśli, że wody smakowe będą bezpieczniejsze. Wbrew pozorom one też zawierają bardzo dużo cukru. Jeśli czysta woda nie przechodzi nam przez gardło warto przygotować własną, domową wodę smakową. Wystarczy dodać do niej soku z cytryny czy limonki. Jeśli chcemy, żeby była odrobinę słodsza możemy sięgnąć po pomarańczę lub truskawki. W gorące dni warto dodać do niej liście mięty, które dodatkowo orzeźwią.

Jeśli już chcemy wybrać coś bardziej dietetycznego niech będzie to nabiał, np. chude mleko czy twaróg.

Jak wybrać dietę dla siebie? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie 

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 06.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej