Czy istnieją naprawdę zdrowe słodycze?

Fot. happy_lark / Getty Images

Nie od dziś wiadomo, że zbyt częste jedzenie słodyczy może przyczynić się do problemów ze zdrowiem. Ich nadmiar w codziennej diecie to prosta droga do cukrzycy, otyłości, a nawet niektórych nowotworów. Osoby świadome zagrożenia starają się sięgać po batony „fit” lub te stworzone z myślą o sportowcach. Czy faktycznie są bezpieczniejsze i zdrowsze niż zwykłe słodycze?

Średnio na słodycze miesięcznie wydajemy 80 złotych. To sporo, zważywszy, że blisko połowa Polaków ma nieprawidłową masę ciała. Niestety ze słodkich przekąsek trudno jest zrezygnować i aby, ograniczyć ilość spożytych kalorii oraz cukru część z nas sięga po słodycze umieszczane na półkach z tzw. zdrową żywnością. Tylko, czy żywność, która tam trafia faktycznie jest zdrowsza?

Z tym niestety bywa bardzo różnie. Ogromna grupa produktów, na której producent umieścił słowo „fit” wcale taka nie jest. W dietetycznych batonach czy ciastkach dedykowanych na śniadanie można znaleźć choćby syrop glukozowo-fruktozowy, czyli chemicznie przetworzony środek słodzący, który przyczynia się do otyłości. Dodatkowo zawierają olej palmowy odpowiedzialny za choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. Pełno w nich sztucznych barwników, które mogą wywoływać alergię oraz podrażniać skórę.

Dlaczego produkty z takim składem trafiają na półkę ze zdrową żywnością? Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem, wiem, co kupuję" postanowiła się tego dowiedzieć. Jak jej poszło? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Dietetyczne słodycze - czy są zdrowsze od tych klasycznych? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Białko dla aktywnych

Obok produktów fit na sklepowych pułkach coraz częściej można znaleźć tzw. batony proteinowe. Powstały one z myślą o osobach aktywnych, które nie mają czasu na posiłek i muszą w biegu coś przekąsić. Dobrej jakości baton proteinowy powinien mieć w swoim składzie bardzo dużo białka, a mało węglowodanów. Najlepiej, aby białko stanowiło od 25-50 proc. składu batonika. Czy właśnie takie batony można znaleźć w sklepach? Niestety nie. Wielu producentów dodaje więcej węglowodanów, do tego „wzbogaca” swoje produkty o konserwanty i cukry proste, które mogą przyczynić się do otyłości.

Co jeszcze znajduje się w tego rodzaju batonikach? Jak wybrać ten najbardziej wartościowy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co znajduje się w batonach proteinowych? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Bez kalorii, czyli zdrowszy?

Mogłoby się wydawać, że doskonałym rozwiązaniem, dla każdego amatora słodkości, będzie sięgnięcie po produkty całkowicie pozbawione kalorii. Nic bardziej mylnego! Trzeba sobie zdawać sprawę, że cukier i tłuszcz, który tak bardzo nam smakuje w klasycznych słodyczach, w tych odchudzonych musiały zostać czymś zastąpione. Najczęściej są to ich sztuczne, chemiczne zamienniki. Do tego niektóre z nich mogą wywoływać problemy z układem pokarmowym.

Dlaczego jeszcze warto zrezygnować z takich produktów? W filmie tłumaczy to Urszula Somow, dietetyczka:

Zobacz film: Czy istnieją zdrowe słodycze? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Zdrowa słodycz? Zrób ją sam!

Fakt, że słodycze nam szkodzą nie oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku. Doskonałą alternatywą dla słodyczy będą suszone lub świeże owoce. Warto zaznaczyć, że te pierwsze zawierają znacznie więcej błonnika, który nie tylko wspomaga metabolizm, ale także chroni przed rozwojem miażdżycy.

Ochotę na coś słodkiego doskonale zaspokoi domowe ciasto z fasoli. Jak je zrobić? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Jak przygotować ciasto z fasoli? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Data aktualizacji: 21.05.2019,
Opublikowano: 17.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej