Co to jest tauryna? Jak działa na mięśnie i mózg? Sprawdź dawkowanie i... skutki uboczne

Fot: Imagepocket / fotolia.com

Tauryna to związek chemiczny, wykorzystywany przede wszystkim jako składnik suplementów diety przeznaczonych dla sportowców oraz popularnych napojów energetycznych. Jego podstawową właściwością jest wspomaganie procesów regeneracyjnych w mięśniach.

Tauryna (czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy) należy do grupy aminokwasów biogennych. Jest organicznym związkiem chemicznym, który występuje w tkankach ludzkich oraz zwierzęcych. Po raz pierwszy wyizolowano ją w XIX wieku z żółci bydlęcej (temu właśnie tauryna zawdzięcza swoją nazwę, taurus to łacińskie słowo określające woła). Tauryna w organizmie odgrywa szereg funkcji: od wspierania rozwoju mózgu, przez transportowanie kreatyny do mięśni, aż po wspomaganie skurczów serca. W latach 70. XX odkryto, że tauryna hamuje procesy kataboliczne zachodzące w mięśniach, a jednocześnie działa anabolicznie. Od tego momentu stała się ona niezwykle popularna wśród sportowców, którzy dążą do zwiększenia masy mięśniowej i zwiększenia swojej wydajności podczas treningów.

Tauryna – co to jest?

Tauryna jest aminokwasem niebiałkowym. Oznacza to, że, w przeciwieństwie do tego, co zwykle uważa się za główną rolę aminokwasów, nie bierze ona udziału w budowaniu mięśni. W żadnym wypadku nie umniejsza to jednak jej znaczenia w organizmie. Największe ilości tauryny zlokalizowane są w sercu, mięśniach szkieletowych, mózgu oraz w siatkówce oka. Proces syntezy tauryny odbywa się z udziałem dwóch innych aminokwasów – cysteiny i metioniny. Właściwości organizmu człowieka do samodzielnej syntezy są ograniczone, w związku z czym jej suplementacja jest czasem niezbędna. Do grup narażonych na ryzyko niedoboru tauryny zalicza się przede wszystkim wegetarian, wegan, osoby w podeszłym wieku oraz osoby, które regularnie uprawiają sport.

Co to jest tauryna i gdzie jej szukać? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie

Zobacz film: Co to jest tauryna? Źródło: 36,6.

Tauryna – pochodzenie i występowanie

Taurynę odnaleźć można w następujących produktach spożywczych:

  • skorupiaki, ryby, owoce morza,
  • mięso indyka,
  • wątroba wołowa, wieprzowa lub drobiowa,
  • mleko krowie i mleko kozie,
  • wodorosty morskie,
  • owoce opuncji figowej,
  • soczewica, groch, ciecierzyca, gryka.

W napojach energetycznych, suplementach diety dla sportowców oraz mleku modyfikowanym dla niemowląt wykorzystuje się taurynę pozyskaną syntetycznie.

Tauryna – działanie w diecie sportowców

Tauryna wykazuje szereg właściwości, które mogą okazać się korzystne dla osób uprawiających sport:

  • Działanie antykataboliczne – pomimo tego, że tauryna nie oddziałuje bezpośrednio na przyrost masy mięśniowej, może ona znacznie przyspieszać osiąganie celów treningowych. Tauryna pełni rolę magazyniera oraz transportera azotu, czyli substancji, która jest niezbędna w procesie odbudowywania tkanek, które uległy uszkodzeniu podczas treningu. Dzięki obecności azotu tkanki mogą samodzielnie odbudowywać swoją strukturę i nie są zmuszone do pobierania niezbędnych aminokwasów z rozbitych białek mięśniowych. Tym samym tauryna powstrzymuje procesy kataboliczne.
  • Działanie anaboliczne – oprócz wspomnianego azotu, tauryna uczestniczy również w transporcie kreatyny, czyli aminokwasu, który umożliwia szybką regenerację mięśni oraz przyrost masy mięśniowej. Ponadto, tauryna stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, czyli jednego z naturalnych hormonów anabolicznych.
  • Przeciwdziałanie otyłości – wysokokaloryczne dania powodują nagły wyrzut insuliny, który sprzyja tworzeniu rezerw tłuszczowych w organizmie. Pomimo tego, że tauryna stymuluj produkcję insuliny w podobny sposób, nie tylko nie sprzyja ona tyciu, ale wręcz przyczynia się do spalania tłuszczu. Jak to możliwe? Wyrzut insuliny, sprowokowany przyjęciem tauryny, sprawia, że nadmiar glukozy zostaje usunięty z krwiobiegu i dostarczony do tkanek, gdzie zostaje wykorzystany (a nie, jak w przypadku wyrzutu na skutek spożycia niezdrowego jedzenia, dostarczony do tkanki tłuszczowej i zmagazynowany).

Tauryna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Tauryna jest dobrze tolerowana przez organizm i nie pojawiły się dotychczas żadne znaczące doniesienia dotyczące skutków ubocznych jej stosowania. Pomimo tego zaleca się, aby z suplementacji tauryny zrezygnowały:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • osoby uczulone na białka pokarmowe,
  • osoby chorujące na chorobę afektywną dwubiegunową,
  • osoby stosujące leki psychotropowe (ze względu na ryzyko interakcji).

Tauryna – dawkowanie

Maksymalna dzienna dawka tauryny to 3 gramy. Ilość ta odpowiada zwykle 1-2 kapsułkom suplementu diety, jednakże zawsze należy dokładnie zapoznać ze wskazaniami zawartymi na ulotce bądź opakowaniu danego produktu.

Tauryna w „energetykach” – jaką pełni funkcję?

Tauryna wykorzystywana jest jako składnik napojów energetycznych ze względu na wpływ, jaki wywiera na funkcjonowanie układu nerwowego. Z jednej strony tauryna oddziałuje na ośrodek gabaergiczny mózgu, dzięki czemu pozwala wydłużyć stan skupienia przy jednoczesnej redukcji nadmiernego pobudzenia (wywoływanego przez kofeinę, która również wchodzi w skład napojów energetycznych). Z drugiej strony tauryna blokuje wydzielanie serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za relaks i tym samym pozwala wydłużyć czas pracy bądź wysiłku fizycznego.

Zobacz, w jaki sposób napoje energetyczne działają na organizm

Źródło: X-news

Data aktualizacji: 30.09.2020,
Opublikowano: 30.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Shom 02.09.2018r.

Wcinam 5 tabletek 2 razy dziennie. Od bardzo dawna z przerwami... Nie da się pzedawkowac poprawia pamięć niesamowicie

aaaa 24.08.2018r.

paulinka moim zdaniem wszystko ma swoje plusy i minusy we wszystkim należy zachować zdrowy rozsadek. należy słuchać swojego organizmu.

paulinka 24.08.2018r.

Czy taurynę można przedawkować ?? ''Tauryna – dawkowanie Maksymalna dzienna dawka tauryny to 3 gramy'' to nie jest zależne od wagi ciała i od wieku każdej osoby?

Nich 15.07.2018r.

Ja po monsterze a jak wiadomo jest w nim tauryna czuje sie Ok ale juz po godzinie jestem tak zmęczony ze odrazu zasypiam . Lipa !!

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej