Co to jest mumio shilajit? Zastosowanie i właściwości mumio shilajit

fot. gregaerzen / Getty Images

Mumio shilajit to substancja uzupełniająca dietę w składniki wspomagające prawidłową mineralizację kości. Dodatkowo zwiększa wydolność serca i wzmacnia pracę całego układu krążenia. Podnosi wytrzymałość fizyczną. Mumio shilajit dostępne jest w formie kapsułek, tabletek, kremów czy proszku.

Mumio shilajit ze względu na szeroki pozytywny wpływ na ludzki organizm cieszy się dużym zainteresowaniem. Substancja ta polecana jest w sposób szczególny osobom w podeszłym wieku, przemęczonym, wyczerpanym, osłabionym, rekonwalescentom i po przebytych urazach. Mumio shilajit to źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, witamin i aminokwasów. Wykorzystywane jest od wielu lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej.

Co to jest mumio shilajit?

Mumio (ang. shilajit) to gęsta i kleista substancja o biało-brązowym kolorze, błyszczącej powierzchni i specyficznym smolistym zapachu, którą wydobywa się głównie w najwyższym łańcuch górskim na Ziemi, czyli w Himalajach. Spotkać ją można również w:

  • Karakorum, czyli łańcuchu górskim występującym na pograniczu Pakistanu, Indii i Chin,
  • Kaukazie, czyli łańcuchu górskim występującym w południowo-zachodniej części Azji,
  • Ałtaju, czyli systemie górskim występującym w środkowej części Azji, a dokładnie na terenie Kazachstanu, Rosji, Mongolii i Chin,
  • górach położonych na Wyżynie Tybetańskiej i w regionie Gilgit-Baltistan.

Shilajit, czyli mumio, to wytwór przyrody, który powstaje na skutek odkładania nacieków skalnych w skalnych niszach, jaskiniach, szczelinach, grotach górskich. Zwyczajowo nazywane bywa górską krwią lub skalnym sokiem. Mumio po wydobyciu przetworzone zostaje w wysokiej jakości ekstrakt wykorzystywany jako składnik preparatów o różnej formie. Wyjątek to mumio, które nie zostało dobrze oczyszczone i stanowi zagrożenie ze względu na zawarte mykotoksyny i jony metali ciężkich. Dotyczy to wątpliwej jakości mumio kupowanego od nieznanych źródeł.

Ile kosztuje mumio shilajit?

Za opakowanie 50 g surowego mumio shilajit w sproszkowanej formie zapłaci się około 30 zł. Produkt ten dostępny jest także w postaci kapsułek i tabletek, gdzie opakowanie 60 sztuk to koszt odpowiednio około 40 zł i 35 zł. W sprzedaży znajduje się też mumio w płynnej formie. Za opakowanie 21 buteleczek po 10 ml zapłaci się średnio 270 zł. Cena kremu mumio to koszt 50 zł za 10 ml, a balsamu mumio sięga nawet 150 zł za 50 ml.

Czy suplementy diety działają? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy Magazyn

Właściwości prozdrowotne mumio shilajit

Mumio znane jest z wielu cennych właściwości prozdrowotnych. Substancja ta działa wzmacniająco na cały organizm, podnosi wytrzymałość fizyczną i poprawia witalność. Podkreśla się jej pozytywny wpływ na układ kostny. Ma zdolność stymulowania komórek do syntezowania związków wapnia w układzie kostnym.

Mumio wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbólowe, uspokajające i żółciopędne. Usprawnia metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz procesy trawienne. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i wspomaga odbudowę śluzówki przewodu pokarmowego. Intensyfikuje gojenie się ran i działa przeciwzapalnie. Stanowi źródło witamin D, B1, B12 oraz składników mineralnych, jak fosfor, wapń, magnez, potas, sód, chrom, żelazo, siarka, cynk, kobalt, mangan, selen, fluor, molibden. Dodatkowo pomaga utrzymać odpowiedni poziom elektrolitów.

Mumio wykazuje działanie adaptogenne i ułatwia przystosowanie się organizmu do trudnych warunków środowiskowych. Usuwa wolne rodniki, przez co spowalnia procesy starzenia się organizmu. Wspomaga leczenie paradontozy i chorób obwodowego układu nerwowego. Ma właściwości detoksykujące i oczyszczające, gdyż stymuluje usuwanie substancji toksycznych z organizmu.

Mumio – dawkowanie

Dawkowanie mumio najlepiej skonsultować ze specjalistą bądź postępować zgodnie z informacjami zawartymi na ulotce dołączonej do opakowania preparatu z mumio. Jedną z częściej stosowanych form zażywania mumio są kapsułki po 200 mg standaryzowane na 40% kwasów fulwowych. Zalecana dzienna dawka to 1–2 kapsułki popite szklanką niegazowanej wody. Mumio w wersji sproszkowanej należy stosować 3 razy dziennie w postaci mikstury uzyskanej z połączenia 1/5 łyżeczki preparatu w szklance wody. Z kolei w tabletkach po 200 mg zaleca się stosować po 1–2 tabletki dziennie po ich uprzednim rozpuszczeniu w ½ szklanki przegotowanej, lekko ciepłej wody. Najlepiej przyjmować je rano na 30 minut przed posiłkiem. Mumio w postaci roztworu po 10 ml powinno być zażyte 1–2 razy dziennie.

Shilajit mumio – przeciwwskazania

Mimo pozytywnego działania shilajit mumio ma pewne przeciwwskazania. Nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzieci poniżej 12 roku życia, osoby wykazujące nadwrażliwość na nie lub towarzyszące mu składniki. Podczas stosowania mumio nie wolno pić alkoholu, zaś przyjmowane dodatkowo leki syntetyczne najlepiej zażywać osobno i po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Bibliografia:

1. Stohs S.J., Safety and efficacy of shilajit (mumie, moomiyo), „Phytotherapy Research”, 2014, 28(4), s. 475-479.

2. Agarwal S.P., Khanna R., Karmarkar R., Anwer M.K., Khar R.K., Shilajit: a review, „Phytotherapy Research”, 2007, 21(5), s. 401-405.

3. Wilson E., Rajamanickam G.V., Dubey G.P. i wsp., Review on shilajit used in traditional Indian medicine, “Journal of Ethnopharmacology”, 2011, 136(1), s. 1-9.

Data aktualizacji: 09.01.2019,
Opublikowano: 01.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej