Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Zobacz film: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test. Źródło: 36,6

Nie wyobrażasz sobie poranku bez kawy? Zdarza ci się przyrządzać sobie aromatyczny napój na drogę do pracy, a może kupujesz kawę na wynos? Sprawdź, czy połączenie kawy i styropianowego kubka może być szkodliwe dla organizmu.

Kawa zazwyczaj sprzedawana jest w styropianowym kubku. Czasem z wygody my również mamy w domy takie naczynia, żeby niepotrzebnie nie wozić się z porcelanowym albo termicznym kubkiem. Ot, na szybko - szybkie wypicie kawy w drodze i wyrzucenie kubka. Jednak czy nie szkodzimy sobie w ten sposób?

Co to jest styren?

Styren jest organicznym związkiem chemicznym, wykorzystywanym w przemyśle tworzyw sztucznych. W warunkach normalnych jest lekko żółtawą cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Po przedostaniu się do organizmu człowieka działa przede wszystkim depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i obwodowy. Może doprowadzić także do rozwoju wielu chorób, w tym marskości wątroby, cukrzycę, nadciśnienie. Po spożyciu, związek ten wywołuje ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne objawy zatrucia drogą pokarmową. Czyli nasza ukochana kawa w styropianowym kubku może nam szkodzić? Nie do końca...

Styren a kawa

Z przeprowadzonych w przeprowadzonych testów wynika jasno, że w styropianowym kubku znajduje się styren! Jego stężenie nie jest toksyczne dla organizmu w małej ilości, ale lepiej go unikać! Zobaczcie, ile styrenu znajduje się w kawie pitej z jednorazowego kubka. I najważniejsze - ile kaw można wypić, żeby się nie zatruć?

Zobacz także: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Właściwości zdrowotne kawy

Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na umysł, przyspieszając procesy myślowe i ułatwiając koncentrację. Kofeina z układu pokarmowego zaczyna się wchłaniać po upływie 15 minut od wypicia kawy, a największe stężenie osiąga po około 3 godzinach.

Ziarna kawy zawierają antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, błonnik, białka, kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne. Badania wykazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.

Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa może zatem chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. 

Zobacz także: Kto nie powinien pić kawy?

Kawa wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry.


Data aktualizacji: 24.08.2018,
Opublikowano: 13.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Klaudia 23.08.2018r.

No na pewno jest bardziej ekologicznie napić się kawy z tradycyjnego kubka. Od tych jednorazowych to tylko rośnie góra śmieci :/

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej