Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Zobacz film: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test. Źródło: 36,6

Nie wyobrażasz sobie poranku bez kawy? Zdarza ci się przyrządzać sobie aromatyczny napój na drogę do pracy, a może kupujesz kawę na wynos? Sprawdź, czy połączenie kawy i styropianowego kubka może być szkodliwe dla organizmu.

Kawa zazwyczaj sprzedawana jest w styropianowym kubku. Czasem z wygody my również mamy w domy takie naczynia, żeby niepotrzebnie nie wozić się z porcelanowym albo termicznym kubkiem. Ot, na szybko - szybkie wypicie kawy w drodze i wyrzucenie kubka. Jednak czy nie szkodzimy sobie w ten sposób?

Co to jest styren?

Styren jest organicznym związkiem chemicznym, wykorzystywanym w przemyśle tworzyw sztucznych. W warunkach normalnych jest lekko żółtawą cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Po przedostaniu się do organizmu człowieka działa przede wszystkim depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i obwodowy. Może doprowadzić także do rozwoju wielu chorób, w tym marskości wątroby, cukrzycę, nadciśnienie. Po spożyciu, związek ten wywołuje ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne objawy zatrucia drogą pokarmową. Czyli nasza ukochana kawa w styropianowym kubku może nam szkodzić? Nie do końca...

Styren a kawa

Z przeprowadzonych w przeprowadzonych testów wynika jasno, że w styropianowym kubku znajduje się styren! Jego stężenie nie jest toksyczne dla organizmu w małej ilości, ale lepiej go unikać! Zobaczcie, ile styrenu znajduje się w kawie pitej z jednorazowego kubka. I najważniejsze - ile kaw można wypić, żeby się nie zatruć?

Zobacz także: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test

Lubisz kawę? Sprawdź, co o niej wiesz!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Właściwości zdrowotne kawy

Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na umysł, przyspieszając procesy myślowe i ułatwiając koncentrację. Kofeina z układu pokarmowego zaczyna się wchłaniać po upływie 15 minut od wypicia kawy, a największe stężenie osiąga po około 3 godzinach.

Ziarna kawy zawierają antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, błonnik, białka, kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne. Badania wykazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.

Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa może zatem chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. 

Zobacz także: Kto nie powinien pić kawy?

Kawa wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry.


Data aktualizacji: 24.08.2018,
Opublikowano: 13.11.2017 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Klaudia 23.08.2018r.

No na pewno jest bardziej ekologicznie napić się kawy z tradycyjnego kubka. Od tych jednorazowych to tylko rośnie góra śmieci :/

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej