Czy groszek zielony jest zdrowy? Wartości odżywcze warzywa

Fot.: Bozena_Fulawka / Getty Images

Groszek zielony to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, które spożywane są na surowo, po ugotowaniu lub przechowywane są w formie konserw czy mrożonek. Często spożywany jest jako dodatek do obiadu, jednak z powodzeniem może stanowić podstawę dania głównego.

Groszek zielony znany było ponad 10 tysięcy lat temu. Uprawiano i regularnie jedzono go niemal na całym świecie ze względu na jego bogate wartości odżywcze. Roślina ta nie tylko dostarczała ludziom spore ilości białka, ale po wysuszeniu groch był łatwy do przechowywania.

Groszek zielony i jego odmiany

Groszek zielony to zwyczajowa nazwa niedojrzałych owoców grochu zwyczajnego. Roślina ta znana jest ludziom od tysiącleci i była uprawiana przez wiele ludów Europy, Azji i Afryki. Ceniona była nie tylko ze względu na swój smak i wysokie wartości odżywcze, ale również za to, że jej nasiona były łatwe w przechowywaniu po wysuszeniu. Podczas prac archeologicznych w Troi odkryto nawet garnek wypełniony suszonym grochem, który leżał tam przez setki lat.

W Europie groch jadany był zarówno przez biednych ludzi, chroniąc przed głodem i dostarczając duże ilości białka, jak i przez osoby z wyższych sfer, ceniące jego smak i sycące właściwości. Jedzono głównie łuskane i suszone nasiona po ugotowaniu. Moda na zielony groszek, czyli spożywanie go w okresie zanim jest jeszcze w pełni dojrzały, pojawiła dopiero się we Francji w okolicach XVII w. Dziś, ze względu na większe możliwości przechowywana, zielony groszek dostępny jest o każdej porze roku i podbija stoły na całym świecie.

Odmiany roślin, z których można uzyskać groszek zielony, to między innymi:

  • groch zwyczajny typowy – roślina uprawiana w Polsce od VII do VIII w., dorastająca do 2 metrów wysokości;
  • groch zwyczajny polny – podgatunek o fioletowych kwiatach i nieco mniejszych owocach, występujący dziko na polach i łąkach;
  • groszek cukrowy – pochodząca z Chin odmiana, którą jako jedyną da się spożywać w całości ze strąkami, ponieważ, w przeciwieństwie do innych rodzajów groszku zielonego, nie są one łykowate.

Groszek zielony – wartości odżywcze

Groszek zielony w 100 g zawiera 81 kalorii i dostarcza 20 g węglowodanów i 6 g białka. Ponadto zawiera sporo błonnika. Dzięki temu, mimo stosunkowo niskiej kaloryczności, jest pokarmem sycącym i dobrym budulcem dla organizmu.

Ponadto w 100 g surowy groszek zawiera liczne witaminy, w tym:

Groszek zielony dostarcza także żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Groszek zielony – właściwości lecznicze

Groszek zielony posiada właściwości, które sprawiają, że wpływa pozytywnie na zdrowie. Do jego niewątpliwych zalet można zaliczyć między innymi:

  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory – dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów i błonnika;
  • zapobieganie wystąpieniu anemii – groszek zawiera sporo żelaza, które łatwo się wchłania ze względu na obecności witaminy C;
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny – groszek zawiera witaminy wspierające serca i układ krążenia, błonnik obniżający poziom cholesterolu oraz antyoksydanty;
  • poprawę stanu oczu – groszek zielony zawiera luteinę, która chroni oczy przed zmęczeniem, a nawet niektórymi chorobami;
  • zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby wirusowe – groszek zawiera enzymy, które uniemożliwiają namnażanie wirusów.

Grochowi przypisywano też właściwości antykoncepcyjne. Badania wykazały, że regularne spożywanie dużych ilości nasion tej rośliny rzeczywiście ma takie działanie i płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn spada o 50%. Choć jest to zbyt słaby wynik, aby wykorzystywać te właściwości groszku, osoby starające się o dziecko powinny pamiętać o wykluczeniu go ze swojej diety.

Groszek zielony w kosmetyce

Ekstrakt z zielonego groszku znalazł zastosowanie w kosmetyce. Działa nawilżająco, poprawia elastyczność skóry i zawiera cynk, który absorbuje nadmiar sebum. Pozwala na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej skóry i przyspiesza regenerację naskórka, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

Groszek zielony dla niemowlaka

Groszek zielony bywa polecany dzieciom już od 6 miesiąca życia. Należy jednak pamiętać, że roślina ta, a szczególnie jej skórka, może być ciężkostrawna. Dla niemowlaka można przygotować z niej zupę krem, przecierając skórki przez sito. Niektóre dzieci mogą mieć jednak problemy z jej strawieniem.

Groszek z puszki nie jest dobrym pokarmem dla małych dzieci, gdyż zalewa na ogół zawiera substancje konserwujące i regulujące smak, które nie powinny być przez nie spożywane.

Zobacz film: Czy dieta Dukana jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej